Tandwielkast met hoge nauwkeurigheid

Sun Jun 16 2024

06 16

Tandwielkast met hoge nauwkeurigheid

03/10/2023

Door Ad Spijkers

Kinematica, lagers, vertalingen en afmetingen zijn speciaal ontworpen voor de eisen van nauwkeurige toepassingen.


     

Wittenstein Galaxie biedt een nieuwe serie tandwieloverbrengingen aan: de Galaxie accuracy line. Dit programma omvat verschillende productvarianten: flensreductoren, holle as reductoren en klantspecifieke servoactuators. De serie – inclusief twee geminiaturiseerde varianten – is verkrijgbaar in vijf maten en ontworpen voor maximale koppels van 150 Nm tot 6.000 Nm.

Het DNA van de beproefde Galaxie tandwielkasten – die nu de Galaxie robustness line vormen en zich kenmerken door een hoger overbelastbaarheid en een robuust uitgangslager – is onveranderd. Met hun spelingsvrijheid, maximale torsiestijfheid, hoge koppeldichtheid, rustige loop en grote holle as zijn beide series gebaseerd op precisietandwielen.

Nauwkeurigheid voorop

Het ontwerp van de accuracy line omvat verschillende maatregelen. Het aantal tanden in de tandwielkast – en daarmee de overbrengingsverhouding en draairichting – werd gewijzigd. Dit resulteert in grotere overbrengingsverhoudingen en een verbetering van de positionering in het kleinste hoekbereik. Dit betekent dat bijvoorbeeld precisiewerktuigmachines of robots zelfs de kleinste bewegingen kunnen uitvoeren zonder vast te lopen. Dit verbetert de nauwkeurigheid van de componenten en maakt een nog betere oppervlaktekwaliteit mogelijk.

Tegelijkertijd wordt een betere beheersbaarheid van de bewegingen en het gebruik van kleinere motoren en controllers bereikt. Het nauwkeurig geoptimaliseerde lager zorgt voor een hoge kantelstijfheid, geoptimaliseerde rondloop- en axiale rondloopeigenschappen en een betere synchronisatie.

Het aangepaste ontwerp van de Galaxie GS in maat 190 (buitendiameter 193 mm) maakt een grote holle as van 75 mm mogelijk voor het doorvoeren van bijvoorbeeld kabels, slangen en andere aansluitingen. De som van deze en andere ontwerpmaatregelen heeft ook de vermogensdichtheid van de versnellingsbakken en motor-versnellingsbakcombinaties vergroot: ze zijn zeer licht en compact voor hun koppel. Ook waterkoeling voor de transmissie is standaard leverbaar, waarmee het nominale toerental van de transmissie thermisch stabiel met 120% kan worden verhoogd.

Geminiaturiseerde varianten

De Galaxie accuracy line omvat ook twee geminiaturiseerde productvarianten waarvan de afmetingen compatibel zijn met tandwielen met volle as. De geminiaturiseerde tandwielkasten bieden maximale stijfheid, koppeldichtheid en overbelastbaarheid en absolute nulspeling gedurende de gehele levensduur. Bovendien is hun holle as aanzienlijk groter dan tandwielen met volle as van dezelfde grootte. De geminiaturiseerde tandwielen uit de nieuwe lijn worden gebruikt in medische en precisierobots, in handlingsystemen voor halfgeleiders en wafers of in hoogwaardige werktuigmachines.

Wittenstein heeft een Benelux-vestiging in Kalken (bij Gent).

Foto: Wittenstein Galaxy