Digitale tweeling voor efficiënter magazijn

Thu May 23 2024

05 23

Digitale tweeling voor efficiënter magazijn

04/08/2021

Door Ad Spijkers

Duits-Canadese samenwerking moet efficiency in magazijnen naar hoger plan brengen.


     

De Kion Group, LeddarTech, het Karlsruher Institut für Technologie (KIT) en de University of Toronto zijn het onderzoeksproject Aribic gestart. Het acroniem staat voor Artificial Intelligence-Based Indoor Cartography. Een continue evaluatie van gegevens moet het mogelijk maken om in real-time een digitale tweeling van een magazijn of een productieomgeving te creëren.

Data-acquisitie

In de intralogistiek en productieafdelingen worden al zelfrijdende transportvoertuigen gebruikt. Ze zijn uitgerust met moderne sensoren zoals laserscanners en camera's en vinden ze veilig hun weg door productielijnen en magazijnen. Tijdens het gebruik genereren ze continu een aanzienlijke hoeveelheid gegevens over de omgeving waarin ze zich verplaatsen. Maar deze gegevens werden tot nu toe meestal niet systematisch vastgelegd.

Systematische data-acquisitie en -verwerking is precies waar het om draait in het Aribic-onderzoeksproject rondom Kion (waartoe Dematic, Still, Linde heftrucks, Fenwick en OM behoren). De data die de sensoren op de voertuigen verzamelen, worden gebruikt om hoge resolutie 3D-kaarten van magazijnen of productieomgevingen te maken. Het doel is om een digitale tweeling van de omgeving te creëren. Dit stelt bedrijven in staat om de relevante gegevens zichtbaar te maken en in real-time te gebruiken.

Aribic-cloud

De data worden door de sensoren naar het voertuig gestuurd, daar verwerkt en vervolgens naar de Aribic-cloud gestuurd. Hierdoor krijgt de gebruiker live informatie over de positie van objecten. De data maken het vervolgens mogelijk om bijvoorbeeld de routes van de voertuigen te simuleren en zo de processen in het magazijn of in de productie te verbeteren.

Tegelijkertijd bieden deze intelligente digitale diensten het voordeel dat afwijkingen zoals geblokkeerde routes worden herkend en gemeld. Als dit consequent gebeurt, kan uiteindelijk de gehele inrichting van een magazijn worden geoptimaliseerd.

Kion kan dergelijke technieken nu al implementeren. Aribic biedt een stap voorwaarts doordat het bedrijf op computers gebaseerde perceptie toevoegt. Dit opent de deur naar toepassingen die variëren van het efficiëntere ontwerp van flexibele automatisering tot mobiele robotbewegingen voor het magazijn van morgen. Het gaat zelfs tot en met de inspectie en detectie van materiaalplaatsing en -distributie in het magazijn. Dit is cruciaal voor het optimaliseren van werkprocessen in logistieke bedrijven.

Industrie en wetenschap

LeddarTech is specialist in omgevingssensoroplossingen voor autonome voertuigen en geavanceerde rijhulpsystemen in de provincie Québec, is nauw betrokken bij het project. De bijdrage van het bedrijf zal zich richten op het sensorsysteem. De Canadese ontwikkelaars zullen hun technologische expertise inbrengen op het gebied van sensortechnologie, perceptie en sensorfusie voor mobiliteitstoepassingen.

KIT en de universiteit van Toronto hebben veel kennis van kunstmatige intelligentie en robotica. Als onderdeel van het Aribic-project zal het Canadese instituut methoden ontwikkelen om gedetailleerde semantische informatie (objectlabels) te extraheren uit grote 3D-kaarten van magazijnomgevingen.

KIT doet onderzoek naar toekomstgerichte robotica-oplossingen met praktische voordelen voor gebruikers. Als onderdeel van het Aribic-project houdt het instituut zich bezig met de detectie van intralogistieke elementen in 3D-sensorgegevens en het samenvoegen van kaarten in scenario's met meerdere robots.

Het einde van het project staat gepland in het vierde kwartaal van 2023.

Foto: Kion Group