Procesindustrie doet ook aan IIoT

Fri Nov 22 2024

11 22

Procesindustrie doet ook aan IIoT

01/03/2018

Door Bart Driessen

Is IIoT ook iets voor de toekomst van de procesindustrie? Zeker, maar dan wel een toekomst die erg dichtbij is. Een voorbeeld daarvan geeft Endress+Hauser waar nu al 20 mensen fulltime bezig zijn met IIoT. Volgens Aldert Schollaardt is het gewoon een logische stap in de industriële automatisering.

 


     

Hoe serieus we IIoT moeten opvatten is eigenlijk geen vraag voor Aldert Schollaardt, marketing manager bij Endress+Hauser. Aldert Schollaardt spreekt zich duidelijk uit: “Alle nieuwe producten die wij op de markt brengen, zijn voortaan geschikt voor IIoT. Om maar even aan te geven hoe wij dat zien. We hebben het in feite over een ontwikkeling die al decennia lang actief is. We hadden vroeger Hart, vervolgens veldbussen en daarna de protocollen voor netwerken op basis van industrieel ethernet. In dat rijtje moet je het onderbrengen. Intussen hebben we netwerken in de procesindustrie die steeds groter en complexer worden. Het nadeel daarvan is vaak de warboel ten gevolge van de verschillende  merken en protocollen. Nu komen we echter met IIoT in een nieuwe fase. Veel dingen die al een tijd werken in de consumentenmarkt komen nu ook aan bod in de procesautomatisering. Door IIoT krijgen we net zo makkelijk toegang tot data als op de PC thuis in de huiskamer. Daarbij maakt het niet uit of het gaat om data die online zijn of offline. Natuurlijk roept dat bij bedrijven vragen op over cybercrime en beveiliging. Terecht, maar vergeet niet: dezelfde vragen gelden ook in de consumentenmarkt. Cybercrime doet zich overal voor. Hetzelfde kun je zeggen over de ontwikkeling van security. Ook dat staat niet stil. Maar waar het om gaat is dat IIoT zorgt voor een enorme sprong richting toegankelijkheid en uitwisselbaarheid van data.”

2 Fieldgate SFG500 AS 01 master

Preventief onderhoud

Maar waarvoor dient IIoT concreet? Wat schieten we er mee op? Aldert Schollaardt: “De beschikbaarheid van data heeft in de consumentenmarkt geleid tot heel veel analyses, onder andere op het gebied van consumentengedrag. In de procesindustrie zijn we wat dat betreft nog in de beginfase. Maar de eerste projecten maken al duidelijk waar het heen gaat. Samen met BASF in Ludwigshafen en bedrijven als Samson, SAP, Pepperl+Fuchs en Hirschmann heeft Endress+Hauser meegewerkt aan de ontwikkeling van een collectief dataplatform. In dat platform zijn alle data van die genoemde bedrijven met elkaar uitwisbaar. Met als resultaat dat alle deelnemers elkaars data kunnen benaderen. In concreto gaat het om het gedrag van sensoren van Endress, elektrische apparaten van Hirschmann, bedrijfsdata van SAP en kleppen van Samson zijn transparant. Dat soort data is natuurlijk waardevol als het gaat om rendement en storingen. Nog interessanter zijn de meer diepgravende analyses voor preventive maintenance. De beschikbaarheid van die data maakt dat mogelijk. Het voordeel van dit platform is dat elke deelnemer aan het platform dit soort onderzoeken kan uitvoeren. Zij delen tenslotte die data met elkaar. Ook asset informatiemanagement en configuratie van apparatuur kunnen goed terecht in IIoT. Maar natuurlijk kun je ook data van buiten dit platform gebruiken bij dat onderzoek. Hoe deze ontwikkeling in Duitsland wordt gewaardeerd, blijkt wel uit de aanwezigheid van bondskanselier Angela Merkel tijdens een bijeenkomst van het Duitse ministerie van economische zaken juni 2017.”

Vuurtorenmodel

“Het voorbeeld van het dataplatform bij BASF is er een voor grote ondernemingen. Maar IIoT is ook geschikt voor de kleinere bedrijven. Wij hanteren bij de ontwikkeling en toepassing van IIoT-applicatie het ‘lighthouse-model’. Dat wil zeggen dat we kleinschalig beginnen en de applicatie geleidelijk laten groeien. Gestart wordt met de koppeling van online en offline data, maar wel kleinschalig gestart. De data worden vervolgens onderzocht op verschillende metingen en diagnoses. Er is software om statistische onderzoeken te doen op basis van die data. Denk maar aan gemiddelden, incidenten en correlaties.”

7 iiot

Memosens-sensoren

“Sensoren die nu al prima geschikt zijn voor IIoT, zijn de Memosens-sensoren. Deze sensoren bestaan al meer dan tien jaar en worden gebruikt voor vloeistofanalyse. Branches waar Memosens-sensoren worden gebruikt zijn vooral de chemische industrie, energiesector, voedingsmiddelen- en drankenindustrie en de sector water- en afvalwaterverwerking. De geschiktheid van de Memosens-sensoren voor IIoT is vooral te danken aan de digitale signalen die deze sensoren afgeven. De digitalisering van die signalen wordt in de sensor zelf uitgevoerd. Daarmee zijn het eigenlijk geen signalen meer, maar echte data die in een IIoT-omgeving gebruikt kunnen worden. Een andere belangrijke eigenschap is dat de data-overdracht inductief wordt uitgevoerd; dat wil zeggen draadloos. Het voordeel daarvan is dat vocht en corrosie geen invloed hebben op de kwaliteit van de data-overdracht. Omdat het om echt slimme sensoren gaat, kan Memosens allerlei data bewaren. Bijvoorbeeld data over kalibratie-, sensor- en processen. Kalibratie kan in een lab worden uitgevoerd terwijl de vervanging van de sensor direct in het veld mogelijk is. De data worden dan gelijk overgebracht op de nieuwe sensor zodat predictive maintenance mogelijk is.”