Stevige besturingen voor harde toepassingen

Thu Nov 07 2024

11 07

Stevige besturingen voor harde toepassingen

17/06/2015

Door Bart Driessen

Het aanbod in machinebesturingen is behoorlijk groot, maar als het gaat om besturingen met bijzondere kwaliteitseisen voor applicaties als offshore en windenergie wordt de spoeling snel dunner. Tijdens de laatste Hannover Messe spraken we met Ronald Epskamp, specialist in deze markt en werkzaam bij Bachmann Electronic. Epskamp is Manager voor Maritime Products en Bachmann Benelux.

 


     

“Onze basis is het M1-systeem; in feite een uitgebreide, modulaire serie hard- en software. De besturingen zijn voorzien van industriële Pentium processoren en kunnen met de nieuwe GIO212 12 I/O-in- en uitgangen voor 40 verschillende soorten IO-signalen verwerken. Onderscheidend zijn onze openheid ten aanzien van programmeersoftware en veldbusprotocollen. De M1-controllers zijn programmeerbaar met C/C++, IEC61131, 20-sim, MATLAB/Simulink en UML; software die bekend is bij allee ontwikkelaars. Met het Nederlandse 20-sim van Controllab is bijvoorbeeld Model Based Engineering mogelijk; een zeer tijd- en kostenbesparende engineeringmethode voor vooral grote constructies in de offshore-industrie. Onze hardware staat bekend vanwege hun bestendigheid tegen extreme weersomstandigheden, variërend van -40 tot +70 graden, de robuuste stalen behuizing en de belangrijkste scheepskeuren. Daardoor zijn de M1-besturingen nu al in ruim 70.000 windturbines en offshore-projecten toegepast.”

Condition Monitoring Systeem

Maar voor successen in die branches is toch meer vereist? “Zeker! We hebben voor die branches gekeken naar de zaken waar zij behoefte aan hebben. Een van de belangrijkste vragen in de windenergie is die naar condition monitoring. Stilstand, onderhoud en reparatie zijn zeker in de windturbineparken op zee grote kostenposten. Energiebedrijven doen er daarom alles aan om die kosten te reduceren. We hebben daarom een compleet CMS- of Condition Monitoring Systeem ontwikkeld. Alle onderdelen voor het online meten en registreren van relevante turbinegegevens behoren daartoe. Het resultaat is dat vanuit elke locatie data-analyses gemaakt kunnen worden zodat tijdig actie mogelijk is.” En verder? “Een andere nieuw product is onze GSP274: een module ter bewaking van energienetwerken. De module slaat meetgegevens op, beschermt netwerken en installaties, en bewaakt de synchronisatie van verschillende netwerken. De module voldoet aan BDEW TR3 en TR8 en de Grid Code Compliance-eisen, de VDE-AR-N4105 voor de aansluiting van elektriciteit verwekkende eenheden op alle spanningen.”

 

Safety via bus en ethernet

Als aanvulling op haar eigen busprotocol heeft Bachmann haar safety-oplossing ook geschikt gemaakt voor communicatie via CAN-Bus en Ethernet. Deze uitbreiding is in feite een belangrijke stap voorwaarts vanwege de mogelijkheid safety-besturingen in een redundante uitvoering te realiseren. Vooral in de maritieme sector is er veel vraag naar redundante oplossingen. Het grote voordeel daarvan is de mogelijkheid te werken met een bekabeling in een uniforme en transparante opzet die ook nog eens de nodige flexibiliteit biedt. Nederlandse bedrijven die hier veel ervaring mee hebben zijn Bakker-Sliedrecht en MSA Service.

 

Beeldschermen

Moderne beeldschermen worden tegenwoordig in uiteenlopende varianten uitgevoerd, afhankelijk van de vraag van de gebruiker. Zo liet Bachmann op de beurs de webterminal OT1200 zien, een scherm dat nog het meest doet denken aan de laatste tablets uit de consumentenmarkt. Alleen hebben we hier te maken met een industrieel uitgevoerd exemplaar, leverbaar als gewoon touchscreen, maar ook als multitouch, in staat tot 2D- en 3D-weergave en bestand tegen temperaturen van 0 tot 60 graden. Het scherm biedt een volledige HD-weergave met een diameter van 7” tot 21,5” en kan in combinatie met een M1-controller worden ingezet als webterminal. Zodoende kan de gebruiker met de OT1200 alle mogelijkheden van webbased scada-oplossingen gebruiken. Daarnaast worden deze hoogwaardige beeldschermen geleverd als onderdeel van een panel-PC, de OT1300. Volledig nieuw is het gebruik van deze beeldschermen in remote opstellingen. Het gaat om drie modellen: BPC1500, DD1500 en DF1500.