Programmeerbaar relais uitbreidbaar tot 1500+ I/O

Wed Jan 22 2025

01 22

Programmeerbaar relais uitbreidbaar tot 1500+ I/O

07/01/2019

Door Liam van Koert

Hij mag het eigenlijk niet zeggen, maar volgens Geurt van Bennekom, Field Product Manager bij Eaton, heeft hij wel wat weg van een PLC. Het nieuwe easyE4-stuurrelais kan namelijk overweg met meer dan 1500 I/O. Programmeren hoeft daarom niet persé meer met klassieke AND/OR/NOT-logica, maar kan ook met function blocks, ladder en structured text. Ook zijn enkele hardware-handigheidjes toegevoegd.

 


     

 // Factory Facts //

  • Eaton liet op de SPS IPC Drives een nieuw programmeerbaar relais zien: easyE4
  • Hiermee kunnen tot maarliefst 1500 I/O worden aangesloten
  • easyE4 spreek diverse programmeertalen en kent ook enkele fysieke innovaties

 

Zoals tegenwoordig voor veel productlanceringen, had de SPS IPC Drives in Neurenberg de primeur: de nieuwe easyE4 van Eaton, die vanaf maart 2019 ook in Nederland te verkrijgen is. Geurt van Bennekom verwacht veel van de uitbreiding van de Easy-serie. Het is dan ook niet zomaar een evolutionaire vervolgstap, maar een flinke sprong voorwaarts. “Het meest in het oog springende onderscheid is natuurlijk de capaciteit van het nieuwe platform”, licht hij de sprong toe. “Aan de easyE4 basismodule kunnen tot 11 I/0-modules worden gekoppeld die elk goed zijn voor 188 I/O. Met 8 easy’s in een netwerk heb je het over meer dan 1500 I/O voor zowel open- als closed-loop controletaken. Ter vergelijking: de easy700 heeft er 40 en het huidige vlaggenschip easy800 kan overweg met 328 in- en uitgangen.”


Kleine eurekamomentjes

Die modules zijn er natuurlijk in verschillende soorten en maten. Wat Van Bennekom betreft, is het een mooie mix geworden met bijvoorbeeld 8 in- en 4 uitgangen of de halve breedte met 4 in en 4 uit, uiteraard met keuzemogelijkheden voor analoog en digitaal. “In totaal hebben we 6 modules. Voor elk wat wils, maar niet teveel, zodat het overzichtelijk blijft.” Dat innovaties soms ook in de kleine dingen zitten, bewijst volgens Van Bennekom de manier waarop de modules worden aangesloten. “In plaats van de modules via de zijkant met elkaar te koppelen wanneer ze op de DIN-rail worden geschoven, doen we dat met de easyE4-modules via stekkertjes aan de voorkant. Deze tip kregen we van monteurs uit het veld die bij vervanging van een module in het midden van de rail eerst ook alle andere modules moeten weghalen. Wat mij betreft een eureka-momentje op het gebied van hardware-vernieuwing dat onderstreept dat goed luisteren heel belangrijk is.”
Overigens zit daar niet de enige hardware-winst. Ook over de nieuwe displays is Van Bennekom goed te speken. Zo kunnen er diverse bargrafen direct op de basismodule worden getoond. Voor het display zijn 3 achtergrondkleuren beschikbaar, wit, rood en groen. Handig als je bijvoorbeeld op afstand wilt kunnen zien of iets in storing is of niet. Met drie helderheidsniveaus of de mogelijkheid het helemaal uit te zetten, is het display ook toepasbaar op plaatsen waar lichtintensiteit belangrijk is. Tevens is het presenteren van een bedrijfslogo mogelijk.

 

Programmeren met EasySoft

Sommige zouden zeggen dat je een programmeerbaar relais met een capaciteit van 1500+ I/O een PLC noemt. Qua functionaliteit begrijpelijk, maar met responstijden van 2 milliseconden schiet je dan net wat tekort. Neemt niet weg dat er een hele wereld aan toepassingen is waar easyE4 hoge ogen kan gooien. In heel veel gevallen is 2 ms meer dan genoeg, en met het gevoeliger en slimmer worden van de wereld om ons heen is de honger naar meer I/O niet snel gestild. Van Bennekom: “Vertrekpunt voor de easyE4 was natuurlijk het oude vertrouwde programmeerbare relais met 256 regels programmeerruimte, dat elke monteur vroeger wel in zijn auto had liggen. Voor de prijs hoefden ze het in elk geval niet te laten. Dat hoeven ze nu nog steeds niet, maar door een flinke uitbreiding van het geheugen en de processorkracht is het aantal te koppelen I/O wel behoorlijk meer dan dat ze gewend waren. Dat brengt ook de noodzaak met zich mee tot nieuwe manieren om al die I/O te programmeren. De hardcore easy-programmeur kan de regels – als hij het echt niet kan laten – nog steeds via de knopjes op de module zelf middels logische operators invoeren. We zijn immers 100 procent backwards compatible. Maar handig is het natuurlijk niet. Dat geldt wel voor de nieuwste release van easySoft: versie 7. Hiermee kan de easyE4 ook middels function blocks, ladder of structured text worden geprogrammeerd. Het resultaat kan overigens ook op een SD-kaartje worden gezet. Handig voor het opslaan van loggegevens, maar ook om een unit met één klik van de kaart een nieuwe besturingsupdate te geven.”

 

Communiceren

Tot slot misschien wel het belangrijkste van de nieuwe easyE4. Het programmeerbare relais is er een stuk communicatiever op geworden. En dan heeft van Bennekom het niet (of eigenlijk ook) over het communiceren met de atoomklok in Frankfurt om het netwerk waarin de easyE4 zich bevindt met de rest van de wereld te synchroniseren. Want dat kan middels de DCF77-module. De easyE4 praat gewoon TCP/IP met de buitenwereld via de Ethernet-poort. Wel zo handig, aangezien er ook in een webserver is voorzien. Helaas draait hierop vooralsnog geen OPC UA server- en clientsoftware, al staat dat wel hoog op het verlanglijstje van Eaton. Het zal volgens Van Bennekom één van de eerste toevoegingen zijn die in de tweede golf met vernieuwingen – eind 2019 – zal meekomen. Alle reden dus om ook dan weer naar de SPS in Neurenberg te gaan.