Nieuwe software versnelt ABB robots

Mon Mar 20 2023

03 20

Nieuwe software versnelt ABB robots

20/04/2022

Door Ad Spijkers

ABB Robotics heeft een nieuwe softwareoplossing gelanceerd om de snelheid en nauwkeurigheid in de assemblage van elektronica te verhogen.


     

De verkoop van smartphones, wearables en andere hightech-apparaten groeit en hetzelfde geldt voor de vooruitgang in de elektronica. Naarmate apparaten kleiner en krachtiger worden, zijn er nieuwe automatiseringsoplossingen nodig om componenten snel en nauwkeurig te plaatsen. Hierdoor kan de productie gelijke tred houden met de vraag, met behoud van de hoogste productkwaliteit.

De gelede zesassige robots van ABB zijn flexibel en kunnen in krappe ruimtes complexe taken uitvoeren. Ze kunnen een verscheidenheid aan nauwgezette plaatsingstaken uitvoeren. De High Speed Alignment-software is ontwikkeld om de perfecte balans te vinden tussen snelheid en nauwkeurigheid.

Uitlijnsoftware

De High Speed Alignment software is volgens ABB de eerste die fabrikanten de mogelijkheid biedt om de snelheid van zesassige robots met 70% en de nauwkeurigheid met 50% te verhogen. Met behulp van Visual Servoing-technologie stelt de nieuwe software robots in staat om de doelpositie te bereiken voor uitlijningstoepassingen met nauwkeurigheidsniveaus tot 0,01-0,02 mm.

De op PC gebaseerde software wordt gevoed door een of meer camera's en een computer vision systeem om de positie van de robot ten opzichte van het werkstuk te regelen. Terwijl de robot beweegt, leggen de camera's continu beelden vast. Het computer vision systeem neemt de informatie op, voert controles uit en past de robotbewegingen aan om een hoge nauwkeurigheid te bereiken. De software is compatibel met de industriële robots IRB 1100 en IRB 120.

Behalve gemakkelijke inbedrijfstelling en inregeling kunnen systeemintegrators en fabrikanten profiteren van een kortere implementatietijd - van een volledige dienst van acht uur tot slechts één uur. Er is een minimale programmeerervaring vereist aangezien de software gebruiksvriendelijk is en een intuïtieve gebruikersinterface heeft. Bovendien is de software compatibel met een breed scala aan camera's en IRC5- en OmniCore-robotcontrollers, waardoor systeemintegrators bestaande installaties kunnen aanpassen.

Ook nieuwe hardware

Behalve met software blijft de onderneming zijn robotportfolio voor de productie van elektronica uitbreiden met de nieuwe IRB 1300-variant en nieuwe opties voor de IRB 920T Scara-robot. De nieuwe IRB 1300 combineert een laadvermogen van 12 kg en een reikwijdte van 1.40 m. Hiermee kan hij meer en zwaardere objecten tegelijk verwerken. Dat betekent dat meer producten per uur kunnen worden geproduceerd en de productiviteit wordt verhoogd.

De IRB 920T Scara-robot bevat nieuwe opties met IP54 en Cleanroom, wat zorgt voor een stabiele productie in stoffige, natte en clean room omgevingen.

Foto: ABB