Gaan voor expansie en trends setten

Thu Nov 07 2024

11 07

Gaan voor expansie en trends setten

15/12/2014

Door Bart Driessen

Wie in de hoogwaardige machinebouw de toon wil zetten, zal aan een flink pak eisen moeten voldoen. Besturingen moeten makkelijk te bedienen zijn, mee kunnen groeien met schaalvergroting en open staan voor verschillende interfaces. Bij Schneider Electric heet dat de ‘NEXT Generation innovation’ van hun MachineStruxure-programma.


     

Schneider Electric is de laatste tijd enorm actief. Ook in Duitsland. Gelijktijdig met een nieuwe locatie in Marktheidenfeld, thuishaven van het oude Elau, is ook de aanwezigheid in Duitse markt steeds sterker geworden. De omzet steeg het afgelopen jaar haast onevenredig veel met maar liefst 25 procent. De hoogste tijd om eens verhaal te halen. Waar komt deze groeispurt vandaan en wat gaat er schuil achter ‘NEXT Generation innovation’? We vroegen het tijdens de SPS in Neurenberg aan Thomas Hammermeister, de marcom-man van Schneider Electric in Duitsland.

Flinke uitbreidingen
“Een van onze groeimotoren is MachineStruxure, ons pakket automatiseringscomponenten voor de machinebouw. Dat pakket bestaat al een tijdje en bevat niet alleen hardware, maar ook diensten, strategieën voor engineering, oplossingen en natuurlijk software. Dit jaar hebben we dat pakket flink uitgebreid met maarliefst 14 nieuwe productlijnen. Het zijn niet zo maar uitbreidingen, maar toevoegingen die onderscheidend zijn en het bestaande aanbod complementeren. ‘NEXT Generation innovaties’ dus. Hierdoor zitten we inmiddels in de top van de markt en kunnen ons met de allergrootste aanbieders meten. Geen probleem.” Het lijkt misschien grootspraak. Maar wanneer we in herinnering roepen dat Schneider Electric vorig jaar het bedrijf Invensys voor een kleine 4 miljard euro inlijfde, dan wordt al snel duidelijk hoe groot Schneider inmiddels is. Door de overname had het in één klap Foxboro, Wonderware en Eurotherm in huis.

Altivar
Concrete voorbeelden van de expansie van het aanbod waren er op de SPS natuurlijk genoeg. Zo wijst Hammermeister ons al snel in de richting van de Altivar Proces frequentieregelaar. “Dit is een favoriet in veel pompaandrijvingen”, weet hij. “We hebben de besturing een webserver gegeven. Daarmee kan de installatieverantwoordelijke eenvoudig zijn meldingen ophalen; bijvoorbeeld alarms, maar ook statusgegevens over flow en verbruik.”

Modicon
Een tweede toevoeging die volgens Hammermeister niet op ons lijstje mag ontbreken is de motion controller Modicon LMC078. Deze besturing kan binnen een cyclustijd van 1 milliseconde 8 servo-assen synchroon besturen of 16 servo-assen binnen 2 milliseconden. “Kijk. Een mooi applicatievoorbeeld van onze motion controller deze lasersnijmachine. De controller haalt zijn G-code rechtstreeks uit de PLC. Hij is daarmee geen vervanging van elke CNC-besturing, maar qua capaciteit en snelheid ligt hij ergens tussen die van een CNC-machine en de standaard PLC in.”
Wat betreft aansluitmogelijkheden is de nieuwe generatie Modicon PLC's standaard uitgerust met ethernet, USB- en seriële uitgangen en webservers. IO-klemmen en pulsingangen voor verschillende merken servoversterkers zijn geïntegreerd in de Modicon 241 en 221 controllers. Het aantal aansluitmogelijkheden is bovendien flink verhoogd naar 14 IO-klemmen waarbij ook nog eens de responstijd met een factor 10 verhoogd is. Een noviteit is ook dat alle safety-modules voortaan op dezelfde bus aangesloten kunnen worden.

Safety
Over safety gesproken, ook daar heeft Schneider Electric flinke stappen gezet. Maar liefst 14 producten werden van grond af ontwikkeld en aan de ontbrekende safety-lijn toegevoegd. Hammermeister: “Met het nieuwe safety aanbod dekken we zo’n 70 procent van alle toepassingen af. Alles is als SEooC (Safety Element out of Context) door TüV voorgecertificeerd zodat de gebruiker tijdens de certificering van het eindproduct nooit voor verassingen komt te staan.”