Wil je als Europees fabrikant je machines exporteren naar Noord-Amerika dan krijg je te maken met andere normen en richtlijnen. Ook voor de kabels gelden andere eisen. LAPP biedt een uitgebreid assortiment aan kabels met certificering voor zowel de Noord-Amerikaanse als de Europese markt. Drie nieuwe types kabel zijn erbij gekomen.
// Factory Facts //
Op de vakbeurs SPS in Neurenberg spreken we Paul Helsen, de specialist bij LAPP die al bijna 20 jaar werkzaam is op kabelgebied. “Wij krijgen nog wel eens de vraag van machinebouwers die wereldwijd produceren: hebben jullie ook één type kabel die geschikt is voor zowel Amerika, Azië, als Europa? Dan moet ik helaas melden dat - als zo’n kabel er al zou zijn – deze zeer moeilijk te verkrijgen is en haast niet te betalen. Uiteindelijk ga je veel te veel betalen voor Europese machines met deze kabel.”
Om kabels op de Noord-Amerikaanse markt te mogen brengen moet je ze laten testen om de UL (Amerika)- en de CSA (Canada) -certificering te verkrijgen. Dat testen en certificeren maakt ze duurder. Voor Europa is een conformiteitsverklaring meestal voldoende voor het op de markt brengen in het kader van de CE-markering.
De verschillen tussen de kabels voor de Noord-Amerikaanse markt en de Europese situeren zich op elektrisch (spanningsklasse) en mechanisch vlak, en op omgevingseisen. We nemen een willekeurige kabel: in Europa mag die tot 500 Volt en 90 graden belast worden en in de VS tot 600 Volt en 70 graden. Op dit vlak lijken de Noord-Amerikanen minder streng, maar ze stellen echter extra eisen aan kabels die tussen machines door lopen (de zgn. industrial infrastructure), dus niet in de machine zelf (industrial platform). Deze moeten een bepaalde mechanische resistentie (impact resistances) hebben. Daartoe wordt de normale PVC-isolatie voorzien van een extra nylon coating. Ook zijn er andere eisen aan brandwerende eigenschappen.
Ben je machinefabrikant die vooral voor de Europese markt produceert dan kun je je beter beperken tot Europese kabels. Het kabelaandeel in een machine of installatie is vaak niet meer dan 1,5 à 2 % van de totale kosten dus dan vallen de kosten van duurdere kabels wel mee. Bij grote aantallen machines gaan de kabelkosten meer meetellen.
Ben je een machinefabrikant die veel exporteert naar Noord-Amerika en weinig naar Europa dan zijn de kabels met de certificering voor zowel Noord-Amerika als Europa aan te raden. Aan het uitgebreide assortiment van LAPP zijn recent de drie hieronder beschreven kabels toegevoegd om zo machinefabrikanten beter te bedienen.
“Het klassieke bekabelingsconcept met allemaal aparte kabels komen we nog vaak tegen,” aldus Helsen. “Bij iets meer integratie is de encoderkabel vaak nog een aparte kabel. Terwijl het all-in-one concept, waarbij alle functionaliteiten in een omhulsel zitten, goed werkt en veel ruimte, gewicht en kosten scheelt.” In de all-in-one hybride kabel voor complexe aandrijfsystemen (ÖLFLEX® SERVO FD 7OCS) bevinden zich: voeding, feedback en, afhankelijk van het aandrijfsysteem, optionele stuurstroomparen of triplets voor de elektrische rem en temperatuurbewaking. Bijkomend zijn er speciale paren voor datatransmissie, star quads of coaxkernen voor het verzenden van informatie van de encoder. De ÖLFLEX® SERVO FD 7OCS is verkrijgbaar in verschillende samenstellingen voor een groot aantal systemen met één kabel, zoals SCS Open Link en ACURO®link, voor HIPERFACE DSL® motorfeedbacksystemen en voor andere standaarden.
De drie nieuwe kabels die voor de Noord-Amerikaanse markt zijn gecertificeerd (foto: LAPP)
In de voedingsindustrie heb je te maken met zware omstandigheden. Vanwege strenge hygiënische eisen moeten machines regelmatig intensief gereinigd worden en bijbehorende kabels dus ook. Dat betekent chemische (desinfectie) reiniging, vaak met hoge druk en daar slijten kabels van. “We zijn wel voorbeelden tegengekomen van kabels waarvan de buitenkant vrijwel weggespoten was,” vertelt Helsen. De slijtvaste en oliebestendige voedings- en stuurstroomkabel met PUR-mantel van de ÖLFLEX® 409 CP is speciaal ontworpen voor dit soort veeleisende toepassingen.
De 3D-kabel is niet alleen bedoeld voor bijvoorbeeld het hoogdynamisch gebruik in robots maar ook voor inbouw in compacte machines. Een kabel met uitzonderlijk kleine buigradius in alle richtingen is dan handig. Ze zijn ook zeer geschikt voor installaties in heel compacte ruimtes. Het vlechtwerk van de afscherming van deze 3D-kabel is duidelijk anders dan dat van de gewone kabels. Deze kabel is ook geschikt voor servoverbindingen met HIPERFACE DSL®, SCS Open Link en ACURO®link.
Kijk op https://lappbenelux.lappgroup.com/ voor meer informatie
Foto boven: Paul Helsen op de SPS-beurs in Neurenberg (foto: Lilian Vermeer)