Wat betekent energietransitie voor aandrijftechniek en industrie

Sun Nov 24 2024

11 24

Wat betekent energietransitie voor aandrijftechniek en industrie

17/05/2018

Door Bart Driessen

Nieuwe fabrieken kunnen beter een integrale benadering volgen voor energietransitie. Maar eigenlijk geldt dat ook voor bestaande fabrieken. Tijdens de WoTS geeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) haar visie op energie-efficiëntie in de industrie: seminar ‘Wat moet ik nu doen voor een energie efficiënte fabriek in 2028?'


     

Ruud van Mossevelde van de RVO trapt het seminar af door in te gaan op de grote vragen: Wat is het grotere plaatje, moet Nederland een tandje harder lopen? Wat is nu het stappenplan voor een energie efficiënte fabriek over 10 jaar? Hoe ziet de roadmap eruit voor energiebesparende technologieën, systemen en plannen? Maar hij gaat ook in op praktische punten. Welke richtlijnen zijn er nu en komen eraan? Hoe wordt dit nageleefd? Wat zijn de consequenties voor kleine/grote eindgebruikers en fabrikanten? Hoe betrek je de totale industriële aandrijf-en automatiseringsketen?

Andere sprekers in het seminar haken in met wat er nu al mogelijk is. Wouter Wolters van Danfoss vertelt over de mogelijkheden van hybride energieopslag en terugwinning. De wereld om ons heen wordt meer en meer elektrisch. Hoe kunnen we deze energie zo optimaal mogelijk benutten? Door machines en processen uit te rusten met systemen voor energieopslag, is het mogelijk de energiekwaliteit aanzienlijk te verbeteren en de prestaties en het algehele rendement naar een hoger niveau te brengen. Aan de hand van praktijkvoorbeelden gaat hij tijdens dit seminar dieper in op procesoptimalisatie, energieopwekking en energieopslag. Een ander ‘hot topic’ in relatie tot energiebesparing is ‘digitalisatie’. Jeroen Mars van FESTO spreekt over de kansen voor de energie-efficiënte fabriek in relatie tot IoT.

Geïnteresseerden kunnen zich kosteloos aanmelden voor het seminar via de registratie voor een bezoek aan de WoTS.