Universiteit Twente opent UAV-centrum

Mon Mar 20 2023

03 20

Universiteit Twente opent UAV-centrum

18/05/2022

Door Ad Spijkers

Technologie van onbemande vliegtuigen kan de geowetenschappen verder ondersteunen


     

De afgelopen twee decennia heeft het gebruik van onbemande luchtvaartuigen (‘Unmanned Aerial Vehicles, UAV’s) een hoge vlucht genomen. De faculteit Geo-Informatie Wetenschappen en Aardobservatie (ITC) van Universiteit Twente loopt voorop bij deze ontwikkeling en maakt intensief gebruik van UAV's voor remote sensing. Gezien de grote belangstelling voor UAV-technologie binnen en buiten de faculteit richtte ITC een UAV-centrum op.

UAV-centrum

Het centrum structureert en vergroot de opgedane kennis binnen het UAV-onderzoek. Daarnaast breidt het de capaciteit van ITC op het gebied van onderwijs en advies uit. Onderzoekers van verschillende afdelingen werken in het nieuwe centrum samen om maatschappelijke en wetenschappelijke impact te creëren rondom drones en onbemande vliegtuigen. Zo vergaart het UAV-centrum onder andere kennis over elektronica en robotica. Met die kennis kan het bijvoorbeeld sensoren en platformen beter aanpassen aan complexe situaties.

Behalve vakkennis en het in kaart brengen van situaties met behulp van UAV’s draagt het nieuwe centrum ook bij aan de missie van ITC: capaciteitsontwikkeling. Daarbij pakt de faculiteit mondiale ‘wicked problems’ aan door kennis en instrumenten op het gebied van geo-informatie en aardobservatie effectief toepassen, delen en faciliteren.

Maatwerk door microcolleges

Het centrum ontwikkelt nieuw onderwijsmateriaal door de kennis van verschillende onderzoekers te combineren. Dat onderwijsmateriaal biedt het centrum op verschillende manieren aan. Behalve traditioneel onderwijs in de vorm van korte maatwerkcursussen is er ook online onderwijs voor studenten die op afstand of hybride studeren. Waar het meer traditionele ‘presentieonderwijs’ hoofdzakelijk voortbouwt op eerdere cursussen, is het online onderwijs gestructureerd in microcolleges. Onderwijzers kunnen die  combineren tot korte of juist langere cursussen met verschillende maten van complexiteit, speciaal afgestemd op elke doelgroep.

Hoewel het UAV-centrum nog in de kinderschoenen staat, lopen er al diverse projecten en dat zullen er snel meer worden.

Foto: screenshot video ITC UAV-centrum