Terex MP neemt ZenRobotics over

Wed Oct 04 2023

10 04

Terex MP neemt ZenRobotics over

15/08/2022

Door Ad Spijkers

Overname past in het portfolio machines voor afvalverwerking van de Amerikaanse fabrikant.


     

Terex Materials Processing in Norwalk (Connecticut), fabrikant van machines op het gebied van aggregaat-, milieu-, beton-, hef- en handlingmachines, heeft de activa verworven van ZenRobotics. Dit bedrijf in Helsinki ontwerpt en maakt robots die picken, sorteren en afvalmateriaal recyclen.

De robots worden aangestuurd door eigen AI-software en maken recycling efficiënter, nauwkeuriger en winstgevender. De ambitie van het bedrijf is om de circulaire economie te realiseren door wereldwijd afval om te zetten in schone grondstoffen. ZenRobotics, zal zijn naam behouden en een Terex-merk worden.

Meer waarde uit afval

ZenRobotics is in 2007 gestart met het creëren van een nieuwe markt voor robotafvalsortering. Vijftien jaar later gaat het door met het automatiseren van de recyclingindustrie. Met de technologie kunnen operators hun recyclinginfrastructuur upgraden om aan moderne eisen te voldoen en de weg wijzen naar een efficiëntere, circulaire toekomst.

Al in 2009 pionierde de Finse onderneming met het gebruik van op AI gebaseerde robots voor het afvalsorteerproces. Dit bracht het team ertoe kansen te openen door de eerste ZenRobotics Recycler in Helsinki te introduceren. Sindsdien is het een wereldwijde operatie geworden, die meerdere recyclers over de hele wereld bedient, waaronder China en de Amerikaanse markt. In 2015 lanceerde ZenRobotics de Heavy Picker, 's werelds sterkste afvalsorteerrobot voor omvangrijke bouw- en sloopwerkzaamheden.

Het doel van ZenRobotics is om zijn klanten te helpen meer waarde uit afval te halen, meer bruikbare data te verkrijgen en ambitieuze doelstellingen voor de circulaire economie te bereiken. Terex is al actief op de wereldwijde afvalmarkten en Zen Robotics zal bijdragen aan dit portfolio. Het zal blijven opereren als een op zichzelf staand bedrijf

Tegelijkertijd profiteert het bedrijf van de bredere marktaanwezigheid van Terex MP en van de efficiëntie die mogelijk wordt gemaakt door de wereldwijde schaal van MP. De overname van een 'groen gericht' bedrijf ondersteunt de inzet van Terex MP voor zijn milieuactiviteiten en de doelstellingen op het gebied van milieu, sociaal en bestuur.

Afvalsorteerrobots

Met vijftien jaar productontwikkeling kan ZenRobotics om baanbrekende technologie te creëren. De Heavy Picker is een multifunctionele afvalsorteerrobot voor grofvuil. Uitgerust met stevige armen, verschillende sensoren en kunstmatige intelligentie, biedt het een eenvoudig, onbemand sorteerproces en maakt het sorteren van afval nauwkeuriger, veiliger en winstgevender.

De Fast Picker is een snelle afvalsorteerrobot voor maximale materiaalterugwinning. Het is compact ontworpen voor eenvoudige integratie in bestaande processen en transportbanden in materiaalterugwinningsinstallaties en het verhoogt de winst door volledig geautomatiseerd sorteren en hogere zuiverheid van de uitgaande stroom mogelijk te maken.

Tot slot lanceerde het bedrijf ZenBrain, kunstmatige intelligentie voor sorteerrobots, met geavanceerd herkenningsvermogen en autonome besluitvorming. Deze technologie biedt bruikbare gegevens en een steile leercurve bij het optimaliseren van de efficiëntie van afvalsortering.

Foto: ZenRobotics