Wie in Nederland 'Een potje van Hak' zegt wordt door niemand vreemd aangekeken. Hak is een A-merk en 'De groe(n)ten van Hak' is misschien wel een van de meest gebruikte kwinkslagen in de Nederlandse taal. Minder bekend is dat Hak in Giessen al meer dan 25 jaar kiest voor de frequentieregelaars van Danfoss.
“Waarom Hak de regelaars van Danfoss gebruikt? Eenvoudig omdat Hak een A-merk is. En als A-merk willen we uitsluitend met producten van A-merken werken. Danfoss is zo'n A-merk; dat heeft het te danken aan de kwaliteit en levensduur van haar producten. De prijs die daarbij hoort is het waard. Ook dat onderdeel is in orde.” Aldus Timo Hoogeboom, algemeen directeur van Hak. In diens werkkamer spreken we verder met Leendert Blokland, senior onderhoudsmonteur bij Hak en goed bekend met de omvormers van Danfoss. Leendert voegt toe: “Minstens zo belangrijk is de service. Eén telefoontje naar hen is genoeg en ze komen meteen in actie. Dat moet ook, omdat we in het seizoen een constante aanvoer van groente en fruit hebben. In die periode kunnen we ons geen onderbrekingen in de productie permitteren.”
Binnen 5 uur van het veld in het glas
Timo Hoogeboom: “Onze groenten zijn voor 90% afkomstig van telers, gevestigd binnen een straal van 125 kilometer van ons bedrijf. Dankzij die afstand weten we zeker dat de worteltjes binnen 6 uur vanaf het oogsten in het glas zitten. Verser kan echt niet. In het vroege voorjaar is er nog geen aanvoer van verse producten. Dan worden bij ons alle machines gereviseerd en klaar gemaakt voor het seizoen. Vanaf half mei komt alles weer op gang en dat blijft zo doorgaan tot half maart. Wij werken 24/5 in drieploegendienst met in totaal 150 werknemers, waarvan er 105 in de productie en 45 in de kantooromgeving werken. En jaarlijks verlaten er meer dan 100 miljoen potjes onze fabriek.”
“A-merk moet je wel verdienen”
“We zijn een A-merk, maar dat moet je wel verdienen. Dat doen we door kwaliteit te bieden. De meeste producten verpakken we in glazen potjes; het is een van de kenmerken van Hak. Met de keuze voor glas hebben we in 1972 echte doorbraak gemaakt. De klant ziet direct welke kwaliteit zij in huis haalt. Glas is ook een duurzame verpakking en wordt gerecycled. De technologie van het conserveren van groente en fruit is nog volop in ontwikkeling. In 1986 hebben we een sterilisatietoren in gebruik genomen. Een andere innovatie is ons nieuwe deksel die iedereen met gemak kan openmaken. De ontwikkeling ervan heeft drie jaar geduurd; zowel het glas als de machines hebben we er voor aangepast. Maar het nieuwe deksel onderscheidt ons weer van de rest en heeft de sympathie voor ons merk nog verder versterkt.”
Samenwerking Hak, Danfoss en itsme ES Elektro
Inventarisatie optimale voorraad reserve drives
Reductie aantal voorradige types van 20 tot 8 stuks
Geautomatiseerde bestelprocedure
Directe levering vanuit Denemarken aan gebruiker
24/7 helpdesk voor technische assistentie
Danfoss en itsme ontzorgen Hak
Ook aangeschoven zijn Jan van Engelen, technisch adviseur bij itsme Industrial Automation, en collega Dennis van den Hurk technisch vertegenwoordiger bij ES Elektro. En niet te vergeten Kees Bolier, account manager bij Danfoss. Samen met leverancier itsme werken Hak en Danfoss om de technische dienst te voorzien van de juiste regelaars zodat de potjes altijd gevuld kunnen worden. Kees Bolier over zijn bijdrage: “Onze opgave is het uitzoeken hoe we Hak het beste kunnen helpen. We kijken vooral naar de logistiek en de organisatie van de service. Daar is veel winst te behalen. Bijvoorbeeld door een slim voorraadbeheer van reservedelen.”
Slim voorraadbeheer
Hoe hebben jullie dat voorraadbeheer ontwikkeld? Leendert Blokland: “We hadden voor ons machinepark altijd al een eigen voorraad Danfoss omvormers. Vroeger waren dat minstens 20 verschillende modellen. Zo'n grote voorraad kost veel geld en is niet efficiënt. Daarom hebben we samen met Danfoss en ES Elektro een inventarisatie gemaakt. We ontdekten dat 95% van de noodzakelijke omvormers lag tussen de 1,1 kW en 11 kW. Op grond daarvan hebben we de voorraad teruggebracht tot acht verschillende modellen. Dat is echt genoeg. Bovendien blijven deze regelaars niet langer dan twee jaar in ons magazijn.” Kees Bolier: “Samen met ES Elektro hebben we geregeld dat zij elk gebruikt reserve-exemplaar automatisch aanvullen. Voor de magazijnbeheerder is dat niet meer dan een muisklik. De gangbare regelaars liggen op voorraad bij ES Elektro in Raamsdonksveer en waar nodig kunnen regelaars binnen enkele dagen vanuit Denemarken rechtstreeks aan Hak geleverd worden.”
Training
Om monteurs snel te laten wennen aan de nieuwe Danfoss FC 302 is een training op maat gemaakt. De drives werden bij een machine in het veld opgesteld waar monteurs ter plaatse van elkaar konden leren hoe je de nieuwe drives moet aansluiten. Deze aanpak was een eyeopener voor iedereen. In zeer korte tijd maakten de monteurs zich de fijne kneepjes van de FC 302 eigen. Tevens heeft Hak samen met itsme Industrial Automation een opleidingsplan opgesteld waarbij de mechanische monteurs trainingen hebben gevolgd op het gebied van PLC programmeertechniek.De ervaren elektrotechnische monteurs hebben daarnaast ook vervolgopleidingen gevolgd waarbij onderwerpen als DP en PN koppeling met de S7-PLC en WinCC Scada aan bod kwamen.
Helpdesk
Hak maakt ook gebruik van de telefonische helpdesks van zowel Danfoss als itsme Industrial Automation. Leendert Blokland vertelt: “Een goede helpdesk is heel belangrijk. Want als er een probleem is waar we niet zelf uitkomen, dan verwachten we ook ondersteuning. Ook een mechanisch monteur moet zonder aarzeling de helpdesk kunnen bellen. Het is belangrijk dat de mensen van de helpdesk geduldig en duidelijk antwoord geven op elke vraag die gesteld wordt. We mogen zeggen dat dit heel goed gaat.”
Ga voor meer info naar www.danfoss.nl