Flexibele veiligheid

Fri Nov 22 2024

11 22

Flexibele veiligheid

27/01/2020

Door Liam van Koert

Traditioneel vinden we op de SPS bij Sigmatek echte noviteiten. En hoewel de draadloze handterminal met veiligheidsterminal van vorig jaar even anders doet vermoeden, blijkt dat gelukkig ook dit keer het geval. De terminal is ‘toevallig’ bij uitstek geschikt voor een demo die uitlegt wat de Oostenrijkse automatiseerder onder flexibele veiligheid verstaat. En nee, dat is geen modulair praatje. Maar een door de Varan-bus mogelijk gemaakte technologie die bijvoorbeeld het live toevoegen van machineonderdelen mogelijk maakt, zonder dat de lijn in noodstop schiet.


     

 

“Eigenlijk zie je hier een Nederlandse vinding’, licht Lucien Kouwenhoven van Sigma Control toe die ons – ook geheel volgens traditie  -  tot op bits- en bytes niveau bijpraat en daarbij de modewoorden zoveel mogelijk vermijdt. Dit keer is hij daarbij druk in de weer met veiligheidscomponenten uitgerustte panelen die hij telkens in een andere volgorde aan elkaar koppelt. Hangen ze naar zijn zin, dan verschijnen ze automatisch op de bovenliggende HMI en staan met één druk op de startknop alle lichten op groen.

 

Locatie-onafhankelijke bus

“Kijk, dit zijn natuurlijk wel modules, maar daar gaat het niet zo zeer om” , vervolgt hij terwijl hij nog maar eens een andere configuratie tevoorschijn tovert. “De crux zit hem in het feit dat je deze modules inclusief veiligheidsfuncties zonder na te denken aan een in bedrijf zijnde lijn kunt toevoegen of kan wegnemen, zonder dat de bovenliggende lijnbewaking daar zenuwachtig van wordt. Dat lijkt precies wat je van modulaire veiligheid zo mogen verwachten, maar met modulaire veiligheid – wat meer een modulaire benadering van een éénmalig op te bouwen veiligheidssysteem is  - kan dat niet. Belangrijkste reden hiervoor is dat de meeste ethernetgebaseerde netwerken een locatie toevoegen aan een netwerkdeelnemer in de vorm van een IP-adres. Ga je ineens iets anders op de plek van die ene module hangen, dan hoeft dat functioneel geen probleem te zijn, maar een adresgebaseerd veiligheidssysteem gaat met al zijn checks en balances natuurlijk protesteren. Nu heeft Sigmatek een eigen bustechnologie waarbij het wel goed gaat. Varan werkt niet met IP-adressen en de positie in het netwerk van een veiligheidscomponent maakt dus niet uit. In plaats daarvan kan je voor elke module meegeven wat de veiligheidsfuncties zijn voor de module, inclusief de relatie tot het grote geheel. En daar hoef je maar één keer tijdens de ontwikkeling over na te denken, want  ook het veiligheidsprogramma is objectgeoriënteerd. Een vergelijkbare krijgt dus automatisch de gewenste eigenschappen via overerving. Echt heel flexibel. Sigmatek noemt het om verwarring te voorkomen daarom ook maar gewoon flexibele veiligheid. “

 

 

Tijdschriften 4.0

En dat is allemaal in Nederland bedacht en ontwikkeld? “Nou deels”, geeft Kouwenhoven toe. “Het is in elk geval ontwikkeld als oplossing voor een Nederlands machinebouwer. Buhrs uit Zaandam om precies te zijn. Zij maken machine en modules voor het sealen van tijdschriften.  De trend bij dit sealen is dat er ook steeds vaker bepaalde producten worden meeverpakt. Kijk maar eens in de kiosk hoe groot de variatie op dit gebied is. En het lijkt steeds gekker te worden wat ze er allemaal bij stoppen. Alles  om maar op te vallen in het schap.”
Volgens Kouwenhoven zou dit meesealen zonder de modules van Buhrs nooit zo efficiënt kunnen als dat dat nu gebeurt. “Je moet je voorstellen dat er de ene keer weer dit en dan weer dat moet worden meegesealed. Dat verandert continu en voor elke variant een compleet nieuwe machine neerzetten gaat natuurlijk niet. Maar ook het maken van afzonderlijke modules voor bepaalde typen producten is niet voldoende. Het is  belangrijk om snel modules te kunnen verwisselen en zelfs on the fly nieuwe elementen te kunnen toevoegen of verwijderen, zonder dat de boel hierdoor stilvalt. Met een traditioneel modulair veiligheidssysteem gaat je dat niet lukken. Conclusie:  wil je echt flexibel zijn in je productie? Dan heb je ook echt flexibele veiligheid nodig. En dat is er nu gelukkig.”