Onlangs trok Eaton met een vrachtwagen boordevol techniek door Europa. Ook Nederland werd aangedaan. Wie er in Hannover niet bij kon zijn, kreeg een herkansing in Eindhoven, Deventer, Amersfoort, Haarlem of Rotterdam. Ruim 90 klanten maakten gretig gebruik van de gelegenheid om de laatste noviteiten te bekijken.
Begin dit jaar ging er weer een schepje bovenop: motoren moeten weer een klasse zuiniger. IE3 is de nieuwe norm voor motoren vanaf 7,5 kW. IE2 mag ook, maar dan moet er wel een regelaar bij. Het brengt ons bij een voor de hand liggend punt: een keten is zo zuinig als de zwakste schakel. En juist aan begrip van een ‘zuinige keten’ schort het volgens Eaton nog weleens. Het was in ieder geval genoeg reden om met de Tech Truck op pad te gaan, en Europa bij te spijkeren op het gebied van de Europese regels. En die andere producten die eigenlijk niet zo direct met energie van doen hebben, maar toch zeer de moeite waard zijn? Nou, vooruit.
“Eigenlijk kan je met alles wat je hier ziet besparen”, heet Geurt van Bennekom, Product Market Manager van Eaton Nederland, ons welkom. “In de meeste gevallen gaat het dan om energie, maar soms ook om tijd of om minder frustraties omdat de nieuwe generatie producten gewoon veel gebruikersvriendelijker zijn. Maar in alle gevallen gaat het om besparen. En dat is natuurlijk voor elke OEM interessant!” Ook van Bennekom zelf blijkt boordevol energie te zitten als de rondleiding door de Tech Truck begint. Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk. En de interesse voor de functie van de verschillende panelen met knipperende lichtjes is snel gewekt.
Variabele Speed starter
Eén van de dingen waar Van Bennekom ons op wijst, is de DE1 uit de PowerXL-serie die we ook in Hannover tegenkwamen. De naam Variable Speed Starter is treffend, omdat de motorregeling het gat opvult tussen een softstarter en een frequentieregelaar. “Er zijn veel gebruikers voor wie een frequentieregelaar een brug te ver is wat betreft functionaliteit, maar ook qua beschikbare kennis”, legt hij uit. “Toch is het regelen van een motor minstens zo belangrijk voor de energie-efficiëntie als het kiezen van een zuinige IE-klasse van de motor. We hebben als Eaton daarom iets ontwikkeld wat lijkt op een motor-startercombinatie (magneetschakelaar plus motorbeveiliging), met de footprint van een motor-startercombinatie, die je net zo aansluit als een motor-startercombinatie, maar die, indien nodig, nog veel meer kan. Zo hoeft er niet voor één vaste snelheid (50Hz) gekozen te worden maar kan deze ook via een potentiometer worden ingesteld. Of u maakt gebruik van maximaal 4 vaste snelheden, wat genoeg is voor groot aantal eenvoudige toepassingen met bijvoorbeeld een pomp of ventilator. Bovendien beschikt de DE1 over diverse beveiligingen. Één daarvan is het terugvoeden van stroom naar de Variabale Speed Starter. Normaliter zal een ventilator bij het afschakelen nog even blijven draaien. De motor wordt dan een generator die de stroom terugvoert. Daar zijn frequentieregelaars normaal gesproken niet zo van gediend. Maar met de beveiliging zorgt de DE1 dat deze energie wordt gebruikt om de motor mee af te remmen. Dit betekent dat de totale remtijd van de ventilator wel iets oploopt – van 20 naar 30 seconden bijvoorbeeld – maar dat maakt voor de meeste gebruikers helemaal niet uit.”
XV 300 bedieningspaneel
Een andere hit die hoge ogen gooide bij de klanten was het XV 300-bedieningspaneel. Waarom ze er niet met hun vingers konden afblijven? “Eigenlijk is de XV 300 alles wat je van een modern paneel mag verwachten”, zegt Van Bennekom. “Het heeft echt de ‘look & feel’ van een tablet met multi-touch-technologie. Je kan er mee swypen, vergroten en verkleinen, en alle andere dingen die je van thuis uit gewend bent. Maar hij is wel echt van industriële kwaliteit. Kras- en slagvast, en natuurlijk een optimale helderheid.” Over de vraag hoe het XV 300-paneel in het besparingsplaatje van de bus past, hoeft Van Bennekom niet lang na te denken. “Een goed werkend en -ogend scherm geeft gewoon een veel betere gebruikerservaring. Je kan foto’s en filmpjes bekijken, handleidingen opzoeken en de bedieningsinformatie veel helderder weergeven. Dat voorkomt fouten en bespaart tijd en geld. De XV300 is vanaf september 2015 leverbaar.
SmartWire T-connector
Als laatste het beroemde SmartWire-systeem van Eaton. Van Bennekom roept in herinnering dat SmartWire-DT eigenlijk één grote besparingscase is. “SmartWire-DT noemen wij altijd in één adem met Lean Connectvity. Het slimme communicatiesysteem knoopt al het industriële schakelmateriaal, besturingselementen, HMI’s en randapparatuur aan elkaar met één kabel. We hebben ooit berekend dat dit 70 procent op engineering en 85 procent op bekabelen, testen en inbedrijfnemen kan besparen. Ook is er maar één softwareomgeving voor alle varianten, en kan intelligentie gedistribueerd het veld in worden gebracht. Met name om dat laatste nog verder uit te bouwen, hebben we nu T-connectoren met M12-connectoren ontwikkeld. Je hoeft dus geen remote IO-blokken met meerdere I/O te plaatsen, maar brengt één IO precies op de plek waar je hem wilt hebben. Een sensor, een lampje of iets anders toevoegen wordt echt heel gemakkelijk. En dat kan ook letterlijk in het veld zijn, want de T-connectoren hebben een beschermingsgraad van IP67.”