Hygiëne een dingetje voor voedings- en drankenwereld

Wed Jan 22 2025

01 22

Hygiëne een dingetje voor voedings- en drankenwereld

18/09/2018

Door Bart Driessen

Tijdens de Engineering in Food & Beverage-dag in de Fabrique in Maarsen is het weer zo ver. Gebruikers en leveranciers komen 10 oktober weer bijeen om het te hebben over waar het in de industrie nu over gaat. Hygiëne: een heel belangrijk dingetje.


     

In de aanloop naar de Food & Beverage-dag verzorgde Paul Helsen een webinar over dit onderwerp; hygiëne. Helsen is productmanager en gespecialiseerd in hygiënisch ontwerp bij Lapp, internationaal producent van industriële kabels en bijbehorende onderdelen. Waarom dat webinar? Paul Helsen: “We willen twee dingen laten zien. Ten eerste wat er in de voedings- en drankenindustrie verkeerd gaat op het gebied van hygiëne. En ten tweede welke oplossingen er momenteel zijn. Vooral dat laatste is wat de industrie nodig heeft: echte oplossingen waardoor het niveau op hygiënegebied in de voedingsmiddelenindustrie effectief verhoogd wordt.” 

ETHERLINE ROBUST PN Cat.7 RGB small

Risico’s waar

Waar moet je de risico’s zoeken? “Laat ik eerst zeggen dat het in de overgrote meerderheid goed gaat. Machines en kabels worden praktisch overal gereinigd zodat de consument kan rekenen op een schoon en veilig product. Maar soms gaat het toch mis. Oorzaken van problemen op het gebied van hygiëne in food en beverage kun je zoeken in de voeding zelf die in machines worden verwerkt. Daarnaast heb je te maken reinigingsmiddelen die elke dag gebruikt worden. Die middelen worden nagespoeld met heet water, stoom of onder hoge druk. En rekening houdend met C-T-t ofwel Concentratie-Temperatuur-tijd. Het belang van de juiste temperatuur van voedingsmiddelen is duidelijk. Onderdelen die ook een belangrijke impact hebben op hygiëne zijn plantaardige en dierlijke oliën en vetten. Al deze factoren spelen een belangrijke rol bij het handhaven van de hygiëne. Waarbij de zwakste actor altijd de grootste impact heeft.”

Oplossingen met kabels

Hoe zit het nu met de oplossing voor kabels in de industrie? “De afgelopen jaren hebben we in de Nationale Werkgroep ‘Bekabeling in de voedingsmiddelenindustrie’ veel gewerkt aan verbeteringen op het gebied van hygiëne. Daarbij kijken we niet alleen naar de kabel zelf, maar ook naar wartels en kabelladders en –rails. Lapp heeft vooral bijdragen geleverd op het gebied van kabels en wartels. Wat betreft kabels kan Lapp een uitgebreid geheel aan kabels bieden met een mantel die de meest uiteenlopende stoffen kunnen weerstaan. Negatieve effecten door vocht, temperatuur en stoffen maken daardoor geen kans als deze in aanraking komen met kabels. Belangrijk voorbeeld is de ETHERLINE-ROBUST-PN-Cat.7, een voor 10 GB geschikte, robuuste Profinet ethernetkabel, en de UNITRONIC-ROBUST-SA-FD, een datakabel voor sensor/actuatortoepassingen.

Wartels

Aan het uiteinde van de kabel komt de wartel, een onderdeel dat ook aangepast moet zijn aan de omstandigheden in de voedingswereld. Lapp heeft hiervoor de SKINTOP HYGIENIC en SKINTOPHYGIENIC-R ontwikkeld. Deze roestvaststalen kabelwartels zijn door hun gladde oppervlakken geschikt voor gebruik in de productzone. De SKINTOP INOX/EMC is een compacte, corrosiebestendige wartel, gemaakt van roestvaststaal met gladde oppervlakken en zeewaterbestendig. Een recente vernieuwing, speciaal voor de Amerikaanse markt is de SKINTOP HYGIENIC NPT. Deze wartel voldoet aan de Trumpiaanse NPT-norm. Voor alle duidelijkheid: NPT staat voor National Pipe Thread.

Tyraps not yet?

“Waar kabels worden gebruikt, wordt ook gewerkt met tyraps. Vaak gebeurt dat met grote bundels tegelijk. Meestal worden die kabelbundels op grote hoogte vastgemaakt aan ladders of rails. Het probleem bij dat soort oplossingen is het reinigen. Meestal gebeurt dat met water, onder hoge druk. Maar hoe effectief is dat? Wie goed kijkt, ziet al snel dat tussen de tryrap en de kabel altijd resten achterblijven. Dat kunnen fijne, maar ook vochtige stoffen zijn. Deze blijven in plaatsen waar hogedrukspuiten geen toegang hebben. Handmatig reinigen is natuurlijk een methode, maar als kabels vastzitten aan tyraps blijft er altijd een ruimte over waar je niet bij kan. En dat geldt helemaal voor zware bundels die gebonden zijn aan kabelladders. Dry-ice-cleaning is in dit verband zeker interessant. Maar ook daarmee is het niet volledig te vermijden dat tyraps resten vasthouden onder en tussen kabels. Een oplossing hiervoor wordt door de werkgroep gezocht in losse kabelladders. Daardoor zijn kabels aan alle kanten los te maken en dus ook schoon te krijgen. Een andere oplossing is de het opslaan van verschillende kabels in een grote kabel of slang. Deze ontwikkelingen zijn echter nog niet zo ver dat ze ook op de markt worden aangeboden. Dus tyraps blijven popi. Hopelijk kunnen we daar volgend jaar beter nieuws over melden.”