Wie aan Pilz denkt, denk aan geel en machineveiligheid. Wie ze wat langer kent misschien ook aan groen en automatisering. In de toekomst wordt rood en cyber security aan dit rijtje toegevoegd. Want hoewel er tijdens de SPS geen Pilz firewals te zien waren, neemt dit bedrijf steeds meer veilige en toekomstbestendige initiatieven.
Ook Pilz wil een totaalaanbieder zijn. Van industriële automatisering wel te verstaan. En ook Pilz laat zich hierbij de term 4.0 graag ontvallen. Noodstoppen en lichtschermen, de beroemde PNOZ-relais, een compleet besturingsplatform, objectgeoriënteerde programmeeromgeving, eigen veilige bus en tegenwoordig ook de visualisatie. Het hele 4.0 kleurenpallet is bij deze automatiseerder uit Ostfildern te krijgen.
Geel: PSS4000
Als geel veilig is, is kleurkeuze misschien wat arbitrair. Natuurlijk is PSS4000 inherent veilig. Maar met het modulaire platform kan je ook ‘gewoon’ automatiseren. Nou ja, gewoon. Volgens Pilz is PSS4000 in tegenstelling tot veel andere systemen echt decentraal. Functies worden verdeeld en zowel de besturingsgegevens als failsafe-gegevens worden via SafetyNETp – Pilz’s eigen bussysteem - gesynchroniseerd. Waar de afhandeling plaats vindt maakt dus niet meer uit. En hoewel veiligheidssignalen hun eigen kanaal hebben, loopt alles via één en dezelfde kabel. Modulair gevolg: je prikt er ter plekke bij wat je nodig hebt. Of je trekt er een kaartje uit als dat niet meer nodig is. Flexibel en schaalbaar, de de facto standaard anno 2016.
Groen: SmartFactoryKL
Nu is het een ding om de eigen producten ‘plug & play’ met elkaar te laten communiceren. Maar in de 4.0-wereld van morgen gebeurt dat bij voorkeur onafhankelijk van leveranciers. Ook Pilz snapt best dat SafetyNETp niet de standaard voor 4.0 gaat worden. Het is daarom nauw betrokken bij diverse initiatieven voor toekomstige 4.0-architectuur. Een van die initiatieven is SmartFactory KL. Pilz werkt hier samen met andere partners van SmartFactoryKL aan een onafhankelijke productielijn die de praktische communicatie-uitdagingen van Industrie 4.0 aanpakt. In de lijn dient een opslagmodule van Pilz als intelligent, geautomatiseerd magazijn voor de werkstukdragers. Ook worden er besturingen, diverse sensoren, aandrijftechniek, netinfrastructuurcomponenten en systemen voor bediening en visualisering van Pilz gebruikt.
Rood: SafetyNETWork International
‘De industrie van de toekomst is een netwerk’, staat in grote letters op een van de panelen. Daar heeft Pilz een punt. Met de trend dat er steeds decentraler gecommuniceerd wordt, groeit ook de behoefte aan beveiligde communicatie. Hoe Pilz op dit punt wil bijdragen? Niet door firewalls te gaan bouwen. Maar wel met de kennis van haar Safety Network gebruikersclub, waar veel industriële partijen en onderzoeksinstellingen zijn aangesloten. Safety en Security hebben namelijk veel met elkaar gemeen wat betreft standaardisering en procedures in het engineeringproces. En door gedeelde ervaringen en best practices als downloads beschikbaar te stellen in een Security Bulletin, wordt automatisering niet alleen ‘safe’ maar ook meer ‘secure’.