Wirepas: decentrale flexibiliteit

Fri Nov 22 2024

11 22

Wirepas: decentrale flexibiliteit

05/03/2021

Door Liam van Koert

Wirepas is een IoT communicatieprotocol dat speciaal is ontwikkeld voor het opzetten van grote decentrale ‘mesh’-netwerken. Dit betekent dat de intelligentie niet in een ‘supervisory’ systeem, maar in de nodes is ondergebracht. Het netwerk wordt hierdoor zelforganiserend. Beslissingen voor het bepalen van optimale dataroute voor bandbreedte en energieverbruik worden lokaal genomen en afgehandeld. Wirepas is bovendien agnostisch. Hierdoor zijn – mits ondersteund door de hardware – frequentie en chipset vrij te kiezen.


     

Wirepas komt als communicatietechnologie uit de koker van de Universiteit Tampere in Finland. Hier werd het zo’n 10 jaar geleden ontwikkeld als mogelijke oplossing voor even op één van de grote IoT-bottelenecks van die tijd: schaalgrootte. Want hoewel de belofte van IoT minstens zo groot was als de beperkingen en groot genoeg was om er een vierde industriële revolutie aan te wijden, schoot bestaande technologie te kort om de netwerken te bouwen die vele duizenden sensoren stabiel online brachten.

Meer dan 700.000 sensoren

Met een schone lei werd daarom een nieuw communicatieprotocol ontwikkeld dat met verschillende chipsets en frequenties overweg kon. In een tijd dat Wirepas Mesh nog PINO heette, was Noorwegen een van de eerste gebruikers die op grote schaal Wirepas voor hun energiemonitoring toepaste. Inmiddels communiceren daar meer dan 700.000 sensoren in één meshnetwerk om de meterstanden en andere ‘smartgrid’-informatie te ontsluiten. En dit aantal groeit. Het contract dat de Finse slimme meter producent en smartgrid-integrator Aidon met Noorwegen sloot, praat namelijk over het dubbele: 1,4 miljoen slimme meters. Dergelijke omvangrijke netwerken centraal aansturen? Lastig.

 

Lees hier verder hoe Wirepas inmiddels ook in de industrie wordt toegepast voor draadloze condition monitoring : https://issuu.com/online-mbm/docs/ab10_binder_ezine, blz.28-31