De vliegende aandrijver in Amsterdam

Wed Jan 22 2025

01 22

De vliegende aandrijver in Amsterdam

19/04/2017

Door Bart Driessen

De Passenger Terminal Fair wordt maar ééns in de zoveel jaren in de RAI gehouden. Maar intussen toch wel een beurs met een wereldwijde markt. We spraken er met Roy Burger, sales engineer motion control en Andreas Bauser, projectmanager airports + logistiek bij SEW Eurodrive.


     

“Wij zijn op deze beurs omdat wij drives leveren voor bagagehandling ofwel vliegveldlogistiek. Het is een heel dynamische markt waar veel gebeurt op het gebied van energie; en dan vooral de optimalisering daarvan. Vliegvelden zijn namelijk grote energieverbruikers en worden steeds serieuzer gedwongen om zo efficiënt mogelijk met stroom om te gaan. Stroomverbruik gaat namelijk ook gepaard aan CO2-uitstoot, iets waar we allemaal mee te maken hebben.”

 

Bagagesystemen zijn grootverbruikers

“Vooral de bagagesystemen zijn grootverbruikers; bij een groot vliegveld zijn deze systemen goed voor 60% tot 70% van het totale stroomverbruik. Een groot vliegveld telt al gauw 10.000 geïnstalleerde aandrijvingen met een gemiddeld wattage van 700 watt per motor. Bij dat soort hoeveelheden heb je het ook over enorme bespaarmogelijkheden. Neem bijvoorbeeld de nieuwe permanentmagneetmotoren. Daarmee bespaar je 30% tot 50% aan stroom ten opzichte van oudere motoren. Dat vliegvelden nu kiezen voor dit soort energie-efficiënte aandrijvingen is dus logisch. Dus leveren wij ook bij dat soort projecten bijna overal frequentiegeregelde IE4-motoren. De belangrijke vliegvelden zijn hier ook aan toe. Het vliegverkeer groeit momenteel enorm. En dus zijn de grote hubs uit op meer capaciteit. Ze eisen transportsystemen die super betrouwbaar en energiezuinig zijn. En ze willen ook nog eens dat de nieuwe installaties zo min mogelijk ruimte vragen. Want elke vierkante meter op een vliegveld kost geld; heel veel geld! Dus moeten wij oplossingen bieden die aan al die eisen voldoen. En laat nou die permanentmagneetmotoren allemaal de helft kleiner en lichter zijn dan de conventionele motoren. Dus ook op het gebied van ruimtebesparing kunnen wij veel bieden. Door dat soort voordelen schakelen de vliegvelden eerder over op de nieuwste techniek.”

 

Snel onderhoud

“Behalve energie gaat het bij de drives om nog veel meer eisen. Zo is betrouwbaarheid voor een vliegveld minstens zo belangrijk. Elke storing kan snel leiden tot opstoppingen in het complete logistieke proces, iets dat ook veel kosten veroorzaakt. De moderne omvormers die wij daarvoor leveren, bieden ook de nodige signalen aan het netwerk. Zodoende kunnen we ook serieus aan preventive maintenance doen. Mocht een aandrijving toch vervangen moeten worden, dan kan dat in een paar minuten tijd. De monteur hoeft niet meer te doen dan de stekkerverbinding en vier bouten los te draaien, en in omgekeerde volgorde weer aan te sluiten. Instellingen van bijbehorende omvormers worden direct na het aansluiten automatisch gedownload zodat de gehele aandrijving in een paar minuten tijd weer in bedrijf is. Omdat er op de vliegvelden geen ruimte is voor spare parts houden wij ook een voldoende voorraad aan. In de regel gaat het niet meer dan vier verschillende modellen. Door ons modulaire systeem kunnen wij heel snel een passende oplossing assembleren en bij de gebruiker afleveren.”