SIemens stapt in startups

Mon Aug 08 2022

08 08

SIemens stapt in startups

11/01/2016

Door Liam van Koert

Siemens zet in 2016 groots in op innovatie. De automatiseringsreus gaat 300 miljoen euro meer in onderzoek en ontwikkeling investeren. Dat is zo’n 20 procent meer dan het jaar ervoor. Het meeste geld gaat naar automatisering, digitalisering en energiesystemen. Maar er komt ook veel meer ruimte voor startups, uitvinders en de ideeën van de vloer.


     

Volgens bestuursvoorzitter Joe Kaeser hangt het toekomstig succes van Siemens AG grotendeels af van haar innovatievermogen. Competente, gemotiveerde en creatieve mensen zijn hier doorslaggevend. “We hebben behoefte aan knappe koppen die zowel binnen als buiten de onderneming snel en ongecompliceerd met hun ideeën aan de slag kunnen”, liet hij in een recent persbericht weten.

Eén van de instrumenten hiervoor is een startup-ruimte die de werktitel “Innovation AG” heeft meegekregen. Ruimte is in dit geval drieledig: een fysiek lab voor experimenten, ruimte door onafhankelijkheid zonder bureaucratie en financiële ruimte door het verstrekken van risicokapitaal. Ook heeft Siemens een wetenschappelijke raad in het leven geroepen en komt er een extra innovatiefonds (dus bovenop de eerder genoemde 300 miljoen) van 100 miljoen euro voor ideeën van werknemers. Tot slot kregen ook dit jaar negen topuitvinders uit Duitsland, de VS, Groot Brittannië en Noorwegen de titel ‘Uitvinder van het jaar 2015’. Gezamenlijk waren ze goed voor een niet geringe 650 uitvindingen en 309 patenten.
Overigens realiseert ook Siemens dat innoveren in de 21ste eeuw veel opener is en is gebaseerd op samenwerken. Samenwerking in de vorm van crowdsourcing, hackathons, met universiteiten, kleine startups en kennispartners.