Nieuw concept voor robotlaserlassen

Mon Apr 29 2024

04 29

Nieuw concept voor robotlaserlassen

11/09/2023

Door Ad Spijkers

Lazrz, Yaskawa Benelux en RoboFlex hebben samen een gerobotiseerde laserlascel ontwikkeld die eenvoudig geïmplementeerd kan worden.


     

De snelle opkomst van handmatig laserlassen in de metaalverwerkende industrie heeft ook geleid tot een grote vraag bij klanten naar geautomatiseerde systemen. Met een nieuw concept richten Yaskawa Benelux (Eindhoven), Roboflex (Oosterhout) en Lazrz (Middelburg) zich op de plaatverwerkende industrie. Door de voordelen van laserlassen is vraag ontstaan naar gerobotiseerde systemen.

Daarnaast is de veiligheid voor de medewerkers een belangrijk thema bij laserlassen. Dit kan bij de nieuwe laserlascel worden gegarandeerd door een volledig afgeschermde installatie die voldoet aan de CE richtlijnen. De nieuwe cel zal worden geïntroduceerd tijdens de Metavak (10-12 oktober in Evenementenhal Gorinchem).

Kostenbesparing

Laserlassen heeft een aantal voordelen ten opzichte van booglasprocessen. Zo kunnen met de laser hoge lassnelheden worden gehaald. Ook zal het smeltbad kleiner zijn in afmeting. Door beide factoren is de totale warmte-inbreng in het materiaal aanzienlijk lager dan bij booglasprocessen wat resulteert in minder vervorming. De kostenbesparing wordt dan ook niet alleen gehaald uit de kortere lasduur. De tijd die benodigd is voor de nabewerking is met laserlassen ook aanmerkelijk lager.

De lascel die op de Metavak te zien zal zijn, is geschikt voor kleine werkstukken. Het concept is echter schaalbaar zodat de ervaring met het getoonde model ook toegepast kan worden op lascellen voor grotere werkstukken.

Foto: Yaskawa Benelux