Altair versnelt simulatie

Wed Nov 27 2024

11 27

Altair versnelt simulatie

25/05/2018

Door Bart Driessen

Een onderdeel van de steeds korter worden levenscyclus van producten is de steeds snellere engineering. Het gouden woord in dit verband is simulatie. De manier om nieuwe producten snel uit te testen en kosten te besparen. Tijdens de Hannover Messe spraken we met Mirko Bromberger, directeur Marketing Additive Manufacturing Strategy bij Altair.


     

// Factory Facts //

  • Simulatie staat steeds vaker aan de basis van design
  • Topologie-optimalisatie levert een beter product tegen lagere kosten
  • Open architectuur nodig voor samenwerken verschillende technische systemen

 

Bromberger: “Simulatie wordt steeds belangrijker dankzij de enorme tijds- en kostenbesparing tijdens de engineeringsfase. De gebruikers van onze simulatiesoftware kunnen ontwikkelde onderdelen vooraf, virtueel testen op allerlei eigenschappen. De voordelen van onze simulatiesoftware is niet alleen de tijdsbesparing, maar ook het grote aantal parameters waarop getest kan worden. Altair werkt voortdurend aan de uitbreiding en verbreding van de vereiste databases. Om simulaties te verbeteren werken wij daarom intensief samen met veel verschillende engineers. Hun verschillende disciplines en bijbehorende kennis integreren wij in onze software. Dat geldt ook voor verschillende abstracte modellen van productieprocessen. Op die manier vergroten wij de waarde van onze simulaties.”


Steeds bredere basis

Net als bij veel hoogwaardige technologie is het de moderne high-end productie die het onderste uit de kan wil van wat simulatie te bieden heeft. Zij onderscheiden zich ten opzichte van hun concurrenten met kwaliteit. Dat betekent dat alles aan productontwerp en productietechniek heel precies moet kloppen. De complexiteit die dit tot gevolg heeft maakt hen tot trendzetter voor wat betreft de mogelijk- en onmogelijkheden in simulatiesoftware. Een van die trendsettende sectoren is natuurlijk de automobielindustrie. Mirko Bromberger: "Altair heeft nu 31 projecten lopen waarin druk wordt gewerkt aan de ontwikkeling en bouw van nieuwe automodellen. Al deze projecten gebruiken simulatie als grondslag voor design en verdere ontwikkeling. Een auto maken zonder vergaande simulatie is ondenkbaar." Maar door het toegankelijker worden van simulatiesoftware - zowel wat betreft prijsstelling als gebruikersvriendelijkheid, zijn er inmiddels veel meer branches die er de vruchten van plukken. Bromberger noemt een mooi Nederlands voorbeeld: Code PS. Dit bedrijf heeft vestigingen in Schinnen, Amsterdam en Eindhoven, en een vierde in India. Het ontwikkelt onder meer babystoeltjes voor gebruik in auto’s en hulpmiddelen voor gehandicapten. En tijdens die productontwikkeling zijn er heel wat uitdagingen het hoofd te bieden. Ook hier speelt Altair met software en advies een zeer actieve rol als ondersteunende partner.

Multidisciplinair

Nu is simulatie een veel- maar nooit alles omvattende technologie. De wereld van Computer Aided Engineering (CAE) bestaat uit tal van disciplines die allemaal hun eigen vakkennis vereisen. Er zijn simulaties te doen op het gebied van sterkte en trillingsgedrag, op het gebied van warmte-overdracht, magnetisme, flow en ga zo maar door. En dan hebben we het alleen nog maar over het productontwerp, want ook op het gebied van productie en logistiek valt er heel wat te simuleren. Gelukkig heeft Altair verschillende producten die de ingenieurs helpen een digitaal optimum te vinden, zelfs al hebben al die afzonderlijke vakgebieden ook nog eens invloed op elkaar. Een mooi voorbeeld is HyperWorks, dat niet alleen multifysische simulaties, maar ook productspecifieke simulaties biedt. Denk aan een virtuele windtunnel of simulatiesoftware speciaal voor accu's. Bovendien kent HyperWorks een open architectuur, zodat het ook moeiteloos met andere engineeringstools samenwerkt. En om simulatie nog toegankelijker te maken - ook voor designers - is er sinds kort ook Inspire. Hiermee kan snel en intuïtief aan topologie-optimalisatie worden gedaan. Dit houdt bijvoorbeeld in dat van een constructie materiaal wordt weggehaald, zonder dat er aan stijfheid wordt ingeboet. Het eindproduct wordt dus lichter; in het geval van een voertuig betekent dat dus minder brandstof, terwijl er tegelijkertijd op materiaal wordt bespaard. 

foto 2 Altair4

 

Over Altair

Altair is van oorsprong een Amerikaans bedrijf. Het bestaat al ruim 35 jaar en telt wereldwijd 2500 werknemers. De jaaromzet bedraagt ongeveer 300 miljoen dollar. Een van de grootste Europese vestigingen is die in Duitsland; daar beschikt Altair over ongeveer 200 medewerkers. Sinds kort heeft het ook een Nederlandse vertegenwoordiging. Deze bestaat nu nog uit een persoon, te weten Theo Verbruggen.