Energie besparen met mechanische innovaties

Thu Jan 23 2025

01 23

Energie besparen met mechanische innovaties

15/12/2015

Door Liam van Koert

Naast een mooie virtual reality-demo met 4.0 heeft SEW Eurodrive het op de SPS/IPC-Drives vooral over energie. Het is een belangwekkend thema en volgens de Duitse marketingbaas Claus Wieder zal het alleen maar belangwekkender worden. "Onze oplossingen voor het energievraagstuk zijn niet alleen slimme regelingen, ook mechanische innovaties. Daarmee scoren we op het gebied van duurzaamheid en veiligheid."


     

“Wist je dat het voor middelgrote bedrijven vanaf 5 december in Duitsland verplicht is om een energiemanagementsysteem in werking te hebben?”, bijt Wieder het SPS-spits af. “Alle bedrijven vanaf een omzet van € 50 miljoen per jaar of 250 of meer medewerkers moeten dan met ISO 50001 aan de slag. Je bekijkt eerst hoeveel energie je gebruikt, legt besparingsdoelstellingen vast en de maatregelen om deze te halen.” Ook SEW Eurodrive moet er aan geloven en is dan ook al een aardige poos mee aan de slag. “Natuurlijk gebruiken we veel van onze eigen producten. Dus het ligt voor de hand dat het ontwikkelen van efficiëntere systemen een belangrijke besparingsstrategie is, waarvan dan meteen ook onze klanten kunnen profiteren. In 2016 bijvoorbeeld zal de overheid de eisen verder aanscherpen. Ook kleinere bedrijven worden dan verplicht met energiemanagement aan de slag te gaan.” Of zoiets ook in Nederland aanstaande is? “Dat durf ik niet te zeggen, maar vanaf februari is dat in Frankrijk in elk geval wel het geval.”

Mechanisch innoveren blijft belangrijk
Wat zijn dan precies die zuinigere producten waar Wieder het precies over heeft? “Iedereen is natuurlijk druk in de weer met zijn slimme regelingen. Terecht, want zowel op het gebied van energiebesparing als Industrie 4.0 valt hier veel te halen. Maar de energieketen is zo efficiënt als de zwakste schakel en dus blijft ook de mechanica belangrijk. Als een van de grootste producenten van mechanische overbrengingen weten wij dat als geen ander. Ook op dat gebied blijven we stappen zetten. Hier een mooi voorbeeld. Dit zijn de nieuwe grotere broertjes van de K-serie: de K..39 en de K..49. De overbrenging heeft dezelfde uitgekiende kegelvertanding waardoor er in plaats van drie maar twee overbrengstappen zijn. Dit levert natuurlijk een flinke reductie in wrijvingsverliezen op. Ze zijn geschikt voor koppels van respectievelijk 300 Nm en 500 Nm.” Als tweede mechanische innovatie toont Wieder een nieuw remsysteem voor theaters. “Misschien wat minder industrieel, maar daarom niet minder vernuftig, is onze oplossing voor onder andere theaters. De motor-remcombinatie is naast superstil (iets wat voor decortoepassingen erg belangrijk is) ook extra veilig door een additionele, redundant uitgevoerde mechanische handrem. En de slijtage? Die kan je realtime contactloos in de gaten houden met onze nieuwe DUE- (Diagnostic Unit Eddy current) module.”

Slimmer communiceren met superpositie
Natuurlijk verklapte de 4.0-demo die ook op de Hannover Messe te zien was al het nodige. Dit keer stond hij er zonder Kuka-robot. “Die heeft het te druk”, lacht Wieder. Wel was er een stukje augmented reality toegevoegd. Deze had als functie de drie onderling communicerende mobiele assistenten te vertellen welke onderdelen er waar opgehaald of afgeleverd moesten worden. Maar slim communiceren was ook terug te vinden in een nieuw bovenloopsysteem voor de automotive. “Met dit aandrijfsysteem worden hele carrosserieën door de fabriek verplaatst”, licht Wierder een laatste paneel toe. “Maar dit kan ook voor andere grote productiedelen die bijvoorbeeld richting de spuitcabine moeten worden verplaatst. De aandrijving krijgt daarbij niet alleen zijn stroom via het railsysteem; alle eenvoudige stop- en startinformatie wordt ook als puls over de voeding in het railsysteem gesuperponeerd. Je ziet, ook voor SEW is het dus niet alleen maar mechanica dat de klok slaat.”