Het gaat goed met Turck. In het afgelopen jaar wist deze fabrikant van industriële automatiseringscomponenten wereldwijd een omzetgroei te realiseren van 6%. De totale omzet ligt daarmee op 530 miljoen euro. Alleen kozen bepaalde machthebbers voor heel andere doelstellingen.
Tijdens de internationale persconferentie in het nieuwe hoofdkantoor van Turck in Mülheim an der Ruhr was de stemming vooral positief. Het afgelopen jaar groeide de totale omzet van Turck naar een een forse 530 miljoen euro. Vandaar de uitspraak van Christian Wolf, Geschäftsführer bij Turck "Het herstel van de wereldeconomie zet zich door." Mooi nieuws was er ook voor de Nederlanders: de medewerkers in Zwolle scoorden het afgelopen jaar een omzetgroei van 17%. Oranje boven zeggen we dan. Hoge groeipercentages worden ook bij Turck alleen in Azië geboekt: China plus 7,6% en India plus 6,6%. Zoals alle cijfers zijn ook dit soort cijfers relatief: nieuwe markten leveren al snel mooie groeipercentages terwijl de absolute cijfers nog bescheiden zijn. Een groei van de omzet in de USA van 1,6% is daarentegen enorm als je weet dat Turck in het land van Donald en Hilary vorig jaar een omzet boekte van 230 miljoen dollar.
Bij een presentatie als die van Christian Wolf mag een kritische noot echter nooit ontbreken. Tijdens de persconferentie maakte hij zich veel zorgen over de Russische politiek. Nu Poetin kiest voor regelrecht protectionisme, dat in feite neerkomt op een keiharde voorkeursbehandeling van Russische ondernemingen, zal dat de onzekerheid over de Russische economie alleen maar aanwakkeren. En of Turck dit jaar nog een plus in de omzet kan boeken is dan ook een gok. Zelf verwacht Turck een plus van 1,1%. We zullen het zien. Qua onzekerheid scoort volgens Wolf ook Turkije hoog. Vorig jaar boekte het daar nog een plus van 22%. Niet mis dus. Wie hier roet in het eten kan gooien is volgens Wolf echter de huidige Turkse regering. Na de 'coup' zijn er nogal wat mensen op maatschappelijk belangrijke posities zonder proces ontslagen en opgesloten, waarbij ook bedrijven flinke schade hebben opgelopen. Dat Wolf daar geen goed gevoel bij heeft is wel duidelijk. "Dictaturen zijn nooit goed voor de economie. Ze zorgen altijd voor meer onzekerheid waardoor ondernemers een afwachtende houding aannemen en gaan twijfelen over investeringen." Aldus Christian Wolf.