Tijdens de jaarlijkse persconferentie van Turck in Bochum verklaarde Christian Wolf, algemeen directeur van Turck, dat de klant totaal niet geïnteresseerd is in het thema Industrie 4.0. “Industrie 4.0 is geen reden voor klanten om iets nieuws aan te schaffen. Het is eerder een ontwikkeling die zich de komende 15 tot 20 jaar zal afspelen. En dan vooral in de productie van high-end producten, door bedrijven met een hoge automatiseringsgraad."
In Duitsland laat de conjunctuur al twee kwartalen een neerwaartse trend zien. En ook kwartaal drie belooft niet veel soeps. Hoe anders was dat nog begin dit jaar. Wat moet je als technologiebedrijf aan met dat afwisselend juichen en huilen van de markt. En wat betekent dit voor een thema als industrie 4.0?
Wie de economische grafieken van de periode 2000-2008 bekijkt ziet op het eerste gezicht niets bijzonders. Cyclische business as usual met te verwachten amplituden en perioden. Maar doe hetzelfde voor de jaren vanaf 2008, en je zou er nerveus van worden. Wolf: “Ik heb als bedrijfsleider nog niet eerder zo’n volatiele periode meegemaakt als die van na de financiële crisis. Het heeft direct impact op de verkoop in een bepaalde periode, maar ook op wisselkoersen. Dit soort fluctuaties zijn lastig te managen en vergt voor mkb-bedrijven meer economische kennis om hier op een goede manier op te anticiperen.”
Bottom line
Is Industrie 4.0 het antwoord op al deze beweegelijkheid? Wolf:"Natuurlijk moet je ook in een volatiele markt kijken naar de lange termijn. Het slim omgaan met een steeds slimmere wereld hoort daar bij. Maar uiteindlijk is ook elke industrie 4.0 stap een economische afweging. Wat levert de investering me op en in welke tijd is hij terugverdiend? Zelf leveren we natuurlijk wel de producten die nodig zijn in de Smart Factory, zoals RFID, veldbustechniek en connectors. Dat doen we al langer. Sterker nog, het zijn belangrijke groeiers in ons assortiment. Voor de klant is doorslaggevend of de investering in nieuwe technieken genoeg rendement oplevert. En dat kun je van zoiets abstracts als Industrie 4.0 moeilijk zeggen. Positief aan Industrie 4.0 is wel dat de ‘Digitale agenda’ werk gaat maken van de IT-infrastructuur in Duitsland. Belangrijk is een versnelde uitbouw van het telecomnetwerk. Ook op het gebied van M2M-communicatie moet er nog veel gebeuren.”
Omzetgroei van 5%
Turck behoort tot de grote groep van familiebedrijven die zo kenmerkend is voor de Duitse industrie. Zelf rekent het zich tot de ‘mittelständische Betriebe’, zeg maar MKB. Met een omzet van 470 miljoen euro en 3500 medewerkers hoort het voor Nederlandse begrippen eerder in een hogere divisie thuis. Maar minstens zo belangrijk is te melden hoe het met Turck gaat. Voor Turck blijft de Duitse thuismarkt belangrijk, onder meer vanwege de omzet en de innovatie die daar plaatsvindt. In het afgelopen jaar groeide de omzet in Duitsland met 10%. De groei in geheel Europa bedroeg 4%, in de USA 6%, Zuid-Amerika 10% en in Azië kwam de groei niet verder dan 1%. De Afrikaanse markt kromp in met min 5%. Uitschieters waren Polen en Rusland met +40%, waar vooral olie en gas goed waren voor 80% van de omzet. Ook de USA is met klanten als GM en Apple voor Turck erg belangrijk. De belangrijkste productgroepen van Turck zijn van oudsher de positie- en benaderingsensoren waarvan de groei nu afvlakt. Sterk groeiend zijn de lineaire positiesensoren, encoders en connectoren; deze groeiden vorig jaar met meer dan 20%. Ook in veldbustechniek en RFID is sprake van stabiele groei. In de periode 2012-2016 investeert Turck voor 100 miljoen euro in onder meer een complete SAP-integratie, een nieuw hoofdkantoor in Mülheim, en productielocaties en uitbreidingen in USA, Mexico en Duitsland.