Het gebruik van softstarters gaat terug tot in de jaren vijftig. Maar de ontwikkeling daarvan gaat nog steeds door. Wat te denken van dataverzameling en predictive maintenance? De Engelse fabrikant Fairford Electronics breidt haar softstarters uit met dit soort intelligentie.
Maar wie of wat is Fairford? Want echt bekend in Nederland is deze naam nu ook weer niet. Wie hier verandering in brengt is Hiflex in Ridderkerk. Hiflex heeft namelijk kort geleden de vertegenwoordiging van Fairford voor Nederland overgenomen. Dick de Graaf, directeur van Hiflex, legt uit: “Dat je de introductie van Fairford bijzonder vindt, begrijp ik wel. Fairford Electronics mag van wel onbekend zijn in Nederland, maar het is echt geen klein bedrijf. Het is gestart in 1979 en heeft inmiddels meer dan 1 miljoen softstarters en aanverwante producten geproduceerd. Fairford telt nu 35 medewerkers in de UK en meer dan 300 wereldwijd als onderdeel in de Motortronics group. Fairford wordt in 45 landen vertegenwoordigd, waarvan 21 landen in Europa. Dat het tot dusver ontbrak in Nederland, mag dan een feit zijn; maar dat gaat zeker veranderen.”
Wat heeft Hiflex er toe gebracht deze Engelse producten in Nederland te gaan vertegenwoordigen? Dick de Graaf: “In de eerste plaats willen wij ons aanbod compleet maken met kwalitatief goede softstarters. Softstarters zijn veel gevraagde oplossingen voor aandrijvingen in combinatie met elektromotoren. Vooral wanneer er geen toerentalregeling of koppelregeling nodig is, zijn ze heel aantrekkelijk. Softstarters zijn betrouwbaar en financieel aantrekkelijk. En naarmate het om grotere vermogens gaat, nemen de voordelen alleen maar toe. Onze keuze voor de softstarters van Fairford is gebaseerd op hun innovatieve en kwalitatieve programma. Hun softstarters zorgen voor een mooie aanloop van motoren; ook als het om de 2-fasen softstarters gaat is de aanloop verbazend rustig. Bovendien zorgen deze voor een behoorlijke energiebesparing. Een ander belangrijk argument is hun gemakkelijke aansluiting van de stoftstarters. Na drie keer een knop in te drukken zet de gebruiker de softstarter in bedrijf.”
Maar hoe komt Hiflex tot deze kennis? Dick de Graaf: “Ons vertrouwen is gebaseerd op onderzoek. Natuurlijk hadden we wel een goed gevoel over Fairford, maar we kijken toch graag naar hun softstarters. Daarom hebben we een uitgebreid onderzoek uitgevoerd. We hebben hun producten zelf getest in een realistische werkomgeving. En we hebben een flink aantal Europese vertegenwoordigers gevraagd naar hun ervaringen met Fairford. De resultaten van het onderzoek waren heel positief. Prijs, kwaliteit en het gebruiksgemak hebben ons dus overtuigd.”
De serie met de naam ‘agility’ bestaat uit softstarters voor 17 tot 66 ampère en biedt een stabiele start -en stopcurve voor een efficiënte prestatie. Alle softstarters van de serie van 7,5 tot en met 45kW bij 400-500VAC hebben één en dezelfde bouwgrootte. Alle uitvoeringen hebben een oled scherm, USB-poort voor opslag van data en software en Modbus RTU voor communicatie.
Softstarters met de naam ‘synergy’ gaan van 17 tot en met 1080 ampère. Eigenschap van deze serie is de iERS-technology (Intelligent Energy Recovery System). Motoren die vaak bij vollast onder de 50% van hun capaciteit draaien, kunnen door iERS het energieverbruik drastisch verlagen. Daarnaast hebben alle uitvoeringen een uitgebreide display, Modbus en USB touchscreen voor dataopslag en preventive maintenance.
Fairford biedt ook softstarters die werken via potentiometers: de serie PFE. Deze serie heeft een vermogensbereik van 2.2kW tot en met 22kW bij een aansluitspanning van 230V tot en met 460V. De starttijd is instelbaar van 1 tot 30 seconde. Verder is deze serie uitgerust met interne bypass, overstroombeveiliging, 45mm breedte en DIN-rail montage.
De HFE-starters zijn eenvoudige en energiebesparende 2 fase softstarters. Het type HFE 1 heeft een vermogen van 1,1kW. Het type HFE 2 biedt 4kW. Deze serie wordt vooral ingezet bij koelcompressoren en lopende bandjes.
Voor meer info: Hiflex in Ridderkerk
Foto's: Fairford Electronics