Nieuwe optelsom bomvol potentie

Wed Jan 22 2025

01 22

Nieuwe optelsom bomvol potentie

16/12/2014

Door Liam van Koert

Vipa en Yaskawa laten op de SPS hun eerste gezamenlijke product zien. De SLIO CPU iMC7 is een PLC met geïntegreerde motion control via Ethercat. Bovendien zorgt een slim SD-kaartje voor een nieuwe kijk op schaalbaarheid.


     

We konden erop wachten. En eerlijk gezegd deden we dat ook al een paar maandjes. Want nadat Vipa en Yaskawa elkaar vorig jaar de liefde verklaarden, waren de verwachtingen voor spannende nieuwe producten hoog. Natuurlijk wisten we ook dat de SPS het perfecte podium zou zijn om de eerste resultaten aan het grote publiek te tonen. De bezoekers werden niet teleurgesteld. Want naast een enorme poster waarin het DNA van beide bedrijven tot één hechte helix werd verweven, prijkte een sterk staaltje synchronisatietechniek. Twee servomotoren draaien onafhankelijk van elkaar razendsnel dan weer linksom dan weer rechtsom. Ze zijn verbonden door dunne staafjes metaal, waarbij het de bedoeling is dat er juist geen helix ontstaat. Kijken we naar wat dit nauwkeurige samenspel dirigeert, dan blijkt dit een optelsom van een SLIO CPU iMC7 en een Sigma-7 servo drive. Blijkbaar heeft de Vipa-Yaskawa combinatie een aardig portie synergetisch voordeel.

SLIO CPU iMC7 met servofuncties
Algemeen Directeur Bob Linkenbach en Area Sales Manager International Sales Luc Heynickx bij Vipa staan ons graag te woord. We vragen hen wat de nieuwe SLIO CPU iMC7 nu zo bijzonder maakt. “Vipa is natuurlijk vooral bekend om haar SPEED7-technologie”, begint Linkenbach zichtbaar trots. “De krachtige CPU’s, die ook native STEP7 ondersteunen, maken onze PLC’s tot de snelste ter wereld. De nieuwe iMC7 is gebaseerd op Vipa’s 015 processor. Dat betekent PG/OP-communicatie (red. programmeren of operator panel), tal van functieblokken en natuurlijk Ethernetcommunicatie. Het bijzondere is dat veel van deze functieblokken voor motion control zijn, iets wat voor PLC’s erg ongebruikelijk is.” Volgens Heynickx zien de PLCopen Motion-blokken er precies hetzelfde uit als de STEP7-functieblokken. “Ook de wat minder ervaren motionprogrammeur kan op een vertrouwde manier afzonderlijke assen of hele groepen assen aansturen.”
De communicatie tussen de CPU van de PLC en de motion controllers verloopt via EtherCAT. Natuurlijk omdat er hiervoor een echte realtime oplossing nodig is. Er blijkt echter nog een belangrijke reden dat er voor EtherCAT is gekozen. “Zowel gebruikers van Vipa- als Yaskawa-hardware bleken een sterke voorkeur voor dit protocol te hebben. Daarom hebben we ons eerst hierop gericht. Maar op termijn zal er ook een Profinetvariant komen.”

Schaalbaar met SD
Alle motion control-functies zijn standaard in de SLIO CPU iMC7 aanwezig. Er is in feite dus maar één smaak met alles erop en eraan. Maakt dat de nieuwe PLC niet onnodig duur? Heynickx: “Integendeel. De gebruiker hoeft alleen te betalen voor wat hij of zij daadwerkelijk gebruikt. We gebruiken hiervoor een speciaal SD-kaartje: de Vipa Set Card (VSC). Afhankelijk van het aantal aan te sturen assen, krijg je een code via email toegestuurd die het benodigde aantal assen vrijgeeft. Het grote voordeel is dat er slechts één type PLC op voorraad gehouden hoeft te worden. Dat scheelt in de kosten. En als er uitbreiding op een bestaande machine nodig is, zijn extra assen snel toegevoegd.”

Speed7 Studio
Programmeren en configureren van de standaard STEP7-functies en motion control-functies wordt gedaan met een nieuwe software suite: Speed7 Studio. Met deze suite kunnen, in combinatie met de motion control-bibliotheek, ook STEP7-programmeurs die minder thuis zijn in de specialistische motionsystemen toch hun machinefuncties programmeren. Maar volgens Heynickx is dit pas het topje van de ijsberg. “Speed7 Studio is een complete softwareoplossing voor machinebesturingen. Je kan met drag & drop alle Vipa-hardware in een project slepen en configureren. Daarna knoop je alles snel aan elkaar, ongeacht de busprotocollen die je gebruikt. Uiteraard voorziet de software in een overzichtelijke programmeeromgeving en is er de speciale tool voor motion control. Hier kan je naar hartenlust aan curves sleutelen of assen synchroniseren zoals in de demo hiernaast.”