Kweken met kunststof

Fri Nov 22 2024

11 22

Kweken met kunststof

15/03/2021

Door Liam van Koert / Ad Spijkers

Onlangs schafte Bato in Zevenbergen twee vol-elektrische Sumitomo Demag- spuitgietmachines voor de productie van een nieuwe serie ‘tomatenclips’ aan. Als ex-tomatenkweker heeft de toeleverancier van kunststofproducten voor de tuinbouw diverse productgroepen, waar het in relatief korte tijd marktleider in is geworden. Wereldwijd.


     

Bastiaanse Tomaten, stond vijfendertig jaar geleden boven de deur van een spuitgieterij in spe. Christ Bastiaanse had zich tot 35 jaar geleden volledig toegelegd op het kweken van tomaten. De wereld van deze rode nachtschade kende voor hem weinig geheimen. Sterker nog, hij zag wel mogelijkheden die wereld met een slimmere geleidingsclipontwerp te verbeteren. En zoals wel vaker bij kwekers het geval is, besloot Bastiaanse die clips zelf te produceren. Hij kocht een tweedehands spuitgietmachine, liet een matrijs maken en had er in één slag een nieuwe passie bij.

Na de clip volgden, beugels, entklemmen en kweekbakken. Allemaal kon het beter, handiger of goedkoper. Bastiaanse kon zoveel creativiteit kwijt in zijn nieuwe productontwikkelingshobby kwijt, dat met het portfolio ook het machinepark groeide. Bovendien hadden ook collega-kwekers de weg naar het nieuwe Bato kunststof gevonden. Blijkbaar raakte zijn unieke kwekerskijk, op waar in de tomatenteelt behoefte aan is, een gevoelige snaar. Toen na drie jaar het spuitgietbedrijf groter was dan de kwekerij, besloot hij zich daar volledig op toe te leggen.

Flexibel machinepark

Om met de verschillende afwegingen in het kweekbedrijf te kunnen omgaan in een seizoensgebonden vraag, heeft Bato haar machinepark – dat inmiddels 32 spuitgietmachines telt waarop doorlopend 500 verschillende producten worden gedraaid – zeer flexibel ingericht.

Een recent in productie genomen tomatenclip is al 20 jaar ook in een biovariant verkrijgbaar en dat stelt een aantal enkele specifieke eisen aan de machine. De clipmarkt is erg competitief, dus is het zaak om snel voor een scherpe prijs een goede kwaliteit te kunnen leveren. In een spuitgietmachine vertaalt zich dat in cyclustijd, nauwkeurigheid en repeteerbaarheid. Niet dat voor biomateriaal een geheel ander type spuitgietmachine nodig is, maar bij het matrijsontwerp en het inregelen van de machine is er wel een aantal zaken om rekening mee te houden.

De specifieke eigenschappen van bioplastics kunnen worden ondervangen door andere inspuitparameters en verblijftijd in de machine, maar dat gaat bijvoorbeeld wel ten koste van jd cyclustijd. Wil je daarmee omhoog, dan lever je op andere punten weer in. Dus hoewel Bato op al zijn machines verschillende producten kan draaien, geldt voor de bioproducten dat ze aan dezelfde machine gebonden zijn zo lang het product loopt.

Elektrische spuitgietmachine

Thiele & Kor Plastics Machinery leverde in 1998 de eerste Demag-machine (tegenwoordig Sumitomo Demag) bij Bato en is sindsdien nooit meer weggegaan. Dat was een 100-tonner. De twee machines die het bedrijf als laatste heeft geplaatst, hebben een sluitkracht van 180 en 220 ton en zijn volledig elektrisch aangedreven.

De moderne elektrische machines hebben een veel grotere herhaalnauwkeurigheid, bijvoorbeeld voor wat betreft omschakelposities en tijden. Hierdoor kunnen in de lastigere businesscase voor clips uit biomateriaal toch de vereiste cyclustijden gehaald worden. Bijkomend voordeel is dat elektrische machines ook zuiniger zijn met energie, wat past bij de duurzaamheidsdoelstellingen van Bato.

Het volledige artikel vindt u in de november/december 2020 editie van Kunststof en Rubber.