Mini-safetymodule bewijst gelijk Wet van Moore

Wed Jan 22 2025

01 22

Mini-safetymodule bewijst gelijk Wet van Moore

22/12/2015

Door Bart Driessen

Tijdens de SPS van 2014 werd hij al aangekondigd: de eloFlex - Mini. De belofte was een half zo grote safety-module voor de machinebouw. Op de SPS van november 2015 werd deze belofte waar gemaakt.


     

In de loop van 2016 komt de eloFlex – Mini op de markt. Deze kleine module is bedoeld voor eenvoudiger veiligheidsbesturingen, maar wel 50% smaller en ook nog goedkoper. Maar meest opvallend is dat deze module niet meer dan 22,15 millimeter op de DIN- in beslag zal nemen. Jürgen Kockrick-Lotze, technisch salesmanager bij elobau: “Het voordeel van deze super compacte uitvoering is helder. In veel situaties is de ruimte voor inbouw zeer schaars, waardoor het er woekeren is met de ruimte. De eloFlex – Mini biedt daar uitkomst. Maar dat is niet het enige voordeel.”

 

Configureren via portal

Wie binnenkort deze Mini installeert, profiteert ook van de grote flexibiliteit die al kenmerkend is voor de bestaande serie eloFlex safetymodules. Deze modules kunnen allemaal geconfigureerd worden door middel van een portal dat door elobau wordt beheerd. Via deze portal lever je als machinebouwer de gewenste configuratie van je safetymodule in. Vervolgens zorgt elobau er voor dat je in mum van tijd je bestelling in huis hebt. Heel belangrijk is dat deze producten gecertificeerd zijn voor Sil 3, categorie 4 en voor PLe of PLd. De eloFlex – Mini heeft twee ingaande en twee uitgaande poorten waarop verschillende sensoren vrij gekozen kunnen worden. Voorbeelden van aangesloten veiligheidscomponenten zijn lichtschermen, lichtscanners, noodstoppen, deurschakelaars en tweehandenbedieningen.

 

 

Werken met veilige joystick

Op de stand van elobau zagen we tussen de vele safety-componenten ook nog enkele modellen van een joystick. Valt zoiets ook onder safety? We vroegen het maar gelijk aan Jürgen Kockrick-Lotze. “Joysticks met ingebouwde safety-elektronica zijn een belangrijk onderdeel van hydraulische machines en voertuigen die in de bouw, agrarische sector en industrie gebruikt worden. Denk aan shovels, graafmachines, maar ook aan hoogwerkers of transportvoertuigen. Dat zijn machines die in omgevingen werken waarin altijd sprake is van veiligheidsrisico’s, zowel voor omstanders als voor de chauffeur zelf. Deze producten zijn ook nieuw bij ons. We hebben ze ontwikkeld  omdat een klant uit de agrarische machinebouw daar om vroeg.  Een joystick moet sterk worden uitgevoerd en aan de nodige veiligheidseisen voldoen. We hebben daarvoor de J4F ontwikkeld. Deze wordt via CAN J939 gestuurd en voldoet aan SIL 2 en PLd. De behuizing is uitgevoerd in IP67 en wordt met 5 vingerknoppen uitgerust. Sinds de lancering van dit product hebben we heel veel machinebouwers leren kennen die allang op zoek waren naar een dergelijke joystick. Er is dus veel belangstelling voor dit product en het blijkt dat hij voor veel onverwachte applicaties inzetbaar is.”