Succesvolle herlancering van SPS

Mon Apr 22 2024

04 22

Succesvolle herlancering van SPS

21/11/2022

Door Ad Spijkers

Vakbeurs SPS (8-10 november 2022 in Neurenberg) heeft de deelnemers overtuigd van de betekenis van dit platform voor de automatiseringsindustrie.


     

Na het tweemaal opgelegde moratorium (vorig jaar luttele dagen voor de opening) lag de focus dit jaar niet alleen op producten en oplossingen, maar ook op menselijke interactie. Het digitale platform ‘SPS on air’ was een goede aanvulling op het evenement op locatie.

Vakbezoekers van over de hele wereld lieten zich op het terrein van NürnbergMesse drie dagen lang informeren over de nieuwste automatiseringsontwikkelingen en –trends. De circa duizend exposanten namen 112.000 m2 beursoppervlakte in beslag. Minder dan in voorgaande edities, maar de nodige bedrijven waren om verschillende redenen afwezig (te weinig personeel, te druk, kosten).

Levendig

De aanwezigen gingen levendige discussies aan, spraken over technologische vooruitgang, bouwden relaties op en legden nieuwe contacten. Verspreid over drie dagen trok het evenement in totaal bijna 44.000 bezoekers. Dat is beduidend minder dan vóór de pandemie (65.700 in 2018), maar ook dat heeft zijn oorzaken. Veel bedrijven laten hun mensen (nog) geen beurzen bezoeken uit angst voor nieuwe besmettingen, door personeels- en/of tijdgebrek of uit kostenoverwegingen. Ook quarantaines in China en elders ter wereld hadden invloed op de aantallen.

Het mocht de pret niet drukken. De vreugde over de terugkeer van het evenement was duidelijk voelbaar voor iedereen. De gesprekken waren open en de sfeer in de beurshallen was goed. Ook organisator Mesago was blij dat het bureau opnieuw contact heeft kunnen leggen met de industrie met de terugkeer van de SPS. De vakbeurs is een springplank voor veel automatiseringsprojecten van de toekomst.

Ondersteunende evenementen

Het nevenprogramma omvatte presentaties over onderwerpen die van groot belang zijn voor de automatiseringsindustrie, zoals duurzaamheid in automatisering, safety en security, nieuwe logistieke methoden en robotintegratie. Onderwerpen die aan bod kwamen waren onder meer de toekomst van digitalisering en het belang van beurzen voor Duitsland als vestigingsplaats. De lezing van de Beierse Minister-President Dr. Markus Söder werd live uitgezonden op het 'SPS on air' platform. Hierdoor krijgen mensen die het evenement niet persoonlijk konden bijwonen de mogelijkheid om online te kijken. De opname is nog steeds op aanvraag beschikbaar voor geregistreerde deelnemers.

Net als voorgaande jaren keerde ook de gedeelde stand ‘Automation meets IT’ terug. 23 bedrijven maakten gebruik van de grotere zichtbaarheid die deze gelegenheid bood om hun digitale oplossingen voor automatisering te presenteren aan een breed publiek van professionals uit de industrie.

De volgende editie van de beurs voor slimme en digitale automatisering vindt plaats van 14-16 november 2023 in Neurenberg.

Foto: Mesago Messe Fankfurt