Trends aandrijftechniek gaan om safety en energie

Wed Jan 22 2025

01 22

Trends aandrijftechniek gaan om safety en energie

05/12/2014

Door Bart Driessen

Twee issues vechten in de aandrijfwereld om de meeste aandacht: safety en energie. Dankzij de toegenomen intelligentie spelen frequentieregelaars,  zoals de VLT® AutomationDrive van Danfoss, tegenwoordig een actieve rol binnen de safetybesturing van machines. De tweede trend heeft betrekking op energie-effciency.


     

Stefan Mahne, productmanager safety bij Danfoss, showde op de SPS de nieuwe Safety optiekaart MCB 152.

 

“Deze nieuwe kaart kan direct worden geïntegreerd in de AutomationDrive FC 302 en ingesteld vanuit de configuratietool MCT 10 advanced. Met deze kaart kan de machinebouwer een PROFIsafe veiligheidsbesturing configureren tot en met SIL 2 (volgens EN IEC 61508 en EN IEC 62061) of PL d, Cat. 3 (volgens EN ISO 13849-1). PROFIsafe is een veiligheidsprotocol en draait zowel op PROFIBUS als op PROFINET. De optiekaart die wij hebben ontwikkeld is ook door de PROFIBUS-organisatie getest en gecertificeerd. Dankzij PROFIBUS en PROFINET kan de machinebouwer deze kaart zowel lokaal als decentraal plaatsen. Belangrijke voordelen zijn verder de STO-functie (Safe Torque Off), de besparing op kabels en I/O-kaarten voor de PLC, en de makkelijke installatie en configuratie.”

Selectie motortype
De tweede trend heeft betrekking op energie-effciency. Vanaf 1 januari 2015 moeten alle nieuwe elektromotoren van 7,5 kW tot 375 kW binnen de categorie IE3 vallen of in de categorie IE2, maar dan wel gecombineerd met frequentieregelaars. Hierdoor is de selectie van het juiste motortype plotseling heel belangrijk geworden. Stefan Mahne: “Verschillende motortypen hebben namelijk verschillende karakteristieken. Een verkeerde keuze kan daarom heel nadelige gevolgen hebben. Onze frequentieregelaars zijn nu uitgerust met besturingsalgoritmen voor de meest gangbare types. Dat zijn de bekende a-synchroonmotoren, permanentmagneetmotoren en de nieuwe synchroon-reluctantiemotoren. Een groot voordeel van die software is de automatische opslag van motorgegevens en de optimalisering van parameters. We hebben hier als demonstratiemodel een AutomationDrive FC 302 die binnen 3 à 4 seconden een synchroon-reluctantiemotor in kaart brengt. En hij maakt hem klaar voor gebruik waarna die hetzelfde doet voor een a-synchroonmotor. Dat kan dankzij de algoritmen in deze omvormer. Daarmee wordt het motorbedrijf bij elk werkpunt en elke last geoptimaliseerd. Het resultaat daarvan is de hoogst mogelijke energie-efficiency. Vanzelfsprekend maken wij geen keuze voor of tegen bepaalde merken motoren; Danfoss produceert zelf geen motoren en wil volledig onafhankelijk blijven.”

ISD 510 met EtherCAT en Powerlink
Meer nieuws op het gebied van Ethernet is de uitbreiding van de ISD 510-servodrives met EtherCAT en POWERLINK. Met EtherCAT en POWERLINK zijn realtime besturingen mogelijk met zeer hoge reactietijden. De serie ISD 510 is bedoeld voor permanent synchroonmotoren waarvan de motor en elektronica ondergebracht zijn in een en dezelfde behuizing. De programmering van deze servo-aandrijvingen is conform IEC61131-3 waardoor de gebruiker kan terugvallen op zeer veel functies voor motion, synchronisatie en curves. Deze aandrijving is met name geschikt voor applicaties in verpakkingsmachines, vulmachines en levensmiddelenindustrie.

Automatische schakelkastconfigurator
Als uitsmijter van het bezoek aan de stand van Danfoss kregen we nog de VLT Plus Panel Configurator te zien. In feite een softwarepakket voor het makkelijke en foutloos configureren van schakelkasten. De configurator is een oplossing voor machinebouwers en OEM’s die zelf makkelijk een schakelkast online willen inrichten. De software biedt de keuze uit alle Danfoss-omvormers, met alle spanningsniveaus, filters, koelingen en Rittal-kasten. Wanneer de configuratie compleet is, zorgt het programma ook voor typebenamingen en documentatie, inclusief logo’s, tekeningen en schema’s.