Helft Belgen gooit klein electr(on)isch afval in de vuilbak

Fri Nov 22 2024

11 22

Helft Belgen gooit klein electr(on)isch afval in de vuilbak

31/10/2023

Door Yves De Groote

Oortjes, oplaadkabels, fietslampjes, afstandsbedieningen, vapes of computermuizen… Vaak blijven ze ongebruikt in huis rondslingeren... Of erger nog, bijna de helft van onze landgenoten gooit ze wel eens in de vuilnisbak.


     

“Veel kapotte elektr(on)ische apparaten zitten nog vol waardevolle materialen die opnieuw gebruikt kunnen worden”, aldus Eric Dewaet, CEO van Recupel naar aanleiding van de International E-Waste Day op 17 oktober. “Daarom is het belangrijk dat elektronisch afval niet in de verbrandingsoven terechtkomt. Hoe klein ook, breng- altijd je afgedankte elektro binnen bij een inzamelpunt! Veel kapotte elektr(on)ische apparaten zitten nog vol waardevolle materialen die opnieuw gebruikt kunnen worden. Daarom is het belangrijk dat elektronisch afval niet in de verbrandingsoven terechtkomt. Hoe klein ook, breng- altijd je afgedankte elektro binnen bij een inzamelpunt!”

Ter gelegenheid van de International E-Waste Day voerde Recupel hierover een bevraging* uit bij 1.000 Belgen. “Uit ons onderzoek blijkt dat 4 op 10 Belgen niet weet dat sommige gebruiksvoorwerpen onder de categorie ‘kleine elektroapparaten’ vallen”, weet de CEO van Recupel. 

Inktcartridges en oortjes belanden het vaakst in de vuilbak

Een ongebruikte of kapotte wasmachine, koelkast, microgolf of televisie brengen we naar het recyclagepark, de kringloopwinkel of laten we achter bij de leverancier van ons nieuw toestel. Een kleiner elektr(on)isch apparaat blijft daarentegen vaker thuis rondslingeren. Dat geldt zeker voor gebruiksvoorwerpen, waarbij we niet beseffen dat het eigenlijk klein elektro is. Je elektrische tandenborstel, kaartlezer, computermuis, oude afstandsbediening, oortjes…

Bij een grote opruimsessie belanden die zelfs in de vuilnisbak. 43% van de Belgen doet dat wel eens, zo blijkt uit onderzoek van Recupel. Opvallend: onder respondenten jonger dan 34 jaar is dat zelfs 56%. Vooral inktcartridges (29,3%) en oortjes of headphones (23,6%) belanden zo bij het restafval. Ook fietslichtjes (19,2%) of kerstverlichting (18,9%) gooit de Belg eens in de vuilbak.

Helft Belgen denkt/hoopt dat restafval nog uitgesorteerd wordt

De reden dat deze toestellen in de vuilbak belanden? Vooral een gebrek aan sorteerkennis lijkt in vele gevallen aan de basis te liggen. “Wat ons enorm verbaasde, is dat 49% van de Belgen ten onrechte denkt dat restafval na inzameling nog verder gesorteerd en gerecycleerd wordt. Er is dus nog heel wat werk aan de winkel voor onze overheden om mensen beter te informeren”, zegt Dewaet. "Ook Recupel zal het komende jaar meer aandacht besteden aan educatie rond afgedankte elektroapparaten."

Waardevolle materialen 

Elektr(on)ische apparaten en lampen zitten vol waardevolle materialen en zeldzame kritieke grondstoffen. Eens de apparaten onbruikbaar zijn, kunnen ze gerecycleerd worden. De kapotte toestellen die Recupel inzamelde, werden in 2022 voor 82,3% gerecycleerd tot grondstoffen voor de productie van nieuwe voorwerpen en apparaten. Zo kunnen we apparaten produceren zonder telkens nieuwe grondstoffen aan te spreken. “Ook kleine elektronische apparaten zitten vol waardevolle materialen. Naar schatting sparen alle Belgen samen zo’n 15.000 ton aan kleine (verborgen) elektrospullen op. Dat komt overeen met het gewicht van zo’n 10.000 auto’s. Als we die grote berg aan klein elektro een nieuw leven kunnen geven, heeft dat een enorme impact. Want hier recycleren is elders minder natuurlijke rijkdommen aanspreken”, vertelt Dewaet.