Twee jaar duurde het voordat ontwerp en bouw voltooid waren, de AI modellen waren getraind en het robotschip Mayflower in Plymouth te water gelaten kon worden. De trimaran die dankzij kunstmatige intelligente kapitein en zonnepanelen geheel autonoom de wereldzeeën bevaart, moet de komende jaren verslag uitbrengen van de staat van onze oceanen. Zo zal het onderzoek doen naar de opwarming van de aarde, vervuiling door onder andere microplastics en de zeezoogdierenstand.
Mayflower Autonomous Ship – voor de insiders MAS – is het resultaat van een nauwe samenwerking van Promare, IBM research en diverse wetenschappelijke instituten. Haar taak? Het veilig, flexibel en kosteneffectief verzamelen van data over de oceanen. Niet alleen het feit dat het schip een computer als kapitein heeft maakt haar bijzonder. Ook de manier waarop de data verzameld wordt en de hele wereld live kan meekijken wat die gegevens allemaal zijn. Dat laatste gebeurt via het web portal, waar ook niet wetenschappelijke bezoekers terecht kunnen. Bijvoorbeeld om de zevenarmige chatbot-octopus Artie te helpen met het uit het water vissen van afval zoals sigaretten en in toenemende mate mondkapjes.
Aan boord van de autonome Mayflower deelt een slimme computerkapitein, luisterend naar de naam AI Captain, de lakens uit. Om te weten welke lakens er allemaal uitgedeeld moeten worden – een optelsom van voelen, denken en beslissen – is AI Captain uitgerust met geavanceerde edge computing systemen, automatiseringssoftware, visiontechnologie en Red Hat opensource software.
Volgens Andy Standford Clark, chief technology officer bij IBM UK Ireland lijkt de nieuwe Mayflower onder de motorkap qua architectuur meer op een moderne bank dan op een schip. “Mayflower is met haar nieuwe zeewaardige AI-uitrusting in staat om de horizon te scannen voor mogelijke gevaren, geïnformeerde beslissingen nemen en haar koers zo nodig te wijzigen op basis van een mix van live data. Zelfs de meest uitdagende omstandigheden kan ze het hoofd kan bieden. Je zou het schip kunnen zien als een eigen microkosmos, dat menig bedrijf in de 21ste eeuw niet zou misstaan”, laat hij onlangs in een persbericht weten.
Lees verder: https://issuu.com/online-mbm/docs/ab02_ezine, blz 14-17
Foto: De Mayflower, een eigentijds autonoom varende trimaran