Veiligheid en security twee kanten zelfde medaille

Mon Dec 23 2024

12 23

Veiligheid en security twee kanten zelfde medaille

11/11/2022

Door Liam van Koert

Automatiseerder Pilz staat in de machinebouwmarkt al jaren bekend als leverancier van betrouwbare veiligheidstechnologie. Sinds enkele jaren timmeren zij ook hard aan de cyber security weg. Twee verschillende takken van sport? Jein. Op de SPS in Neurenberg laten ze zien dat de twee alles met elkaar te maken hebben.

 


     

 

Voor Nederlanders in het bijzonder klinkt het niet zo vreemd dat Pilz safety en security in elkaars verlengde ziet. Sterker nog: eigenlijk hebben we zelf geen specifieke woorden om er onderscheid tussen te maken. We maken een machine veilig (safe) of we beveiligen (secure) hem. In het ene geval gaat het om het voorkomen van ongelukken, in het andere geval om tegengaan van opzettelijk kwade bedoelingen. En in een wereld waar machines alsmaar meer digitale verwevenheid vertonen, gaat het in beide gevallen steeds vaker om betrouwbare datastromen. Ook voor de meer mechanische benadering is er verwantschap. Denk bijvoorbeeld aan de toegangscontrole van een productiecel. Het beheer hiervan voorkomt dat werknemers zich ernstig kunnen bezeren door toedoen van een op volle toeren draaiende machine. Maar tegelijkertijd zorgt een dergelijk systeem ervoor dat niet-bevoegde personen de cel niet kunnen betreden.

 

Altijd de juiste PNOZ

Voor wat betreft de eerste kant van de medaille – de veiligheid – is er op de stand van Pilz een overvloed aan oplossingen te vinden. Eén ervan is een eigentijdse variant op één van de eerste veiligheidsproducten uit het Pilz-assortiment: myPNOZ. Al decennia geleden geïntroduceerd als veiligheidsrelais, is het anno 2022 mogelijk een eigen veiligheidssysteem samen te stellen. Daniel Grager, technisch consultant bij Pilz, legt uit hoe je dit doet en wat de voordelen zijn. “Het mooie van zelf samenstellen is dat je een oplossing voor je machine hebt die uitsluitend de veiligheidsfuncties herbergt die je nodig hebt. Het maakt het geheel minder complex, compacter en goedkoper. Het samenstellen via ons speciaal hiervoor ingerichte portal, myPNOZ Creator genaamd, heeft ook als voordeel dat je allerlei zaken die de constructeur al heeft bedacht kunt meeleveren. Aansluitschema’s voor de kastenbouwer of voor EPLAN bijvoorbeeld. Of een schakelmatrix waardoor een gebruiker in één opslag de verschillende toestanden van het relais kan overzien. Bovendien kan de constructeur al op voorhand aangeven hoe er geschakeld moet worden. Hard, met op- of aflopende flank, al dan niet met een delay. Uiteraard krijgt het in de myPNOZ Creator samengestelde en geconfigureerde onderdeel een uniek traceerbaar nummer zodat identieke nabestellingen geen probleem zijn, uiteraard inclusief alle eveneens unieke technische documentatie.”

Wie overigens denkt dat met een maatpak zonder overbodige franjes de grenzen van ‘less is more’ bereikt zijn, heeft het mis. Op de SPS introduceerde Pilz namelijk ook een nog kleinere PNOZ-variant: PNOZ m C0. Deze jongste én kleinste telg uit de PNOZmulti 2-serie bewaakt 8 veilige ingangen en heeft 4 digitale uitgangen voor PL e- of SIL 3-toepassingen. En dat alles in een huisje van slechts 22,5 mm breed.

 

Digitale sleutelbos

Zoals gezegd, is ook de machinebouwer die door de alle op de markt zijnde security-bomen het spreekwoordelijke bos niet meer ziet bij Pilz aan het juiste adres. Dit bleek al op de Hannover Messe, waar we in gesprek kwamen met Martin Mielke, die ons alles uitlegde over hun steeds omvangrijker wordende security-portfolio. Hij schetste de context van Pilz's ‘Security Bridge’-firewall en de introductie van het PIT-portfolio dat een goed beveiligde en beheerde fysieke toegang tot machines verzorgt. Hoewel er logischerwijs de nodige overlap was met de in Hannover getoonde noviteiten, bleek er ook hier een SPS-primeur: de PITreader card. Mielke: ”Om het PIT-systeem ook te kunnen gebruiken in vervuilde omgevingen of op plekken zoals de food & beverage, moesten we een hogere beschermingsgraad realiseren. In een USB-poort kan zich namelijk gemakkelijk vuil ophopen. Een uitbreiding met een RFID-kaart en een gesloten glad afgewerkte reader lag dan ook voor de hand.” Als tweede nieuwe toegangsbeveiliging noemt Mielke het ‘Key in pocket’-systeem. Deze toepassing van PIT-technologie garandeert dat er ook tijdens onderhoudswerkzaamheden geen ongelukken kunnen gebeuren. Een productielijn kan namelijk alleen weer in gebruik genomen worden als al het bevoegde personeel weer veilig buiten de afscherming is.

 

ProfiSafe

Tot slot, om het af te leren, een laatste introductie die niet zo zeer met security te maken heeft, maar wel de nodige mensen blij zal maken. Het betreft een remote I/O-blok voor ProfiSafe. Op het eerste gezicht klinkt dit niet zo heel spannend en ook niet nieuw. Het feit echter dat Pilz een dergelijke module op de markt brengt, lijkt minder vanzelfsprekend. Zij spreken immers al vele jaren hun eigen veiligheidstaal: SafetyBUS p. Waarom dan een ‘vreemde’ veilige bus ernaast? Dat laat zich volgens Mielke niet zo lastig raden. “Vandaag de dag hebben veel van onze klanten ook met ProfiSafe te maken. Het lag dus voor de hand hen te bedienen met een IP67-veldmodule die ook met deze veel gebruikte standaard overweg kan. Uiteindelijk gaat het er namelijk om hen de beste oplossing te bieden, zolang deze maar safe én secure is.”