Handig switchen met Multiprotocol

Fri Nov 22 2024

11 22

Handig switchen met Multiprotocol

04/12/2014

Door Bart Driessen

Op een internationale beurs als de SPS is het toch wel makkelijk als je snel kan switchen van Nederlands naar Duits en dan weer op Engels, enzovoorts. Taal is communiceren, maar werkt als blokkade als je repertoire beperkt is. Hetzelfde geldt voor ethernetprotocollen: PROFINET, Ethernet IP en Modbus TCP. Ze zijn onmisbaar, maar voor machinebouwers is het ook een last, al die dialecten.


     

Ze zijn onmisbaar, maar voor machinebouwers is het ook een last, al diedialecten. En dat zal voorlopig ook wel zo blijven. De markt voor machinebesturingenis nu eenmaal verdeeld en de grote merken willen dat ook graag zo houden.Efficiëntis het niet: voor elk protocol aparte besturingen en IO-blokjes. Kleinere aanbieders moeten daarom handig en slim reageren. Een voorbeeld daarvan is het Multiprotocol-concept van Turck. Jörg Kuhlmann, directeur productmanagement bij Turck: “We zijn drie jaar geleden begonnen om de drie verschillende protocollen in één gateway en IO-blok te integreren. We wilden namelijk in onze eigen productie af van de extra productiekosten en voorraden. Op basis van standaardmicroprocessors hebben we de belangrijkstebesturingssystemen bijeengevoegd. Het resultaat is onze derde generatie gateways en IO-blokjes met Multiprotocol. De markt heeft hier enorm positief op gereageerd.”

Gateway herkent protocol
Wat is hier het grootste voordeel van? “Machinebouwers die werken met PROFINET en Ethernet IP of Modbus TCP hoeven niet meer de hele topologie van hun machines aan te passen aan die protocollen.Dat betekent ook minder tekenpakketten, stuklijsten en voorraden van spareparts. Het enige dat ze nodig hebben is een BL20 voor schakelkasten of BL 67-gateway voor in het veld. De gateway herkent na het aansluiten van de spanningdoor middel van Snooping welk protocol de PLC gebruikt en sluist de besturingsdata door naar het ondergelegen ethernet-netwerk.”

Snel opstarten
En de praktijk? “In de automotive industrie wordt veel gewerkt met verschillende protocollen. Maar die branche wil ook dat het wisselen supersnel gaat. Daarom is PROFINET uitgebreid met het Fast-Start-Up-protocol – en Ethernet IP met Quick Connect. Deze functionaliteit zorgt er voor dat een apparaat dat al eerder is aangemeld, na het wisselen heel snel herkend wordt.Vooral bij het wisselen van gereedschappen in een productielijn is die snelle start-up belangrijk. Turck heeft daarom FGEN Ethernet IO-blokjes ontwikkeld voor aansluiting van apparaten in het veld met processors die zo’n snelle start-up verzorgen. Bij PROFINET leveren deze een startsnelheid van maximaal 150 milliseconden; bij Ethernet IP ligt die rond de 90 milliseconden. Dat is echt heel snel, zeker als je bedenkt dat de maximale startsnelheid in de automotive industrie 500 milliseconden bedraagt.Nieuwe op deze beurs zijn ook de extreem smalle IP67 blokmodules (TBEN-S) met multiprotocol. Bovendien zijn deze modules geschikt voor IO-Link. Deze blokjes komen rechtstreeks in het veld en zijn geschikt voor spanning, stroom, Pt100 en Pt1000 thermo-elementen en millivolt-signalen.”

Export van machines
Omdat Nederlandse machinebouwers praktisch altijd voor de export werken is kostenbewust omgaan met verschillende protocollen een must. De Amerikaanse markt vraagt nu eenmaal om besturingen met Ethernet IP, Europese klanten kiezen eerder voor  PROFINET en Modbus TCP. Om deze reden heeft het Multiprotocol-concept een behoorlijke aantrekkingskracht. Vooral het feit dat bestaande typologieën in machinesniet aangepast moeten worden en de hoge opstartsnelheden spreken in het voordeel van deze technologie.