EEN OPEN BESTURING VOOR INDUSTRIE 4.0

Fri Nov 22 2024

11 22

EEN OPEN BESTURING VOOR INDUSTRIE 4.0

08/05/2017

Door Bart Driessen

Tijdens de Hannover Messe 2017 introduceerde Phoenix Contact PLCnext, een nieuw en open besturingsplatform voor de 4.0 machine van de toekomst.


     

Benjamin Homuth, manager software bij Phoenix Contact: “Een van belangrijkste consequenties van Industrie 4.0 is misschien wel het einde van de klassieke automatiseringspiramide. In plaats van een stugge en hiërarchische structuur krijgen we voortaan te maken met een webachtige, flexibele structuur. Alle netwerkcomponenten worden daarin op elkaar aangesloten zonder gehinderd te worden door incompatibiliteiten. Ook heeft de hiërarchie van de bekende automatiseringspiramide afgedaan. De industriële automatisering krijgt nu een meer egalitaire structuur met een veel grotere vrijheid voor aangesloten componenten. Wat betekent dit voor de industriële automatisering? Op zijn minst een open besturingsplatform.”

PLCnext Technology

“Machinebouwers van nu willen maximale openheid en flexibiliteit. Ze willen verschillende programmeertalen kunnen gebruiken zonder dat zoiets problemen oplevert.” Hiermee maakt Benjamin Homuth duidelijk dat Industrie 4.0 niet alleen een nieuwe wereld opent met enorm veel mogelijkheden, maar ook een grote uitdaging voor machinebouwers. Immers, als we allerlei verschillende automatiseringscomponenten met elkaar willen verbinden, hebben we ook nieuwe besturingsplatforms nodig zonder gehinderd te worden door de verschillen tussen programmeertalen. “Vooral om voorbereid te zijn op de toekomst hebben wij PLCnext Technology ontwikkeld. Met deze vernieuwing willen wij er voor zorgen dat onze klanten hun concurrentiepositie blijven versterken. Hetzelfde geldt trouwens ook voor onze eigen positie. Door PLCnext kunnen machinebouwers nu en in de toekomst overweg met die verschillende programmeertalen.”

Open besturingsplatform

Wat houdt dit open besturingsplatform concreet in? “Belangrijk is dat ons besturingsplatform rekening houdt met de verschillende programmeertools die binnen bedrijven in gebruik zijn. Het gaat om tools die zich bewezen hebben in de praktijk en in veel applicaties zijn toegepast. Ons besturingsplatform zorgt er voor dat investeringen die zijn gedaan voor applicaties worden beschermd. Ook wanneer de gebruiker de stap maakt richting Industrie 4.0. Voorbeelden van standaardtools waarin programmacode wordt gemaakt zijn IEC 61131-3, C/C++ en C# of Matlab Simulink.

foto 1 Open controlplatform Phoenix Contact

Met PC Worx Engineer is een flexibele en complete softwaretool voor een PLC programmeur voor de configuratie, diagnose, programmering en visualisatie. Hij kan hiermee uiteenlopende applicaties ontwikkelen, variërend van PLC-programmering, webgebaseerde HMI’s, safety-besturing tot en met configuratie van verschillende veldbussen. Een belangrijk voordeel hiervan is dat programmeurs tegelijkertijd kunnen werken aan verschillende onderdelen met verschillende programmeertools, zonder dat ze elkaar daarbij hinderen.”

Ook open source

PLCnext bevat nog andere verrassingen. Zo is het voor de gebruiker heel aantrekkelijk dat Phoenix Contact ook open source software integreert in PLCnext. Een heel belangrijk onderdeel in PLCnext is bijvoorbeeld OPC UA. OPC UA staat voor Open Platform Communications Unified Architecture. Het is een echt open source-product dat continu wordt ontwikkeld zodat gebruikers beschikken over een zo open mogelijk, merkonafhankelijk communicatieprotocol voor machine tot machine. Doordat PLCnext uitgerust is met het merkonafhankelijke OPC UA kunnen veel meer automatiseringscomponenten probleemloos worden gekoppeld aan bestaande besturingen. Een tweede voorbeeld van open source in PLCnext is Linux. PLCnext is gebaseerd op Linux waardoor men gebruik kan maken van open source code uit de community zoals bijvoorbeeld Linux-applicaties voor SQL-server, VPN en Firewall.

foto 4 proficloud phoenix

Welkom in de Proficloud

Een andere belangrijke ontwikkeling is de koppeling van PLCnext aan de cloud. Op de SPS liet Phoenix Contact al zien hoe PROFINET-gebruikers gebruik kunnen maken van van Clouddiensten. De voordelen van cloudcomputing worden daarmee ook bereikbaar voor de industrie: grote hoeveelheden data kunnen niet alleen opgeslagen worden in standaard databasesystemen. Ook de analyse van big data kan daarmee worden uitgevoerd. Nog mooier is de mogelijkheid om die analyse-uitslagen te vertalen in slimmere besturingsacties die uiteraard via PROFINET in praktijk kunnen worden gebracht. Ook PLCnext gebruikers kunnen eenvoudig de koppeling van de PLC met de cloud maken via MQTT, een protocol dat geïntegreerd is in PLCnext. Het mooie daarvan is onder meer dat ook data uit andere bronnen welkom zijn in de cloud, een belangrijke voorwaarde voor het werken aan big data. Uiteraard is het aan de gebruikers om te bepalen welke databasesystemen, analysetools of Clouddiensten hij of zij wil gebruiken. Om gebruikers van de ProfiCloud te beschermen tegen pogingen tot digitale inbraak en sabotage biedt PLCnext Security-by-Design, conform de norm IEC 62443. Hierdoor kunnen gebruikers hun stap van de plc naar de cloud effectief beveiligen.

 

 

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren