Een lange levenscyclus, storingsvrij en 20 tot 25 jaar leverbaar; typische eisen voor automatiseringscomponenten in de scheepsbouw. Terwijl de elektronica-industrie met steeds weer nieuwe componenten komt, eisen de gebruikers dat nieuw spul wel backwards compatibel is.
Hoe pakt de maritieme divisie van Bachmann electronic deze uitdaging aan? Waar ligt de juiste balans van robuust en innovatief? Of kunnen beide verenigd worden?
Van wind naar zee
Op de stand van Bachmann electronic tijdens de SPS in Neurenberg spraken we met Burkhard Staudacker, Key Account Manager voor de maritieme sector in Duitsland. Staudacker opereert vanuit Bremen, de Noord-Duitse vestiging van het oorspronkelijk Oostenrijkse Bachmann. “Bachmann electronic is gestart in Feldkirch, vlakbij het drielandenpunt van Oostenrijk, Zwitserland en Liechtenstein. Een belangrijk product van begin af aan waren de PLC’s en andere componenten voor windturbines. Vanwege de eisen vanuit de markt hebben we toen meteen ingezet op een zeer robuuste bouw en betrouwbare werking. Onderscheidend is de temperatuurbestendigheid van – 40 tot +70 graden bij 100% luchtvochtigheid. Daar herken je onze PLC’s nog steeds aan. In combinatie met de stalen behuizing, het gebruik van hoogwaardige schroefverbindingen plus de strenge kwaliteitseisen in onze productie konden we ons meteen onderscheiden als fabrikant van zeer hoogwaardige, duurzame besturingscomponenten. Met als resultaat dat in de afgelopen 15 jaar 80.000 windturbines zijn uitgerust met onze PLC's en elektronica. Onder meer Senvion gebruikt onze communicatie- en besturingsmodules in hun windturbines. Onze stap naar de maritieme markt, waar ook zeer hoge eisen gelden, was dan ook wel een logische beslissing.”
Backwards plug and play
“Iedereen kent wel de scheepskeuren zoals die van Lloyds, DNV, Veritas en ABS. Daar voldoen we inmiddels al jaren aan. Maar de maritieme markt stelt nog veel meer eisen. Zo is in het in de offshore gewoon dat besturingscomponenten tussen de 20 en 25 jaar moeten meegaan. Vervanging van componenten omdat ze uitvallen, is in de hightech scheepsbouw alleen acceptabel als de rest van de installatie direct na vervanging meteen weer in bedrijf is. Dat geldt ook als er een component van een jongere generatie wordt geïnstalleerd. Nieuwe software mag dus geen negatieve invloed hebben op de werking van de oorspronkelijk geïnstalleerde software. Onze software-engineers lossen dit op door hun architectuur modulair op te bouwen. Oudere besturingen blijven daardoor functioneren, naast nieuwere concepten. De beschikbaarheid van onze complete automatiseringsarchitectuur ligt daardoor nu op 99,97%. Op die manier maken we waar als we zeggen ‘backwards compatible & plug and play’. Door consequent te focussen op kwaliteitszorg en optimalisering van de productietechnologie kunnen wij nu een MTBF voor CPU’s garanderen van 200 jaar. Voor digitale I/O-modules is de MTBF nu 400 jaar en voor analoge I/O-modules 200 jaar. Dit zijn de cijfers waardoor we in de maritieme markt de afgelopen jaren zo sterk scoren. Met name in de Nederlandse offshore, die internationaal erg actief is, hebben we een sterke positie weten te verwerven.”