Universeel inzetbare robotschrobzuiger

Tue Jul 05 2022

07 05

Universeel inzetbare robotschrobzuiger

12/05/2022

Door Ad Spijkers

De Kira B 50 van Kärcher werkt efficiënt, gemakkelijk en veilig autonoom.


     

De ontwikkelingen op het gebied van robotica en sensortechnologie gaan gestaag door en de mogelijkheden groeien mee. Kärcher heeft zijn Kira B 50 reinigingsrobot nu voorzien van krachtigere sensoren en laserscanners om een betrouwbare navigatie te garanderen. Dankzij het dockingstation en de lithium-ionbatterij kan het voertuig zichzelf automatisch opladen en klaarmaken voor gebruik.

Dankzij het bedieningsconcept is de robot schrobzuigmachine door vrijwel elke gebruiker in te stellen. Het maken en uitvoeren van routes is eenvoudig. De reinigingsprestaties en de mogelijkheid om dicht bij de rand te werken, besparen handmatige inspanning en werktijd.

Schrobrobot

De reinigingsrobot is net zo geschikt voor gebruik op middelgrote en grote oppervlakken als voor het rijden in krappe ruimtes. Daarmee is hij geschikt voor onder meer de logistiek, retail, gezondheidszorg en openbare gebouwen. Met een werkbreedte van 55 cm, een maximale werksnelheid van 3,6 km/u en een 160 Ah lithium-ion-accu kan de compacte machine een oppervlakte tot 2.000 m2/u in autonoom bedrijf schrobben en zuigen.

De hoeveelheid water die wordt gebruikt, de dosering van het reinigingsmiddel en de reinigingssnelheid kunnen vooraf worden ingesteld, waarbij de reinigingsoplossing wordt aangebracht afhankelijk van de werksnelheid. De beproefde rolborsteltechnologie met voorveegfunctie en de zijborstel die reiniging dicht bij de rand mogelijk maakt, zorgen voor consistente reinigingsresultaten. De inspanning van schoonmaakpersoneel voor de tijdrovende vloerreiniging wordt zo sterk verminderd, waardoor tijd vrij komt voor andere, complexere taken.

Kärcher heeft de bediening zo ontwikkeld dat alle instellingen zonder specialistische kennis kunnen worden gemaakt. Het intuïtieve menu, illustraties en duidelijke instructies helpen de gebruiker om routes te creëren en aan te passen via het grote touch display. Als een reinigingsroute moet worden geprogrammeerd, selecteert de gebruiker een startpunt en volgt met de Kira B 50 het beoogde pad.

Technologie

Dankzij de 360°-omgevingsdetectie met laserscanner, 3D- en ultrasone sensoren herkent de reinigingsrobot betrouwbaar mensen. Ook obstakels over de breedte en hoogte van de machine worden betrouwbaar herkend en vermeden. De krachtige boordcomputer zorgt voor snelle reacties en stabiele navigatie met de nodige uitwijkmanoeuvres. De robot is gecertificeerd volgens de veiligheidsnormen van CSA (Noord-Amerika) en IEC (Europa) voor autonome vloerreinigingsmachines voor professioneel gebruik in de openbare ruimte. Omdat de reinigingsrobot overhangen herkent en bochten en achteruitrijden beheerst, kan hij vrij manoeuvreren, waardoor hij niet vast komt te zitten op de route.

Het optioneel verkrijgbare dockingstation zorgt voor nog meer autonomie. Daar vult het voertuig zelfstandig de verswatertank, leegt en spoelt de vuilwatertank en laadt de accu. Voor grotere oppervlakken kunnen meerdere dockingstations worden gebruikt voor efficiëntere processen.

Foto: Kärcher