Lineaire robots sneller ontwerpen

Thu Apr 25 2024

04 25

Lineaire robots sneller ontwerpen

24/04/2023

Door Ad Spijkers

Dankzij intelligente referentieprocessen kunnen de Smart Function Kits van Bosch Rexroth volledig automatisch worden gedefinieerd.


     

Het Duitse bedrijf (met Nederlandse hoofdvestiging in Boxtel) vereenvoudigt de selectie en het ontwerp van lineaire robots. Intelligente referentieprocessen in de LinSelect ontwerpsoftware leiden gebruikers in korte tijd naar het optimale subsysteem voor typische doseerfuncties zoals lijmen, afdichten of afdichten. Na het invoeren van slechts enkele parameters doet de eTool concrete suggesties voor geschikte lineaire robots. Gedifferentieerde aanbevelingen op basis van de criteria van beste technologie, prijs en levertijd maken de selectie gemakkelijker.

De referentieprocessen voor handling- en doseerrobots zorgen voor verdere vereenvoudiging en tijdsbesparing in de digitale engineering. Om optimale resultaten voor gebruikers te bereiken, heeft Bosch Rexroth niet alleen zijn eigen mechatronica- en softwarekennis, maar ook praktijkervaring uit klantprojecten in de ontwikkeling geïntegreerd.

Ontwerpsoftware

Het nieuwe referentieproces voor doseertaken begint met de keuze voor een meerassig systeem in de vorm van een driedimensionaal portaal of een horizontaal gebiedsportaal. Na het invoeren van enkele parameters berekenen de algoritmen een optimale selectie uit meer dan 50.000 combinaties. Bosch Rexroth heeft talrijke metingen en uitgebreide praktische knowhow in de complexe berekeningslogica ondergebracht.

Het automatische ontwerp van de doseerrobot vereist slechts enkele kerngegevens. Behalve de baansnelheid zijn dit de lengte, breedte en radius van de geplande contour, de cyclustijd, startpositie en het zwaartepunt van het doseerhulpstuk. Op basis van de vervolgens gevisualiseerde doseervolgorde berekent de software het volledige mechatronische ontwerp van het subsysteem.

Na het selecteren van het gewenste automatiserings- en aandrijfpakket geeft LinSelect een gericht advies voor de beste techniek, de laagste prijs en de kortste levertijd. Het resultaat kan als project worden opgeslagen, gedeeld of direct naar de online configurator van Bosch Rexroth worden overgedragen. Daar wordt het geselecteerde subsysteem opnieuw gevisualiseerd als een live 3D-preview. De bijbehorende documentatie en CAD-gegevens kunnen direct worden gedownload en de lineaire robot kan direct in de onlineshop worden besteld.

Inbedrijfstelling

Na het ontwerp in LinSelect en de selectie van de besturingssoftware in de online configurator, stromen de stuklijsten direct in het Rexroth-productiesysteem. Directe productie met standaard onderdelen op voorraad minimaliseert levertijden. Op de plaats van gebruik begeleidt de voorgeïnstalleerde besturingssoftware de inbedrijfstelling en vermindert de daarvoor benodigde tijd tot wel 80%.

Hiervoor zijn behalve een proces-begeleidende wizard de automatische parametrering en asreferentie en de visuele volgorde op basis van vooraf gedefinieerde functieblokken doorslaggevend. Deze laatste omvatten ook typische doseerroutines zoals 'doseren', 'spoelen' of 'verwijderen van de naald'. Bewaking van de beweging met datatransmissie naar systemen van hoger niveau kan met slechts een paar klikken worden geactiveerd.

Smart Function Kits

Behalve de Smart Function Kit Dispensing biedt Bosch Rexroth nog andere Smart Function Kits voor verwerkingstaken en voor pers- en verbindingstoepassingen. De gemeenschappelijke missie is, typische fabrieksautomatiseringstaken sneller, eenvoudiger en duurzamer uit te voeren dan voorheen. Het bedrijf bereikt dit doel door 'best in class' lineaire technologie te combineren met automatiseringshardware en intuïtieve software om flexibele en snel inzetbare subsystemen te creëren.

Indien nodig kunnen alle Smart Function Kits eenvoudig in een lijn worden geïntegreerd met behulp van voorbereide softwaremodules. Nu wordt ook ProfiNet ondersteund.

Foto: Bosch Rexroth