Aan de uit- en ingangen van IO-modules is het vaak heel druk: te weinig poorten voor te veel signalen. Op de stand van Bachmann Electronic was te zien hoe je dit probleem kan oplossen.
Een traditionele oplossing is IO-modules bijplaatsen voor analoge ingangen, digitale uitgangen, Pt100 etc. Een beetje gek als je bedenkt dat de elektronica van nu dit probleem met gemak moet aankunnen.
Bachmann liet op de SPS een serie IO-modules zien (ze heten GIO212) met 12 poorten die je naar eigen voorkeur softwarematig kan instellen. Dus 12 ingangen, instelbaar als digitale ingang, teller, spanningsingang, stroomingang, Pt100- of Pt1000-aansluitingen, maar ook: 12 uitgangen, instelbaar als digitale uitgang, spannings- of stroomuitgang. Of een andere mogelijkheid: sensoren met 24 V of 0-10 V voedingsingang. Afhankelijk van het soort sensoren kunnen de 12 poorten ook 24 poorten zijn. De mogelijkheden gaan sowieso behoorlijk ver: deze nieuwe IO-module maakt in feite meer dan 40 verschillende interfaces overtallig. De instellingen van de poorten worden opgeslagen in de PLC. De voordelen van deze oplossing zitten niet zozeer in de technische sfeer, maar meer in het dagelijkse gebruik: multi-inzetbaar betekent een veel kleinere voorraad, gemak bij het uitbreiden met extra sensoren (je houdt nu altijd wel 1 of 2 poorten over) en de snelheid waarmee aanpassingen mogelijk zijn. Bovendien heeft de constructeur meer plek in de besturingskast, hij kan al beginnen met het elektrisch schema voordat alle sensoren bekend zijn en heeft minder documentatie nodig.
HMI met nieuw Webpanel
Voor de bediening van machines liet Bachmann ook een nieuwe serie OT1200 webpanels zien. Opvallend daaraan is de strakke vormgeving, gecombineerd met een HD widescreen dat gaat van 7 tot en met 15,6 inch en een eigentijdse bediening. De beeldschermen zijn in resistieve en in capacitieve uitvoering beschikbaar. Capacitief wil zeggen: net als moderne tablets en smartphones met multi-touch bedienbaar. Deze webpanels worden gecombineerd met M1 webMI pro, maar zijn zelf al voorzien van een processor en 1 GB werkgeheugen en 4 GB voor multimedia. Behalve 2 USB-poorten hebben ze 2 ethernet-poorten voor periferie, redundantie of firewall. De schermen hebben geen bewegende delen en zijn inzetbaar van 0 tot 60 graden C. De webpanels zijn al voorgeconfigureerd en dus plug and play. Een broertje van de OT1200 is de OT1300 panel PC: een bedienscherm met geïntegreerde PC dus. Belangrijke verschillen zijn behalve het grotere beeldscherm (tot 19 inch) de hoge performance en de embedded besturing met Linux en Windows Standard 7.
Cybersecurity voor de industrie
Beveiliging van data, besturingen en netwerken is een thema waar ook Bachmann niet omheen draait. Een van de consequenties van het ‘Internet der Dingen’ is de noodzaak van optimale beveiliging in de industriële automatisering. Op de stand van Bachmann was daarom extra ruimte ingeruimd voor Cybersecurity. De boodschap was: beveiliging heeft alleen zin als het compleet en systematisch wordt uitgevoerd. Immers het kleinste gaatje in de afscherming kan al voldoende zijn voor een catastrofe. Omdat Cybersecurity moeilijk zichtbaar te maken is, heeft Bachmann een speciaal boekje over securitymanagement geproduceerd. Het biedt een indrukwekkend overzicht van preventieve maatregelen en bijbehorende oplossingen die Bachmann in haar leveringsprogramma heeft geïntegreerd. Zoals het tegenhouden van niet-geautoriseerde pogingen om in te loggen of een gedetailleerde opslag van alle pogingen om ergens in het netwerk data in te voeren. Bedrijven die hun netwerk goed beveiligen, profiteren ook van een hogere stabiliteit van hun netwerk. Defecte netwerkcomponenten worden in een goed beveiligd netwerk immers eerder opgemerkt.