Hannover Messe met grenzeloze activiteiten

Mon Nov 25 2024

11 25

Hannover Messe met grenzeloze activiteiten

04/04/2018

Door Bart Driessen

In onze tweede preview over de Hannover Messe hebben we het over opmars van de IT-wereld in de industrie en bioniclearning. Met andere woorden: de veranderingen in de industriële automatisering kennen geen grenzen.


     

Nu ook de industrie druk bezig is de cloud binnen te dringen is het logisch dat grote IT-ers zich manifesteren op de industriële vakbeurzen. Een typisch voorbeeld is Huawei dat dit jaar voor de derde keer meedoet aan de Hannover Messe. Dit bedrijf is aardig op weg zich aan te sluiten bij de grootste leveranciers op het gebied van IoT, cloud computing, telecom 5G, all-cloud netwerken, draadloze industriële netwerken en cybersecurity. De Fortune Global 500 bedrijven bevatten bijvoorbeeld 173 bedrijven die klant zijn van Huawei. Samen met GE Digital heeft Huawei in 2017 een gemeenschappelijke industriële cloud-oplossing ontwikkeld voor predictive maintenance. Een van de gebruikers daarvan is Schindler, fabrikant van liften en roltrappen. Een ander project is de samenwerking met de Groupe PSA (Peugeot, Citroen). Geleverd in Frankrijk worden oplossingen voor IoV: ‘internet of vihicles’. Een ander voorbeeld is Deutsche Post DHL. Voor dit bedrijf ontwikkelt Huawei IoT-hardware en –infrastructuur voor de supply chain. Kortom: niet alleen de cloud is grenzeloos, ook de business die daarmee verband houdt.

foto 8 Huawei

Huawei behoorlijk actief met IoTT in Europa

 

Robots doen aan bioniclearning

Het slim maken van machines met behulp van data en netwerken is ook zo’n trend. Bijvoorbeeld de robots die samenwerken met mensen; deze worden steeds slimmer. Festo liet vorig jaar de BionicCobot zien; een pneumatisch aangedreven, lichte robot. Het ‘bionic-effect’ van deze pneumatische aandrijving bestaat uit de natuurlijke, meegaande beweging van de robotarm; vergelijkbaar met de beweging van een mens. Deze BionicCobot is uitgerust met een arm en beschikt over biceps en triceps. Vergelijkbaar met de mens, waardoor de arm alle kanten uit kan. Daarnaast kan deze heel krachtig, maar ook heel zacht en precies bewegen. Tegelijk zorgen sensoren er voor dat de mens niet het slachtoffer kan worden van een te harde botsing met de robotarm. Dit jaar zet Festo nog een stapje verder in de ontwikkeling van de ‘bionic learning network’. Dit netwerk bestaat nu uit alle gekoppelde databronnen die fungeren als basis voor ‘maschinelearning’. Maschinelearning is een vorm van kunstmatige intelligentie die moet zorgt voor een nog betere samenwerking van mensen met de BionicCobot. De data die daarvoor verzameld worden en waar het systeem van kan leren, zijn afkomstig van allerlei componenten. Voorbeelden daarvan zijn camera’s die allerlei handelingen opnemen, spraakherkenning dat opdrachten opslaat en data uit machinebesturingen die posities en bewegingen opslaan. Deze dataverzameling stopt nooit en wordt voortdurend gevraagd om betere tools te bedenken. Met als doel een bediening, die makkelijker, simpeler en nog preciezer kan positioneren.

foto 17.Festo

 

BionicCobot uitgerust met arm en biceps en triceps

Bioniclearing ander woord voor 'biologie'

Kenmerkend voor het bionic learning network is het uitgangspunt van het leren van de natuur. Anders gezegd: nergens kun je zo veel leren als van de natuur. Een inzicht dat Festo al jaren in praktijk brengt. Bekende voorbeelden zijn de machineoplossingen die lijken op slangen, mieren, olifantenslurven, vogels et cetera. Een tentoonstelling van deze ‘biomachines’ in het Amsterdamse Artis zou dan ook met gemak uitvoerbaar zijn. Sterker nog, daarmee zou je een prachtige uitleg kunnen geven van de betekenis van het bekende motto van Artis: ‘Natura Artis Magistra’. Dit motto, vaak vertaald als ‘de natuur is de leermeesteres van de kunst (of van de wetenschap)’, heeft echter een veel langere geschiedenis dan de Hannover Messe of de dierentuin van Amsterdam. Al in de zestiende eeuw werd er geschreven over de vaardigheden van dieren. Wetenschappers zagen toen al dat dieren vaak niet te overtreffen zijn door mensen. Ook al dacht toen iedereen dat de mens boven alle andere wezens staat omdat hij iets bijzonders heeft: ‘beschaving’. De uitdrukking dat een aap nooit zijn streken verleert, betekende toen al voor wetenschappers dat de natuur uiteindelijk altijd sterker is dan het dunne laagje dat beschaving heet. Zij wisten al dat het beter is om te leren van de natuur in plaats van zich te amuseren met dieren. Het mooie van de huidige ‘biomachines’ van Festo is dat ook deze gebaseerd zijn op het principe dat de natuur eigenlijk onze leermeesteres moet zijn. Positief is natuurlijk ook dat het demonstreren van de biomachines tijdens beurzen minstens zoveel bezoekers trekt als het voeren van de olifanten in Artis. Vooral de jeugd vindt het ‘cool’ en ‘hip’ om de natuur te gebruiken als uitgangspunt voor de machinebouw. Begrijpelijk, maar hoe hip en cool waren Galilei en Da Vinci niet?