Achtste wereldtitel voor Tech United

Sun Sep 08 2024

09 08

Achtste wereldtitel voor Tech United

22/07/2024

Door Ad Spijkers

Het Middle Size League team van de TU Eindhoven heeft de titel veroverd tijdens het wereldkampioenschap voor autonome robots.


     

'Thuisspeler' Tech United, het robotteam van de TU Eindhoven, heeft in de categorie middelgrote robots de RoboCup 2024 veroverd. Voor het voetbalrobotteam is dit de achtste wereldtitel sinds zijn oprichting. Het multidisciplinaire team van (oud)studenten, promovendi en medewerkers heeft de wereldtitel dus met succes geprolongeerd.

Twee teams

In de finale versloegen de voetbalrobots, bekend als 'Turtle' (Tech United RoboCup Team: Limited Edition), het BigHeroX team uit China met een overtuigende 6-1 overwinning. Al tijdens de rust had Tech United een voorsprong van 3-0. BigHeroX moest het doen met drie gele kaarten, voor botsen en duwen. Beide teams verdedigden sterk, maar Tech United domineerde de wedstrijd dankzij wendbaarheid, balbehandeling en balaanname. Tijdens het toernooi heeft het team hard gewerkt in de hardware en software van de robots om deze technieken te verbeteren.

Behalve met de voetbalrobots nam het Tech United @Home team deel met zorgrobot Hero. Deze behaalde een vierde plaats in de @Home-competitie, waarin robots worden ontwikkeld om ouderen langer zelfstandig thuis te laten wonen. De inzet van een zorgrobot kan de werkdruk in de zorg aanzienlijk verlichten.

RoboCup

RoboCup stimuleert de ontwikkeling van betrouwbare en betaalbare autonome robots die de samenleving ten goede komen. Een belangrijk doel van RoboCup is dat voetbalrobots tegen 2050 zo geavanceerd zijn dat ze de menselijke wereldkampioen kunnen verslaan. Volgend jaar zal de competitie in Brazilië plaatsvinden. Als verdedigend kampioen zal Tech United opnieuw strijden voor de titel.

Foto: Tech United