Steeds meer (software) routes van sensor naar ERP

Thu Jan 23 2025

01 23

Steeds meer (software) routes van sensor naar ERP

20/12/2018

Door Liam van Koert

Met de groei van haar software-aanbod en enkele acquisities, is ifm electronic allang geen 100 procent sensorleverancier meer. Op de SPS IPC Drives dit jaar in Neurenberg werd dat nog eens goed in de verf gezet. Er lag meer nadruk op softwareproducten als Smart Observer, sensorintegratie in SAP en de vorig jaar geïntroduceerde Y-weg richting de ifm-cloud. Sensornieuws? Ook dat was er volop. Maar dan wel het liefst in context.


     


// Factory Facts //

  • De juiste sensor met de juiste software is een sterke combinatie
  • Sensorleverancier ifm heeft de laatste jaren veel in software geïnvesteerd
  • het bedrijf kan met één sensor vijf lagers in de gaten te houden voor voorspellend onderhoud

 

Als levensgrote letters rolt de boodschap over het nog veel grotere scherm: meer dan 8 miljoen sensoren met IO-Link zijn er geïnstalleerd. Ruim 3,5 miljoen daarvan kwamen van ifm. En toegegeven dat er daarvan nog steeds een groot aantal slaapt – IO-Link werd tien jaar geleden standaard meegeleverd nog voordat er überhaupt IO-Link mastermodules en gateways waren – komen er steeds meer online. Vorig jaar bewoog dat ifm ertoe om met haar Y-weg-concept te komen. Je splitst het signaal in de sensor, waarbij de besturingsdata een realtime afslag richting de PLC nemen. De overige mindere tijd-kritische bits en bytes nemen de IoT-afslag richting cloud- of optimalisatie-software. Beide kunnen bij ifm besteld worden. Dit geldt overigens ook al enige tijd voor IO-Link-mastermodules die – in tegenstelling tot wat je weleens in de markt hoort – tegenwoordig een vergelijkbaar prijsniveau kennen als hun ‘niet-IO-Link’-evenknieën.


32224110018 b63a2e0c7b k2

Condition monitoring van een gelagerd asje. © Liam van Koert

Laaghangend onderhoudsfruit

Nemen we de afslag ‘IoT’, dan komen we daar in eerste instantie Hans van Aken tegen. Want het is de directeur van ifm Nederland die ons als context-gevende gids door een afwisselend ‘meet & weet’-landschap leidt. Een eerste stop is een Smart Observer-demo. Deze bestaat uit een motor die een gelagerd asje aandrijft. Ook zijn er verschillende accelerometers en temperatuursensoren voorzien op basis waarvan de boel bewaakt kan worden. Van Aken: “Misschien geen splinternieuw idee, maar wel een waar in de praktijk nog heel veel te halen valt. Deze opstelling staat model voor het leeuwendeel van toepassingen dat je in de industrie voor conditie-monitoring tegenkomt: temperatuur en trillingen meten in de lagers van compressoren, pompen en ventilatoren. Door deze op te slaan, te analyseren, en te duiden kan je voorspellend onderhoud doen.”
Van Aken legt uit dat de binnenring, buitenring en kogels elk hun eigen trillingskarakteristieken vertonen die onder invloed van toerental en temperatuur met de tijd veranderen. Bij een nieuwe lager valt bijvoorbeeld goed het inlopen waar te nemen, waarop het beeld zich op een laag niveau stabiliseert. Is er sprake van slijtage, dan nemen de trillingen weer toe. Uit de trillingsdata kunnen vervolgens voorspellingen over de restlevensduur worden gedestilleerd. Hiermee kunnen schade en ongeplande stilstanden worden voorkomen. Voor een dergelijke toepassing heeft ifm tegenwoordig ook de software in huis: Smart Observer. Hiermee kan naast analyse, visualisatie het alarmbeheer, ook het onderhoud gepland worden. Van Aken: “Dankzij onze sensor en software kunnen met één sensor tot 5 lagers gemonitord worden die met hetzelfde toerental draaien. Handig omdat je in één klap bijvoorbeeld aan beide zijden van de motor én aan de in- en uitgaande zijde van de aandrijving kunt meten. Hiervoor zijn geen gekalibreerde kabellengtes nodig. We leveren, indien gewenst, zelfs de schakelkast met IPC waar alle software op draait. Een laagdrempelige maar complete end-to-end-oplossing dus, zodat ook kleinere bedrijven het laaghangende, voorspellende onderhoudsfruit kunnen plukken.”

