TE Connectivity ziet de toekomst in platformbenadering

Mon Dec 23 2024

12 23

TE Connectivity ziet de toekomst in platformbenadering

10/03/2016

Door Liam van Koert

Modulair, hybride, compact, duurzaam en betrouwbaar: dat zijn in een notendop de thema’s waar TE Connectivity het graag over heeft. Maar het bedrijf heeft veel meer in haar mars dan stekkers alleen: zo wordt er ook gekeken naar draadloze verbindingen en supersnelle signaaloverdracht. Het bedrijf laat hiermee zien klaar te zijn voor de toekomst. 

 


     

Gijs Werner is Marketing Manager bij TE en Mark Maas is er Innovatie Manager. Beide heren spreken vol passie over stekkers. Over de cruciale details, maar ook over het grotere verbindingsplaatje en communicatietrends. Met hun platformbenadering denken ze de perfecte mix te hebben gevonden die aan alle stekkeraspecten recht doet. We spreken ze op de SPS in Neurenberg, waar ze flink hebben uitgepakt.

Stekkertrends
“In principe kunnen we alles maken wat de klant wil”, trapt Gijs Werner af. “Maar is dat altijd wel het meest effectief?  Wij denken met een modulaire aanpak meer te bereiken. Het stelt ons in staat kosteneffectief te standaardiseren en toch over maatwerk te leveren. Een voorbeeld? Onze Dynamic Series. Dit stekkerplatform is een perfecte vervanger van terminal blocks. Het is geschikt voor zowel signaal als voeding en enorm robuust. Je verbindt er onderling kabels mee, maar ook kabels aan printplaten. Ze zijn compact, als IP67 stekkers verkrijgbaar en last-but-not-least, heel snel aan te sluiten.” Als tweede trend noemt Werner de opmars van hybride technologie. “Steeds vaker worden functies in één kabel, en dus ook stekker, gecombineerd. Een goed voorbeeld is motormanagement, helemaal in combinatie met daisy chaining. Hiervoor hebben we zowel hybride rectangulars als circulair hybride oplossingen. Overigens heeft de kabelproducent hier de grootste uitdaging. Vooral flexibiliteit van de kabel is hier een uitdaging.”

Miniaturisering

Als laatste trend noemt Werner de miniaturisering. Bijvoorbeeld met Industrial Mini I/O. “We hebben natuurlijk gewoon RJ45 in ons portfolio. Maar een Industrial Mini I/O connector met Power over Ethernet bijvoorbeeld, is de helft kleine en bovendien veel beter bestand tegen vibraties. Miniaturisering zien we ook bij voeding. We proberen hogere vermogens in kleinere stekkers onder te brengen. Bijvoorbeeld 400 volt in plaats van 230. Daarmee sla je van machine- naar motorniveau niet alleen een adapterstap over, maar bespaar je behoorlijk wat installatietijd uit. Uiteraard blijft gebruikersgemak voor stekkers een erg belangrijk selectiecriterium.”

Ecosysteem met proefballonnen
Mark Maas kijkt als Innovatie Manager graag naar de toekomst en daagt zijn klanten uit verder te kijken dan de kabel lang is. Maar wie voorop wil lopen, moet zelf ook vooruitstrevendheid laten zien. Daarom ontwikkelde TE Connectivity enkele proefballonnen die de grenzen van het mogelijke opzoeken, zoals: een stekker die automatisch het energieverbruik van een machine meet en de gegevens draadloos doorstuurt naar de cloud, die ze vervolgens weer kan delen met bijvoorbeeld een app op een tablet. “Het klinkt misschien raar voor een stekkerfabrikant, maar draadloos heeft ook zeker onze aandacht” vertelt Maas enthousiast. “Uiteindelijk gaat het om een ecosysteem van verbindingen. Zo hebben we hier onze eigen realtime SPARK gateway. We gebruiken die ook in onze eigen fabrieken om zelf ervaring op te doen met en de voordelen te zien van Internet of Things en/of Industry 4.0, gecombineerd met onze TE Jupiter Cloud-omgeving. Hier zie je sensoren die druk, temperatuur of luchtvochtigheid rechtstreeks aan een tablet, dus niet via de cloud, doorgeven.” Gebeurt signaaloverdracht nu nog voornamelijk via koper of glas, het kan ook door polymeer in trilling te brengen. Het streamen van een film van de ene tablet naar de andere tablet is dan eigenlijk nog maar kinderspel. We denken gemakkelijk 10 Gigabit per seconde te halen met extreem lage latency in de ordegrootte van 10 nanoseconde, uiteraard zonder gevoelig te zijn voor EMC-invloeden.”