Nieuwe 3D betonprinter van Cobod

Thu Dec 05 2024

12 05

Nieuwe 3D betonprinter van Cobod

28/11/2024

Door Ad Spijkers

De Deense onderneming lanceert met de BOD3 zijn meest geavanceerde 3D-betonprinter tot nu toe.


     

Cobod International in Nordhavn (aan de noordoostkant van Kopenhagen) heeft de BOD3 3D-bouwprinter voor het 3D-printen van beton geïntroduceerd. Hij is voorzien van een uitschuifbaar grondgebonden railsysteem, waardoor de portaalrobot printeruitval door verplaatsing tussen meerdere gebouwen op dezelfde locatie elimineert. De BOD3 is naar eigen zeggen de meest geavanceerde oplossing voor grootschalige laagbouwconstructies en een effectief alternatief voor conventionele bouwmethoden.

Railsysteem

Het hart en de belangrijkste eigenschap van de nieuwe 3D-printer is het uitschuifbare grondgebonden railsysteem. Dit systeem maakt onbeperkte uitbreiding langs de lengteassen mogelijk, waardoor het printbare gebied wordt uitgebreid tot twee of drie gebouwen. De insteltijd wordt hiermee teruggebracht tot die voor één installatie voor projecten met meerdere gebouwen. De COD3 maakt continu, ononderbroken printen op grote locaties mogelijk, wat de efficiëntie verhoogt voor grootschalige bouw.

Het derde printermodel van Cobod is het resultaat van jaren van onderzoek, ontwikkeling en samenwerking met klanten. De nieuwe robot speelt in op de wereldwijde vraag naar snellere, slimmere, efficiëntere en duurzamere bouwoplossingen. Zoals elke 3D-printer van het bedrijf biedt het modulaire ontwerp van de BOD3 maatwerk, waardoor het zich gemakkelijk kan aanpassen aan de groottewensen van elke klant en voldoet aan de verschillende groottes van bouwlocaties overal ter wereld.

Eigenschappen

De BOD3 volgt Cobod's visie om slimmer te bouwen door middel van automatisering. De operationele stand combineert de controle en bewaking van zowel de 3D-printer als aanvullende apparatuur in één gebruiksvriendelijk systeem. Het Advanced Hose Management System (AHMS) transporteert 3D-printbaar materiaal van het materiaaltoevoersysteem naar de printkop via slangen die zijn vastgezet in rupssystemen, waardoor fysieke arbeid wordt geminimaliseerd en de materiaalstroom wordt geoptimaliseerd.

Met de toevoeging van het dubbele doseringssysteem voor additieven kunnen operators het beton beter controleren en aanpassen aan de omgevingsomstandigheden op de bouwplaats. Door additieven rechtstreeks bij de printkop te introduceren, verkort het systeem de droogtijd tussen de lagen, waardoor het algehele bouwproces wordt versneld. De BOD3 is ontworpen voor eenvoudige bediening en precisie en kan worden bediend door een klein, getraind en gecertificeerd team, waardoor de kosten van projecten worden verlaagd.

De BOD3 is voorzien van de Universal X-Carriage en is klaar voor toekomstige ontwikkelingen en technologieën. Te denken valt aan de introductie van extra hulpmiddelen voor de printer die gericht zijn op isoleren, schilderen, schuren, enzovoorts. Dit zorgt voor veelzijdigheid en prestaties op de lange termijn.

Beschikbaarheid

De BOD3 is al actief in Indonesië (foto), Angola, en Bahrein. Klanten melden een snellere projectuitvoering met vrijwel geen stilstandtijd tussen afzonderlijke gebouwen op dezelfde locatie. De projecten laten zien dat BOD3 de bouw kan versnellen en kan printen met 99% lokaal geproduceerde materialen en 1% innovatief D.fab. Deze laatste is een gezamenlijk ontwikkelde oplossing van Cobod en Cemex om beton 3D-printbaar te maken.

Foto: Cobod