 

45371104744 3a54a37132 k

Hetzelfde asje in Smart Observer van ifm. © Liam van Koert

 

Softwaretak voor het grote integratiewerk

De juiste onderhoudsmomenten bepalen en inplannen is niet het enige wat Smart Observer kan, zo blijkt uit een tweede demo die Van Aken laat zien. Het betreft een flow- en temperatuurbewaking van de waterkoeling van een lastoepassing in de automotive. Deze moet binnen nauwkeurige grenzen blijven voor een optimaal lasresultaat. Van Aken: “Zoals je ziet, beschikt Smart Observer ook over alarmmanagement, kwaliteits- en OEE-tools. Zelfs energieoptimalisatie behoort tot de mogelijkheden.“ Toch blijkt dit niet voor alle bedrijven genoeg. Met name de grote, wereldwijd opererende productie- en procesbedrijven beschikken over een omvangrijk en complex IT-landschap waarbij velddata met verschillende productielocaties moet verbinden. Hiertoe kocht ifm drie jaar geleden softwarebedrijf GIB, waarvan Van Aken in Nederland ook directeur is. “GIB is een specialist op het gebied van supply chain management en SAP-integraties voor de industrie. Hierdoor kunnen we als ifm echt maatwerk leveren op het gebied van smart manufacturing. Naast onderhoud en energie vallen hier ook sectorspecifieke en sterk gereguleerde zaken als tracking & tracing onder. Smart Observer en de ifm cloud worden dan weer door TiSC verzorgd. Deze holding met softwarebedrijven werd enkele jaren geleden opgericht om aan de groeiende softwarebehoeften door digitalisering te kunnen voldoen. In 2019 zal TiSC verdergaan als ifm solutions GmbH. Maar je mag vanaf dan ook gewoon ifm zeggen.” 

44279022810 46da4d46cf k

Temperatuurbewaking van koelwater. © Liam van Koert

 

Hardware-noviteiten

Over software praten is leuk en leerzaam. Maar in een landschap vol sensoren en IO-modules ontkom je er met een enthousiaste gids als Van Aken niet aan om ook het nodige hardware-nieuws op te doen. “Kijk, deze zijn mooi”, wijst hij naar enkele druk- en temperatuursensoren voor de food. “Volledig rvs doorgelast, en dankzij IO-Link nooit problemen met sensordrift en kalibratie. In de food erg waardevol, omdat je je procesleidingen nu niet twee keer per jaar hoeft door te spoelen omwille van een kalibratierapport. En het uitlezen? Dat kan nu ook lokaal met dit IO-Link-display. Je prikt hem in op een IO-Link-mastermodule, en je krijgt van alle aangesloten sensoren automatisch de actuele meetwaarden te zien.”

De meest in het oog springende noviteiten wat ons betreft? De vorderingen met het Time-of-Flight-portfolio. Hier zet ifm met een groot systeem voor vrachtwagens dat 3D-tracking mogelijk maakt onder andere in op mobility. Maar ook bij een robot-palletiseersysteem bieden de 3D-tof-ogen uitkomst. Of wat te denken van de kleinste tof-camera ter wereld die momenteel in enkele Lenovo- en Google-telefoontoestellen te vinden is? Eerlijk is eerlijk, net als bij andere sensoren speelt software ook bij het 3D herkennen van beelden een ontzettend belangrijke rol. En dat lijkt ifm gezien de recente acquisities en de focus tijdens de SPS 2018 heel goed te hebben begrepen.