Nieuwe plug-in voor robotbewerking

Thu Sep 29 2022

09 29

Nieuwe plug-in voor robotbewerking

02/08/2022

Door Ad Spijkers

RoboDK en BobCAD-CAM hebben brengen een nieuwe plug-in uit voor het snel en eenvoudig programmeren van bewerkingstoepassingen.


     

RoboDK, een robotsoftwarebedrijf in Montreal is een samenwerking aangegaan met BobCAD-CAMin Tampa (Florida), een softwarebedrijf voor computerondersteund ontwerp- en bewerking. Ze hebben een nieuwe plug-in uitgebracht voor de BobCAD-CAM-software waarmee operators snel en eenvoudig robots kunnen programmeren voor bewerkingstoepassingen. De twee bedrijven hopen robotbewerking toegankelijker te maken voor operators die onbekend zijn met robotica en vaak onzeker zijn over automatisering.

De plug-in opent meer mogelijkheden voor BobCAD-CAM-gebruikers om hun software voor meer toepassingen te gebruiken. De ontwikkelaars hopen dat veel BobCAD-CAM-gebruikers geïnteresseerd zijn in robotprogrammering. Ze hebben nu een gestroomlijnde workflow met RoboDK.

Voor groot werkbereik

Sommige machinale bewerkingen vereisen een groot werkbereik. Voor het frezen van bijvoorbeeld de aluminium behuizingen van vliegtuigvleugels zijn grote, op maat gemaakte CNC-machines nodig. Voor sommige bedrijven, zoals multinationale lucht- en ruimtevaartfabrikanten, is het zinvol om in dergelijke machines te investeren. De kosten en het benodigde vloeroppervlak zijn echter voor veel kleinere bedrijven beperkend.

Wie een groter werkbereik nodig heeft maar de prijs van een aangepaste CNC niet kan rechtvaardigen, kan voor robotbewerking gaan. Hij kan een groot werkbereik creëren door een lineaire as aan de robot toe te voegen, voor een fractie van de prijs in vergelijking met een conventionele CNC-machine van hetzelfde formaat.

Robot of grote CNC

Robotbewerking gaat om het gebruik van een robot om de bewerkingspaden te frezen in plaats van een conventionele CNC-machine. De plug-in creëert de brug voor operators om toegang te krijgen tot deze nieuwe flexibele vorm van bewerking.

Sommige operators zijn onzeker over het verspanen met robots. Conventionele CNC-machines zijn erg stijf, nauwkeurig en goed in het hanteren van dichte metalen. Hoewel robots niet de stijfheid hebben van conventionele CNC-machines, bieden ze verschillende voordelen. Ze zijn goedkoper in aanschaf en gebruik, vooral voor complexe projecten. Ook zijn robots flexibeler dan CNC-machines: ze kunnen worden geprogrammeerd om een breder scala aan taken uit te voeren. Tot slot neemt een enkele bewerkingsrobot minder vloeroppervlak in beslag dan meerdere conventionele CNC-machines.

Toekomst van robotbewerking

Met deze krachtige plug-in kunnen operators eenvoudig robots programmeren voor een breed scala aan bewerkingstoepassingen vanuit hun vertrouwde BobCAD-CAM-interface. Voorbeelden zijn het frezen van positieven voor het maken van mallen, grootschalige sculpturen, het trimmen van mallen en het boren van complexe gaten. Naarmate robotbewerking toegankelijker wordt, zullen meer toepassingen ontstaan naarmate machinisten de opwindende mogelijkheden van de technologie beseffen.

De CAM-software bedenkt bewerkingseigenschappen zoals de locatie van de punten, de juiste snelheid voor de spil, de juiste voedingssnelheid voor het gereedschap. De plug-in en RoboDK vertalen deze vervolgens naar bewegingen van de robot.

Foto: RoboDK