Robot produceert bouwelementen

Tue Jul 23 2024

07 23

Robot produceert bouwelementen

02/10/2023

Door Ad Spijkers

Samenwerking van bouwbedrijf met automatiseringsspecialist leidt tot snellere bouw van woningen en gebouwen.


     

Bouwbedrijf Gropyus ziet gebouwen niet als bouwprojecten, maar als voortdurend evoluerende en aanpasbare producten. Door geautomatiseerde productie, korte toeleverketens en procesautomatisering kan het de kosten in zowel productie als assemblage aanzienlijk verlagen. Samen met Kuka werkt het bedrijf aan een volledig geautomatiseerd productiesysteem voor Gropyus in Richen (bij Heilbronn). De investering loopt in de dubbele miljoenen. De bouwonderneming breidt hiermee zijn productiecapaciteit uit naar ongeveer 3.500 appartementen per jaar tegen eind 2024.

Automatische fabriek

Gropyus is een Duits-Oostenrijkse onderneming voor duurzame en seriematige bouw, met hoofdvestigingen in Berlijn en Wenen. De samenwerking met Kuka is aangegaan om de productie in de fabriek van Gropyus in Richen uit te breiden. Kern van de investering is de volledige automatisering van de productie, waardoor de fabriek een complete, sterk geautomatiseerde en volledig digitaal geïntegreerde productielocatie wordt.

Kuka levert hiervoor een kant-en-klaar, flexibel systeem en integreert 45 robots en 12 AGV’s. Het bedrijf in combineert proceskennis uit de geautomatiseerde, modulaire woningbouw met jarenlange expertise uit projecten in de auto-industrie. Gropyus is verantwoordelijk voor de besturing van het gehele systeem en implementeert een taakgebaseerd productiemanagementsysteem.

Met deze investering wil het bedrijf de productiecapaciteit vergroten tot ruim 240.000 m2 bruto vloeroppervlak, wat overeenkomt met ongeveer 3.500 appartementen. De volledige productiecapaciteit zal naar verwachting vanaf eind 2024 worden bereikt, waarna er honderd extra hooggekwalificeerde banen zullen worden gecreëerd op de locatie.

Seriebouw versnelt woningbouw

Er zou in 2025 in Duitsland een tekort kunnen zijn van tussen de 900.000 en een miljoen appartementen. Gecombineerd met gedigitaliseerde processen kan seriebouw de woningbouw aanzienlijk versnellen tegen lagere kosten. Tegen de achtergrond van de noodzakelijke bouwtransitie geeft Gropyus met de investering een branchebreed signaal af. Individuele en duurzame gebouwen zijn nu mogelijk tegen concurrerende kosten. Er zou dus potentieel op grote schaal gebouwd kunnen worden. Dit is een belangrijke stap zowel op het gebied van een klimaatvriendelijke transformatie van de bouwsector als voor het creëren van betaalbare woningen.

Dankzij de samenwerking met automatiseringspartner Kuka kan Gropyus eind volgend jaar op industrieel niveau een betaalbaar, verkoopbaar en duurzaam product produceren. Met een automatiseringsniveau tot 86% kan Gropyus met de nieuwe productielijn een wandelement in 17 minuten produceren. Al na 16 minuten ontstaat een plafondelement.

Foto: Gropyus