Tracking & tracing op lapjesniveau

Fri Nov 22 2024

11 22

Tracking & tracing op lapjesniveau

09/11/2016

Door Liam van Koert

“Wij kunnen voor elk stukje kalfsvlees herleiden van welk kalf het kwam en wanneer het welke voeding en medicijnen heeft gekregen”, zegt Alex van Vreede van kalverslachterij T. Boer & zn. Een sterk staaltje logistiek, dat zelfs in de vleesverwerkende industrie met zijn strenge regelgeving opzien baart. Basis is het zelf in de hand houden van de hele productieketen en het toepassen van eigentijdse technologie. Een slimme haak met RFID met een nieuwe MES-laag voor een naadloze koppeling tussen productie en ERP. Hollander Techniek realiseerde het.


     

 

“Dit wil ik ook”, dacht van Vreede tijdens een rondleiding bij een van de zusterbedrijven. Binnen de VanDrie Groep is het gebruikelijk om periodiek best practices te vergelijken. Hetgeen het hoofd ICT van T. Boer & zn had gezien? Een technische ruimte die zo netjes en overzichtelijk is, dat hij er bijna zou willen intrekken. Het bedrijf dat zoiets maakt, heeft onder de motorkap zijn zaakjes op orde. En dat was precies hetgeen wat T. Boer & zn nodig had: nieuwe procesautomatisering als kwaliteitsmotor, die hen meer grip en transparantie zou brengen.

 

Gesloten kalfsvleesketen 

In Nederland produceren we topkwaliteit vlees. Maar het opeten, dat laten we aan het buitenland over. Onze beste bacon gaat naar Engeland, ons beste kalfsvlees naar Italië. Ook de Amerikanen zijn niet vies van een heerlijke Hollandse biefstuk. Maar dan moet er wel volgens hun strenge regels geproduceerd worden. Van Vreede: “We hebben onze productiemiddelen en processen zo goed op orde, dat we ook zonder TTIP gewoon aan Amerika mogen leveren. De basis is het feit dat de VanDrieGroup in feite de hele kalfsvleesketen zelf in de hand heeft. Van zaadje tot karbonaadje zeg maar. De kalveren van zes weken oud worden hier in Nederland grootgebracht en geslacht. Ook de voedselproductie voor de kalveren hebben we helemaal in eigen hand.” In totaal produceert de vanDrie Group zo’n 1,5 miljoen kalveren per jaar. Daarvan worden er zo’n 400.000 per jaar bij T. Boer in Nieuwekerk aan de IJssel verwerkt.

 

Track & Trace voor transparantie 

De vraag om tot op lapjesniveau kalfsvlees te traceren komt niet uit de lucht vallen. Enerzijds verandert de traditionele rol van T. Boer & zn steeds meer van slachterij richting slagerij. Anderzijds maakt de transparantie in de keten voedselveiligere en efficiëntere productie mogelijk. “Vroeger werd er voornamelijk geslacht”, legt van Vreede uit. “Later kwam daar het uitbenen bij. Tegenwoordig wordt er ook steeds meer naar consumentenproducten gevraagd. Hierdoor ontstaat een behoorlijk ingewikkelde logistieke puzzel. Misschien is er ineens een enorme vraag naar biefstuk. Maar je wilt natuurlijk ook alle andere delen van het kalf zonder verspilling verkopen. Dat lukt alleen als je precies weet wat je op welk moment in huis hebt. Inzicht en transparantie dus. En laat dat nu net zijn wat om voedselveiligheidsredenen van ons gevraagd wordt: volledige traceerbaarheid, waarbij we in geval van een calamiteit zo precies mogelijk weten welke orders we terug moeten roepen. Hoe gedetailleerder onze informatie, des te kleiner de schade.”

 

Slimme haak

T. Boer & zn was op zoek naar een nieuwe no-nonsense partner die, naast van automatiseren, veel verstand bleek te hebben van de regels en standaarden in de voedselverwerkende industrie. Een pro-actieve partij die niet alleen achter de laptop blijft zitten, maar juist de fabriek ingaat om toegevoegde waarde te leveren aan het productieproces. Het was Frank Woutersen die namens Hollander Techniek de kar mocht trekken en nog steeds verschillende verbeterprojecten begeleid. “We zijn begonnen met een analyse van de bestaande situatie”, herinnert Woutersen zich nog goed. “Ondanks de grote zorgvuldigheid, bleek er een blinde vlek in de productie te zitten: de koelcel. Men wist wat erin ging en wat eruit kwam, maar wat waar hing en hoe lang precies, dat was niet bekend. Er is daarom een slimme haak ontwikkeld, die is uitgerust met een RFID-tag. Na de slacht wordt nu het oormerk gescand en omgezet in een slachtvolgnummer, dat met behulp van strategisch geplaatste readers door de hele fabriek te traceren is. Middels een nieuw MES-systeem wordt vervolgens de productie verder aangestuurd: vanuit orderinformatie uit het ERP-systeem wordt de snitinstructie gegenereerd en ook alle gesneden onderdelen krijgen een uniek volgnummer. “

 

Internet of Things in de praktijk

T. Boer & zn en Hollander Techniek blijken de smaak te pakken te hebben. Zowel voor wat betreft mogelijke nieuwe projecten als een transparante samenwerking. Van Vreede: “Het is leuk om met Frank en zijn collega’s te sparren over andere mogelijke verbeteringen. En natuurlijk staan we hiervoor open. Vergeet niet dat we hier 150.000 ton vlees per dag verpakken. Een procentje rendementsverbetering op een kilo? Dat is serieus geld. We zijn daarom onder andere bezig om te kijken of we vanuit het MES-systeem de snitinstructie ook als een afbeelding aan de medewerkers kunnen aanbieden om snijverliezen te beperken.” Woutersen voegt toe dat er gewerkt is aan een Internet of Things-pilot. “De pilot moest inzicht gegeven in het functioneren van het geautomatiseerde magazijn voor de opslag van vlees. Gegevens uit de PLC werden gekoppeld aan de Microsoft Azure Cloud en omgezet naar begrijpelijke informatie. Via de Hollander IOT-app zijn de rapportage via smartphone op te vragen. De verkregen inzichten geven T. Boer een stevig handvat tot resultaatverbetering. Met behulp van enkele analysetools willen we vervolgens kijken naar de efficiency van de machine.” Het gaat bij dit pilotproject vooral om de gezamenlijke ontdekkingstocht naar constante verbetering van de uitvoering.”