Van klantspecifiek tot standaard veiligheid

Thu Jan 23 2025

01 23

Van klantspecifiek tot standaard veiligheid

16/12/2014

Door Bart Driessen

Minder bekend bij het grote publiek, maar toch al lang actief op de Nederlandse markt, is elobau. Dit familiebedrijf uit het zuid-Duitse Leutkirch wordt in de Benelux vanuit Deventer vertegenwoordigd door Christian van Os. Hoog tijd dus voor een nadere kennismaking tijdens de SPS in Neurenberg.


     

We ontmoeten Christian van Os in Neurenberg op hun stand tijdens de SPS. "Wij maken veel klantspecifieke sensoren voor de machinebouw. Vanuit de industrie is daar veel behoefte aan. Zo werken we al langere tijd samen met Nederlandse bedrijven als ASML en Multivac. Behalve veel klantspecifieke sensoren voeren we ook een groot programma met standaardsensoren. En in gevallen waar dat van toepassing is maken we klantspecifieke sensoren voor de algemene industriële markt. Nog maar pas geleden hebben we bijvoorbeeld een superkleine klantspecifieke veiligheidssensor klaar gemaakt voor de industriële markt. We zorgen er altijd voor dat onze sensoren vrij configureerbaar zijn. Daarvoor hebben we de eloProg, een veiligheidsbesturingsysteem dat volledig vrij configureerbaar is. Deze leveren we met verschillende Gateways voor de meest gebruikte veldbussen. Op die manier kan de gebruiker onze standaard sensoren op verschillende veldbussen aansluiten. De klant is dus vrij om de sensor te integreren in zijn eigen veiligheidsbesturing."

Kleinste RFID-sensor
Wat zijn jullie noviteiten voor de SPS? "We komen hier met de eloProtectE, momenteel de kleinste RFID-sensor op de markt. De behuizing van de eloProtectE is de zelfde als die van onze standaard sensoren en dus net zoals onze magneetsensoren even makkelijk te  monteren. Deze sensoren zijn ook in serie schakelbaar met als voordeel dat het heel makkelijk is om van elke sensor afzonderlijk te zien of deze correct werkt. Tot de voordelen van RFID-sensoren in vergelijking met reed-sensoren behoort de grotere tolerantie in de uitlijning met een maximale schakelafstand  van 12 mm. Daarnaast zijn deze sensoren beter bestand tegen schokken en trillingen. RFID biedt in vergelijking met Reed een veel hogere beveiliging tegen misbruik van veiligheidscomponenten. Reed-sensoren moeten het hebben van contacten met sealings, terwijl RFID duizendvoudig in code versleuteld is.”

Vrij configureerbaar
“Op dit moment bereiden we nog een andere noviteit voor: de eloflex - Mini. De eloFlex – Mini is in bijna alle opzichten gehalveerd ten opzichte van de standaard eloFlex. Dus twee maal zo klein, de helft aan poorten, maar wel twee maal zo flexibel. De eloflex - Mini is een uitbreiding op de standaard eloFlex, gemakkelijk te configureren en bevat twee ingaande en twee uitgaande poorten waarop verschillende sensoren vrij gekozen kunnen worden. Bijvoorbeeld een normaal open sensor en een noodstop of een normaal open sensor en een normaal gesloten sensor. Tweehandenbediening is ook een mogelijkheid  op basis van twee sensor-ingangen. En natuurlijk is ook een safety-evaluatie van 24V PNP-uitgangen mogelijk. De eloFlex en de eloFlex – Mini voldoen aan SIL 2 en SIL 3 (Safety Integrity Levels volgens EN 62061) en worden geleverd met UL/ETL verklaring. De eloFlex is een standaard unit en vrij configureerbaar. Het wordt in Duitsland geproduceerd en kan in 3 tot 4 weken ook op klantspecificatie geproduceerd worden.'