Hoe kun je kabels slim maken? Bijvoorbeeld om data op te slaan, preventief maintenance te verbeteren en stroomverbruik te volgen. LEONI is hier al ver in. Dit bedrijf noemt de integratie van verbindingstechniek en intelligentie LEONiQ. Felix Brater, project manager voor digitale solutions bij LEONI in Neurenberg, vertelt over deze ontwikkeling.
“Behalve geleiding van stroom en schakelsignalen kunnen we veel meer met kabels. Kabels zijn ideale producten om verschillende informatie beschikbaar te maken. Denk maar aan parameters zoals temperatuur in machines, variaties in het vermogen en veranderende fysieke belasting in machines. Dat soort kennis maakt duidelijk, niet alleen hoe de conditie is van het kabelsysteem, maar ook welke preventieve onderhoudsacties nodig zijn en welk onderhoud er in de toekomst nodig is. Alleen is daar meer voor nodig dan opgeslagen data. Data zijn op zichzelf nog geen informatie. Om de sprong te maken van data naar waardevolle informatie zijn namelijk analyse en slim beheer nodig. Met als doel het intelligent maken van de complete verbindingstechniek. Door LEONiQ zorgen wij er voor dat dit bereikbaar is.” Aldus een enthousiaste Felix Brater.
Felix Brater, project manager voor digitale solutions bij LEONI: "Kabels zijn ideale producten voor verschillende informatie"
Jullie doelstelling komt nogal ambitieus over. Wat is er allemaal voor nodig? Felix Brater: “We zijn er ons van bewust dat we ons voor een deel in nieuw gebied begeven. Ons concept LEONiQ bestaat uit drie verschillende onderdelen. Als eerste simulatie van stroom- en dataverkeer. Als tweede oplossingen die voor een deel bestaan uit data van geïntegreerde sensoren, die onderling verbonden en aan de cloud gekoppeld zijn. Als derde bestaat LEONiQ uit data-analyse en ‘smart services’ of ‘slim beheer’. In het geval van kritische applicaties zorgt LEONiQ voor een slimme monitoring, gebaseerd op elektrische elementen en sensordata. Al die data worden direct, in real time via de cloud opgeslagen en geanalyseerd. De resultaten van die analyses worden ook op dashboards gepresenteerd. LEONiQ gebruikt ook algoritmen die door collega’s van LEONI worden ontwikkeld. Met als doel ‘smart services’ aan te bieden. Voorbeelden daarvan zijn snelle waarschuwingssystemen, interventies in kabelsystemen en nauwkeurige adviezen voor interactie. Het eindeffect van LEONiQ is een digitaal kabelsysteem met een hoge mate van transparantie, overal toepasbaar, ongeacht locatie.”
LEONiQ kan data toevoegen aan simulatiemodellen. Dat gebeurt door middel van een closed-loopsysteem. Daarmee worden werkelijke, gebruikte data, afkomstig uit het veld, gebruikt in slimme kabelsystemen. De data worden via de cloud compact opgeslagen en beschermd tegen partijen die deze data zonder rechten proberen te manipuleren. Naast al de technische voordelen wat betreft de enorme hoeveelheid data, voortijdige informatie en bereik, biedt LEONiQ meer mogelijkheid tegen minder kosten. Dankzij de groeiende cloudtechnologie en het grote aantal betaalbare applicaties verwacht LEONI steeds meer industriële gebruikers die van deze technologie zullen profiteren.
Hoe ver is LEONI op dit moment in de praktijk met LEONiQ? Felix Brater: “We hebben al verschillende applicaties geleverd waarmee we het brede pakket van LEONiQ hebben toegepast. Bijvoorbeeld bij robots; voor de logistiek in de industrie. Het gaat om een enorme markt, waar veel vraag is naar slim onderhoud en automatisering. Wij verwachten dat we in dit jaar ongeveer 500 verschillende projecten met robots mogen bewerken met LEONiQ. Ook in de automotive-sector verwachten we veel belangstelling voor deze oplossing. De toepassingsmogelijkheden zijn in elk geval heel breed. Denk maar aan elektrische voertuigen, industriële automatisering in het algemeen en gezondheidszorg. Dit zal dus de komende jaren heel veel gebruikt worden.”
Robots voor de logistiek in de industrie een belangrijke markt voor LEONiQ
Foto's: Bart Driessen en LEONI