Trainen in de echte fabriek

Wed Nov 27 2024

11 27

Trainen in de echte fabriek

02/03/2020

Door Lilian Vermeer

De procesindustrie heeft de afgelopen jaren geavanceerde procesbesturing doorgevoerd. De fabrieken draaien daardoor efficiënter en betrouwbaarder. Dat heeft natuurlijk geweldige voordelen maar ook een belangrijk nadeel.


     

Doordat er bijna geen storingen zijn, kunnen operators bijna niet meer in de praktijk leren. Ervaring verdwijnt en de komende jaren wordt het probleem nog groter; een groot aantal medewerkers gaat met pensioen. Zij worden vervangen door jonge, nieuwe operators zonder ervaring. Een verlaagd kennisniveau resulteert in problemen bij de aansturing van fabrieken en in toenemende veiligheidsrisico’s.

Mobatec biedt een oplossing door panel operators en veldoperators samen te trainen in een gesimu­leerde werkelijkheid. Zo doen ze versneld ervaring op met zowel de reguliere operatie als met incidenten. “Het trainen op Operator Training Simulatoren (OTS) is niet nieuw”, vertelt Mathieu Westerweele, een van de oprichters van Mobatec. “In het verleden werden simulatoren in verband met de kosten alleen ingezet voor panel operators in continuprocessen met grote doorzet en voldoende marge, zoals raffinaderijen. Het is logisch om handelingen die niet vaak voorkomen, op een simulator te trainen. Waarom zou je operationele en/of veiligheidsrisico’s opzoeken? Die filosofie past helemaal niet in de petrochemie.”

Sneller en accurater modelleren

Mobatec heeft software ontwikkeld, die het mogelijk maakt om sneller en accurater processen te modelleren. De soft­ware kan eenvoudig gekoppeld worden aan verschillende besturingssystemen, zoals die van Honeywell, Yokogawa, Emerson, Siemens, Schneider Electric, et cetera. Een panel operator ziet geen verschil met de beeldschermen en waarden in de echte controlekamer.

“Wij vieren dit jaar ons 15-jarig jubileum”, vertelt Angela Hulst, financieel directeur en projectmanager. “De core business van het bedrijf zijn wiskundige procesmodellen. Deze modellen zijn erg belangrijk voor procesontwerp, optima­lisatie en training. Met Mobatec Modeller software kun je zelf procesmodellen bouwen, zonder dat je programmeur hoeft te zijn.” Mathieu: “Angela was zelfs de beste leerling van de training laatst en zij heeft helemaal geen ervaring met modelleren.”

Het ei van Columbus

“In de praktijk wordt een fabriek niet bestuurd door alleen een panel operator. Er zijn ook zogenaamde veldoperators die - als het nodig is - in de fabriek allerlei handelingen in nauwe samenwerking met een panel operator uitvoeren”, vervolgt Angela. Bijvoorbeeld het openen en sluiten van handbediende afsluiters, het starten van pompen, het leegpompen van tanks, het vullen van wagons, et cetera. Ook het starten en stoppen van fabrieken en ‘emergency response’ bij het uitvallen van systemen is een nauw samenspel tussen de operators in de controlekamer en degenen die in de fabriek werken. Een belangrijk onderdeel in de samenwerking is communicatie. Een panel operator moet duidelijke instructies geven en de veldoperator moet duidelijk communiceren over de handelingen die hij gaat doen. In de praktijk valt dit niet altijd mee, fabrieken kunnen veel lawaai maken en een misverstand is zo ontstaan.

Sommige fabrieken draaien als gevolg van uitstekende automatisering en betere equipment vele jaren stabiel. Praktische zaken, zoals het starten en stoppen van fabrieken, worden steeds minder vaak uitgevoerd. Zowel de panel operators als de veldoperators verliezen hierdoor hun competenties. Goede oplossingen spelen in op het trainen van de hele ploeg. In de markt worden oplossingen geboden door de fabriek in 3D na te bouwen en tijdens training operators met een VR-bril door deze gesimuleerde fabriek te laten bewegen. Mobatec heeft een andere meer praktische oplossing bedacht; misschien wel het ei van Columbus. De fabriek bestaat immers al en dat is de echte praktijk. De veldoperators trainen met de Mobatec-oplossing in de echte fabriek in de gesimuleerde werkelijkheid. Dit heeft dus geen consequenties voor de stabiel draaiende fabriek. Laten we naar het promotiefilmpje bij Huntsman kijken stelt Mathieu voor, dat maakt de oplossing helemaal duidelijk.

Lees verder op: https://automatie-pma.com/artikelen/trainen-in-de-echte-fabriek